Η συμφωνία της Μάλτας και τα (στενόχωρα) μέτρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η συμφωνία της Μάλτας και τα (στενόχωρα) μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Κυβέρνηση και θεσμοί έδωσαν τα χέρια χθες στη Μάλτα, στη δεύτερη χειρότερη εκδοχή συμφωνίας, την οποία είχε βάλει στο τραπέζι η τρόικα. Όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαβββατοκύριακο, οι συνταξιούχοι θα χάσουν 1,8 δισ. ευρώ από τις τσέπες τους το 2019 και επιπρόσθετα το 2020 χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αγρότες θα δουν το αφορολόγητο όριο να υποχωρεί στη ζώνη των 5.600-5.900 ευρώ, αφαιρώντας επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ από το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Αυτό μάλιστα είναι το ευνοϊκό σενάριο της συμφωνίας, διότι εάν διαπιστωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιτυγχάνονται (ήδη το ΔΝΤ έχει ενστάσεις), τότε και η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα πέσει στις πλάτες των Ελλήνων το 2019.

Η κυβέρνηση επεδίωκε μέχρι την τελευταία στιγμή σπάσιμο των μειώσεων στις συντάξεις σε τουλάχιστον δύο χρόνια. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, τράβηξε το χαρτί των μέτρων ακόμα και το 2018.

Με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν πλέον συνειδητοποιήσει το μέγεθος των κινδύνων που εγκυμονεί η ατέρμονη διαπραγμάτευση, η αρχική συμφωνία ήρθε εκεί όπου εξαρχής ήθελε το ΔΝΤ: Σκληρά μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση, υποσχέσεις δεσμεύσεων από τους Ευρωπαίους για το χρέος και αυστηρή εποπτεία στην ελληνική οικονομία ακόμα και μετά το τυπικό τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Ακόμα και εάν λήξει τον Αύγουστο του 2018, οι δανειστές θα έχουν το πάνω χέρι στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας τουλάχιστον έως το 2020.

Δεσμεύσεις για το χρέος

Στη συμφωνία υπάρχουν και γλυκαντικά. Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο -όταν γραφτούν τα κείμενα επικαιροποίησης του Μνημονίου με την Κομισιόν και του νέου Μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία συζήτησης στο Eurogroup αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι των επομένων ετών.

Μόνο που, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιούνται χέρι-χέρι με την υλοποίηση των σκληρών μέτρων μετά το 2018, δένοντας με αυτόν τον τρόπο την ελληνική κυβέρνηση των επόμενων ετών.

Αμεσα στη Βουλή

Μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση. Η ψήφισή τους μάλιστα αναμένεται να αποτελέσει προαπαιτούμενο (Prior Action) για τη συζήτηση στο Eurogroup αναφορικά με το χρέος. Τα λεγόμενα θετικά μέτρα έχουν και αυτά προσυμφωνηθεί. Οχι μόνο ως προς τη μορφή τους, αλλά και ως προς τον χρόνο εφαρμογής.

Οι μειώσεις φόρων μετατίθενται για το 2020 πάντα υπό την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων το 2018, ενώ το 2019 προβλέπεται η εφαρμογή του λεγόμενου κοινωνικού πακέτου. Ενα περίγραμμα των θετικών μέτρων έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το 2019, τα αντίμετρα δυνητικού ύψους έως 1,8 δισ. ευρώ (εφόσον υπάρχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018) θα αφορούν την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, την αντιμετώπιση προβλημάτων στέγασης φτωχών οικογενειών, την αύξηση της απασχόλησης των νέων και τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στην αγορά φαρμάκων.

Το 2020, στο τραπέζι βρίσκονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ, η μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% και η μείωση του συντελεστή φόρου για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.

Θετικά και αρνητικά μέτρα νομοθετούνται τώρα, τα θετικά βρίσκονται στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας από το μέτωπο των πλεονασμάτων, τα αρνητικά εφαρμόζονται βρέξει χιονίσει.

Newsroom ΔΟΛ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα