Η σκεπτόμενη βουβή ψήφος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Να και μια φορά που η βουβή ψήφος μας εξέπληξε θετικά. Μετά τα αποτελέσματα του 2012 και του 2015, μας είχε γίνει δεύτερη φύση η πολύ επιφυλακτική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Αντιμετωπίζαμε με μεγάλο δισταγμό όσα ακούγαμε στον περίγυρό μας, θεωρώντας πάντοτε ότι δεν πιάνουμε τον πραγματικό σφυγμό της κοινωνίας.

Όπως λέει και ένας φίλος, «δεν πειράζει, καλύτερα το αποτέλεσμα να ξεπερνά τις προσδοκίες σου…».

Υπάρχουν, βέβαια, και τα φαινόμενα της στιγμιαίας κωλοτούμπας. Βουλευτές ή και τομεάρχες της Ν.Δ. προέβλεπαν, το Σάββατο το βράδυ, πως η διαφορά δεν θα ξεπερνάει το 3% και έκαναν διάφορες συναφείς αναλύσεις. Την Κυριακή το βράδυ εξηγούσαν πως είχαν προβλέψει μέρες πριν το αποτέλεσμα και το «δεν τραβάει» είχε μετεξελιχθεί στο «καλά, δεν παίζεται». Τα έχει αυτά η πολιτική. Αναγκάζεσαι ενίοτε να αλλάξεις ρόλο στη μέση της παράστασης και να μη σε ενδιαφέρει πολύ η αξιοπρέπειά σου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε μία ακόμη φορά ότι το μεγάλο ατού του είναι πως οι, εσωκομματικοί και μη, αντίπαλοί του τον υποτιμούν. Λειτουργεί μεθοδικά, αυτοδιορθώνεται και δείχνει αυτοπειθαρχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάλι είχε «άστρο», το οποίο τον εκτόξευσε σαν διάττοντα αστέρα μέσα σε λίγα χρόνια. Κλείστηκε όμως σε μια «γυάλα», γοητεύτηκε από τα κόκκινα χαλιά των ξένων και των εγχώριων σαλονιών και έχασε την επαφή του με τον μέσο Ελληνα.

Οι ψηφοφόροι, πάντως, είχαν διαμορφώσει άποψη και είχαν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν από καιρό. Όλα δείχνουν ότι λίγα πράγματα θα αλλάξουν στις εθνικές εκλογές. Η Ν.Δ. θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία, παίζοντας το χαρτί της ακυβερνησίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να κερδίσει 1-2 μονάδες, αλλά και να αποφύγει μια απότομη κατάρρευση.

Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς δεν πρέπει να επαναπαυθεί, αλλά ταυτόχρονα το σοφότερο που μπορεί να κάνει είναι ακολουθήσει το δόγμα του μηδενικού λάθους μέχρι τις εκλογές. Έχει καβαλήσει το κύμα και, όπως συχνά λέει ένας βετεράνος της πολιτικής, «άπαξ και χάσεις μια αναμέτρηση, μετά ό,τι και να πεις οι πολίτες δεν σε ακούν».

Χρειάζεται, βεβαίως, προσοχή. Επιλογές προσώπων παλαιάς κοπής από το φθαρμένο παρελθόν των κομμάτων δεν βοηθούν. Όσο για τους Ελληνες ψηφοφόρους, είναι ακόμη δύσπιστοι. Η βουβή ψήφος είναι και σκεπτόμενη ψήφος. Δεν θέλει να αναστηθεί ένα παλιό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Δεν θέλει επίσης έναν άλογο ρεβανσισμό. Μέτρο, ενότητα, νοικοκύρεμα, σκληρή δουλειά και λίγα λόγια θέλει.

kathimerini.gr

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Mα είναι δυνατον να περνάει από ανθρώπου νου ότι ο Μητσοτάκης βγήκε κερδισμένος στις εκλογές γιατί τον επιβράβευσε ο λαός ; Ας μην ήταν ο ξεκούδουνος Σύριζα και το λοιπό πολιτικό συφερτό που σέρνεται δεκαετίες τώρα στο πολιτκό σκηνικό και θα βλέπαμε που θα βρισκόταν ο Μητσοτάκης.Ο κάθε Μητσοτάκης
    Τι τραγική αφέλεια ειν’ αυτή ;
    Το δόγμα του μηδενικού λάθους μέχρι τις εκλογές και μετά τι ; Τα λάθη καβάλα στα κύματα ή και στο τσουνάμι ;
    Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη , δεν υπάρχει νίκη , όποια και να επιλεγεί.
    Κατάντια……
    Δεν είναι βουβή η ψήφος , αλλά βαρήκοο το πολιτικό σύστημα.
    Αν έβαζε ένα ακουστικό, θα άκουγε την κραυγή “Αχ θεέ μου και να γινόταν να πηγαίνανε ΟΛΟΙ αυτοί σπίτια τους….”

  2. Και το κενο εξουσιας ,-”αν πηγαινανε ολοι στα σπιτια τους” -, ποιος θα το καλυπτε , γιατι ως γνωστον κενο αερος και εξουσιας δεν υπαρχει , επειδη αυτοματως καλυπτεται απο δικτατορια ,η, ανεξελεγκτη λαοκρατια, εκτος εαν προσδοκουμε τους αειμνηστους Κων/νο Καραμανλη και Ανδρεα Παπανδρεου.
    Γιαυτο επιλογή των καλυτερων απο την γνωστη φιλοπατριδα Ν.Δημοκρατια και πρωθυπουργια στον κ.Μητσοτακη , μετα την αυτοκαταρρευση του Τσιπροσυριζα , που εκφραζει ηδη αλλη εποχη.

    • Αφελέστατος και προσηλωμένος στο κομματικό σύστημα, όπως πάντα, δεν καταλαβαίνεις ότι εκείνο το ”να πηγαίνανε όλοι στα σπίτια τους”, απλούστατα σημαίνει αφενός αλλαγή προσώπων (βλέπε σχόλιό μου για οικογενειοκρατία) και αφετέρου αλλαγή πολιτικού συστήματος, ώστε να καταργηθεί η κομματοκρατία, η οποία ευνοεί την οικογενειοκρατία.

      • ”προσηλωμένος στο κομματικό σύστημα,”
        Eντάξει, άλλα αντ’ άλλων……σε σημείο κωμικοτραγικό.
        Σαφώς σημαίνει αλλαγή προσώπων και σαφέστατα σημαίνει αλλαγή πολιτικού συτήματος, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο γι’ αυτό με τα ίδια και τα ίδια άτομα , τα οποία, ναι να μου συγχωρεθεί η αφέλεια, θα έπρεπε να επιδεικνύουν ένα μίνιμουμ προσωπικής ΤΣΙΠΑΣ σκεπτόμενα ότι έχουν κουράσει με την παρουσία τους την οικογενειακή που θυμίζει κληρονομικό δίκαιο.
        Η κάλπη αφορά όχι μόνο σε σκεπτόμενους ψηφοφόρους αλλά και σε ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ….που κάποια πράγματα θα έπρεπε να τα σκεφτούν ΜΟΝΟΙ τους για ν’ ανοίξει ο δρόμος.
        Και δεν είναι ένας που απλά “δεν του πέρασε απ’ το μυαλό” είναι όλοι τους σχεδόν ….
        Το άρθρο αναφέρθηκε σε “σκεπτόμενη ψήφο” και δεν επαινούσε τίποτ’ άλλο απ την προσήλωση ακριβώς στο κομματικό σύστημα και μάλιστα του χειρίστου είδους. Διαφαίνεται ασυγκράτητη χαρά που βγήκε ο Μητσοτάκης μέσα απ το σάπιο σύστημα- κι αντί ν’ απευθύνεις εκεί να πεις τα περί “αφέλειας και κομματικού συστήματος”, τα λές σε μένα… !! Εύγε !
        Τέλος πάντων, να σαι καλά.

        • Μήπως δεν … μετράς καλά και δεν καταλαβαίνεις πού πάνε οι απαντήσεις. Είναι φανερό νομίζω ότι δεν απάντησα σε σένα… Για πρόσεξε πάλι 🙂

          • Ζητώ συγγνώμη, δεν το πρόσεξα. Άρα το ερμήνευσες σωστά τελικά.

    • “εκτος εαν προσδοκουμε τους αειμνηστους Κων/νο Καραμανλη και Ανδρεα Παπανδρεου.”
      Πόθεν το συμπέρασμα ;
      Το άλλο ανέκδοτο με το “κενό εξουσίας” που άλλος μπαμπούλας διαμόρφωσε τους αδιέξοδους εκλογικούς νόμους κι εκβιάζει τη ψήφο ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα