Η Τουρκία έστειλε επιστολές με εξωφρενική ρητορική σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ -«Η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
06/09/2022  19:30
Με την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία «τεντώνει το σκοινί» στα ελληνοτουρκικά, στέλνοντας επιστολές με τις θέσεις της για τα προβλήματα στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, οι επιστολές εστάλησαν στις 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Aanadolu, στις επιστολές αυτές η Τουρκία εξηγεί τις θέσεις και τις απόψεις της για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, στις επιστολές, που εστάλησαν την 1η Σεπτεμβρίου, εφιστάται η προσοχή στις «παράνομες ενέργειες και τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας».

Τονίζεται, επίσης, ότι υπάρχει μια σειρά από άκρως συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως η έκταση των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες, βράχια και περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX, τα οποία, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έκανε την ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το γεγονός ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι έξι ναυτικά μίλια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω των επιστολών, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει αλληλεπικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και σύνορα εναέριου χώρου -κατάσταση που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.

Τέλος, στις επιστολές αναφέρεται ότι η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα είναι εκείνη που απέφυγε τον διάλογο, κλιμάκωσε τις εντάσεις και έκανε την ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν το τοποθέτησε σωστά .
    Η Ελλάδα απέφυγε τους παράλληλους μονολόγους με τις τουρκικές παραβιάσεις Ελληνικού εναέριου χώρου να λαμβάνουν χώρα συγχρόνως πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων συνομιλητών και την ταυτόχρονη σε εμφανή παράκρουση ρητορική Ερντογάν και της κλίκας του να κάνουν πάρτι !!!

    Πότε το θύμα κάθισε να μιλήσει με τον κλέφτη που μπήκε μέσα στο σπίτι του για το πόσα δέχεται να αφαιρέσει ο κλέφτης παράνομα μέσα από αυτό ?!!!?
    Αυτό ο κύριος Τσαβουσογλου το ονομάζει “διάλογο” ?

    Κάνει ποτέ κανείς διάλογο με τον λυσσασμένο υβριστή του που μπήκε σπίτι του απαιτώντας να τον κλέψει ?

    Δεν τον αδικώ τον κύριο Τσαβουσογλου ,αν και μορφωμένος ο ίδιος , με τόσους αμαθείς, ανιστόρητους, διασαλευμένους και μισαλλοδοξίας γύρω του, ήταν δυνατόν ποτέ ο ίδιος να παραμείνει σώος ?

    Η λέξη “διάλογος” είναι Ελληνικής συλλήψεως. Πώς είναι δυνατόν ένας Τούρκος , που είναι μαθημένος στην ωμή βία για να επιβάλει την θέληση του να μπορέσει να την εμπεδώσει και να την κάνει πράξη ?!?
    Την πετάει έτσι για το θεαθείναι και σου λέει, όπου πιάσει..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα