Η Τουρκία δεν επιδιώκει την απομάκρυνση του Μπασάρ Άσαντ της Συρίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που επιβεβαιώνοντας αναφορές για τα σχέδια της Άγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό.

«Δεν έχουμε τέτοιο θέμα για το αν θα νικήσουμε τον Άσαντ ή όχι», είπε ο Ερντογάν. «Όλα τα βήματα που κάναμε με τους Ρώσους στη βόρεια Συρία και στα ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη, είναι μια μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Ανώτατα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού του Ερντογάν έκαναν την περασμένη εβδομάδα δηλώσεις που σηματοδοτούν την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, μετά από εντάσεις μιας δεκαετίας.

Η Τουρκία θα χρειαστεί να κάνει «βήματα» με τη Δαμασκό για να τερματίσει τα «παιχνίδια» που παίζονται στην περιοχή, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να διακόψει εντελώς τις διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ, μετέδωσε το T24.

Κάποτε σύμμαχος της Δαμασκού, η Τουρκία εμπλέκεται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας για 11 χρόνια στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Η χώρα έχει ξεκινήσει από το 2016 τέσσερις διασυνοριακές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία με στόχο κουρδικές δυνάμεις που συνδέονται με μια εξέγερση στο έδαφός της και για να αποτρέψει το σχηματισμό αυτού που αποκαλεί τρομοκρατικό διάδρομο και ελέγχει εκτάσεις εδάφους στη βόρεια Συρία με συμμάχους Σύριους αντάρτες.

Ο Ερντογάν είπε ότι ήθελε επίσης να συνεργαστεί με το Ιράν, έναν από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Άσαντ, αλλά είπε ότι η χώρα «έχει άλλα σχέδια».

Ο Ερντογάν επανέλαβε  για άλλη μια φορά την ετοιμότητα της Άγκυρας να ξεκινήσει την επίθεση, λέγοντας ότι συζήτησε το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έναν άλλο ένθερμο υποστηρικτή της Δαμασκού.

«Η πηγή των χρημάτων είναι το καθεστώς. Δεν θέλουμε να αναβάλουμε άλλο αυτό το θέμα. Δεν κοιτάμε τα συριακά εδάφη. Ο συριακός λαός είναι αδέρφια μας», είπε ο Ερντογάν.

https://www.militaire.gr/i-toyrkia-den-epidiokei-tin-apomakrynsi-toy-asant-strofi-erntogan-sti-syria/