Η συνέντευξη του κυρίου Σαμαρά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Διαβάζοντας τη συνέντευξη του κ. Αντώνη Σαμαρά σε αθηναϊκή κυριακάτικη εφημερίδα στις 24 Ιανουαρίου, εκτίμησα την ικανότητα του να αναμοχλεύει κατά τέτοιο τρόπο τα εθνικά θέματα ώστε να επικαλύπτει τα δικά του σοβαρά λάθη στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων σε σημείο ώστε να γίνεται τιμητής των πάντων, υποδεικνύοντας μάλιστα τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με ύφος ασυμβίβαστο και αδιαπραγμάτευτο. Στα ελληνοτουρκικά, στο Σκοπιανό, ακόμη και στη Θράκη, ως επόμενο στόχο της Τουρκίας.

Ερωτηθείς μάλιστα για τη συμφωνία των Πρεσπών, με τη λογική ότι η Ελλάδα έχει κλείσει ένα μέτωπο με τον βόρειο γείτονά της, ήταν κάθετα αντίθετος: «Πρώτον, δεν λύσαμε κανένα πρόβλημα, είπε. Απλώς το πρόβλημα που είχαμε, μετασχηματίστηκε σε άλλο – πιο επικίνδυνο! Που εμπλέκει και τη Βουλγαρία, και την Αλβανία και το Κόσσοβο. Και άλλους με πολλών ειδών “ορέξεις”… Δεύτερον, η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως ενισχύθηκε». Παρέλειψε όμως να πει, πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα καθώς και τον δικό του καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του προβλήματος.

Η ημερομηνία που συνδέει άρρηκτα τον πρώην πρωθυπουργό με το Σκοπιανό είναι η 16η Δεκεμβρίου 1991, όταν, κατά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας, μετέπειτα δορυφόρων του Βερολίνου, επικυρώθηκε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Σαμαράς προσυπέγραψε την απόφαση ύστερα από παζάρεμα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χανς – Ντίτριχ Γκένσερ με αντάλλαγμα τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Σκοπίων, η οποία μετά από λίγο καιρό αναγνωρίσθηκε, ήταν δηλαδή μια προσχηματική διαπραγμάτευση προκειμένου να ευθυγραμμιστούμε με τις επιδιώξεις της Γερμανίας. Παραβλέποντας έτσι ότι η Γιουγκοσλαβία αποτελούσε για την Ελλάδα, ως σύμμαχος χώρα, την μεγαλύτερη εγγύηση έναντι της επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας στα Βαλκάνια, την οποία επικαλείται ως φόβητρο στη συνέντευξη. Σήμερα που τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσόβου είναι εικονικά και είναι έκδηλη η προσπάθεια ενσωμάτωσης του αλβανικού πληθυσμού του Τέτοβο στη «μητέρα» Αλβανία και οι σχέσεις Άγκυρας – Τιράνων καθημερινά συσφίγγονται, δεν είναι προφανής η σημασία της διαλυθείσης Γιουγκοσλαβίας, ακόμη και της Νέας Γιουγκοσλαβίας που τη διαδέχτηκε, για την ασφάλεια της χώρας μας; Δεν θα ήταν η Γιουγκοσλαβία το αντίβαρο στον άξονα Αλβανίας – Τουρκίας;  Είναι χαρακτηριστικό ότι δέκα χρόνια μετά ο Θ. Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων στο Παν/μιο των Αθηνών, σχολίαζε: «Αν ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ήταν υπουργός Εξωτερικών το 1991-2, αντί του Αντώνη Σαμαρά, η ενοχλητική αυτή υπόθεση που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί την Ελλάδα θα είχε κλείσει με ένα σύνθετο όνομα όπως Σλαβομακεδονία ή Νέα Μακεδονία».  Είναι τυχαίο ότι η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt βράβευσε το 2012 τον Αντώνη Σαμαρά, ως πρωθυπουργό της χώρας πλέον, και ότι το εγκωμιαστικό σχόλιο της εφημερίδας για τον κύριο Σαμαρά έγραψε ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς – Ντίτριχ Γκένσερ;

Όμως υπάρχει και ένα άλλο θέμα που τον αφορά. Τα Χριστούγεννα του 1989, ως ΥΠΕΞ της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, χρησιμοποίησε τη θρησκεία ως πολιτικό μέσον για να ενεργοποιήσει την «ελληνική χριστιανική μειονότητα» της Αλβανίας, προκειμένου να  αποσταθεροποιηθεί το καθεστώς Αλία το οποίο ήδη κατέρρεε, ώστε να φανεί αρεστός στις ΗΠΑ, προκαλώντας τεράστιο κύμα φυγής ομογενών στη χώρα μας. Με αποτέλεσμα να απομειωθεί πληθυσμιακά η ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου και να αποδυναμωθούν τα εθνικά μας ερείσματα εκεί. Το 1992 η ελληνική κυβέρνηση με ΥΠΕΞ τον Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου, είχε αξιώσει «να υπάρξουν ενιαίες αρχές για την αντιμετώπιση ομοειδών περιπτώσεων που αναδεικνύονται από την γιουγκοσλαβική κρίση» και συγκεκριμένα ζήτησε οποιοδήποτε καθεστώς προβλεφθεί για το Κόσσοβο, δηλαδή αυτονομία, ανεξαρτησία ή προσάρτηση στην Αλβανία, να ισχύσει και για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας τις δύο περιπτώσεις ως «ομοειδείς». Η εξέλιξη; Το Κόσσοβο από το 2008 έχει ουσιαστικά ανεξαρτητοποιηθεί ενώ οι Έλληνες της Β. Ηπείρου τελούν υπό διωγμό. Να μη ξεχνάμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 2012 και ουδέποτε έθεσε ξανά το θέμα των «ομοειδών περιπτώσεων». Συμπερασματικά, δεν είναι ο καταλληλότερος σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Θα παραμένει ως ένα από τα αξιοπερίεργα της νεώτερης πολιτικής ιστορίας του τόπου η ανάδειξή του στην προεδρία της ΝΔ από τη βάση του κόμματος, η οποία λησμόνησε ότι ήταν αυτός που ανάτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993 ανοίγοντας τον δρόμο στο ΠΑΣΟΚ για άλλη μια δεκαετία στην εξουσία! Μάλιστα μετά το φιάσκο του 19% της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου 2012 υπό την προεδρία του, “εμπλούτισε” το κόμμα με ακραίους νεοφιλελεύθερους και ακροδεξιούς από το ΛΑΟΣ και την ΕΠΕΝ, με εμφανή τα αποτυπώματά της πολιτικής τους σήμερα στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο λόγος του στη συνέντευξη ήταν σαφέστατα διχαστικός. Να ευελπιστεί σε επανάληψη του παρελθόντος;

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

26/1/2021

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα