Η Τουρκία αλωνίζει αλλά κατά τα άλλα είναι απομονωμένη: Μετά τη Λιβύη ποιανού η σειρά;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τούρκος Πρόεδρος (Κ) Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Twitter, @iletisim


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία, λένε κάποιοι, είναι απομονωμένη. Ο Ερντογάν, υποστηρίζουν, βρίσκεται ενώπιον πολιτικών και οικονομικών αδιεξόδων και γι΄ αυτό επιχειρεί να εξωτερικεύσει την κρίση. Τα πιο πάνω δεν ισχύουν. Και παρόλα αυτά υπάρχουν κύκλοι, κυρίως στην Αθήνα, οι οποίοι επιμένουν πως είναι επικοινωνιακό το παιχνίδι του Ερντογάν.

  • Το καθεστώς της Άγκυρας μπορεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, να βρίσκεται σε σύγκρουση με άλλες χώρες και Οργανισμούς. Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως έχει διαμορφώσει μια στρατηγική βάθους σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της στην ευρύτερη περιοχή και αυτό υλοποιεί.

Αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι τωρινός αλλά αυτή την περίοδο είναι πρόδηλο ότι τον υλοποιεί δια της γνωστής τακτικής, που έκπαλαι υιοθετεί η κατοχική Τουρκία. Δηλαδή δια της πολιτικής της ισχύος.

• Η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδος και της Κύπρου, κάνοντας κινήσεις στη θάλασσα, οι οποίες συνιστούν στην πράξη αυτό που έχει ονομαστεί «Γαλάζια Πατρίδα».
• Η Άγκυρα έχει βλέψεις στη Λιβύη, για την δημιουργία στρατιωτικής βάσης ενώ ήδη έχει σε Σουδάν και Κατάρ. Οι πρωτοβουλίες της στην Αφρική και στην περιοχή του Κόλπου, στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν τον μεγαλοϊδεατισμό της χώρας και του ηγέτη της.

Στην Τουρκία ξέρουν τι θέλουν.

Σε εμάς γνωρίζουν τι δεν θέλουν.

  • Αυτή είναι σημαντική διαφορά, που επηρεάζει και τη διαχείριση των προβλημάτων. Το μείζον στην πολιτική και τη διπλωματία δεν είναι η… διαδικαστική αντιμετώπιση των εξελίξεων που διαμορφώνουν όσοι βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.

Για να υπάρξει σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, επεκτατικότητας, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιηθεί, να γίνει αντιληπτό ποιοι οι στόχοι της κατοχικής Τουρκίας.

Γιατί και σε αυτό φαίνεται να υπάρχει σύγχυση. Σε κάποιους σκόπιμη και σε άλλους όχι.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θα στείλει στρατό στη Λιβύη η Τουρκία. Πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι παίκτες; Η Άγκυρα έστειλε στρατό στη Συρία και έμεινε. Στέλνει και στη Λιβύη. Εάν επιδειχθεί η ίδια ανεκτικότητα, παθητικότητα από τους διεθνείς παίκτες, θα είναι οι επόμενοι στόχοι του νεοσουλτάνου της Άγκυρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης εξακολουθεί να φοβίζει πολλούς αλλά και να εκνευρίζει τους περισσότερους.

Hellas Journal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα