Η Σερβία θέλει να ευχαριστήσει την Κίνα με άγαλμα ‘του συντρόφου Σι’

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του συνεργάτη μας στην ΝΑ Ασία (ΒΤ)

Πρώτα ήρθαν τα δισεκατομμύρια των δολαρίων των επενδύσεων, μετά τα εκατομμύρια των εμβολίων. Τώρα ήρθε η η σειρά της Σερβίας να ευχαριστήσει, με τον δικό της τροπο, που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, ανεγείροντας έναν ανδριάντα για τον ‘Σύντροφο Σι’.

Η πρόταση έγινε απο το νεοσύστατο Νέο ΚΚ της Σερβίας,  το οποίο με αφίσες που ανάρτησε στο Βελιγράδι, ζητεί από τους πολίτες να συμβάλουν στην απόδοση τιμής στον Πρόεδρο της Κίνας, τοποθετώντας τον ανδριάντα του σε πάρκο της πόλης.

Ενώ η κυβέρνηση δεν υποστήριξε την ιδέα, όλα δείχνουν  ότι η Σερβία κλίνει περισσότερο προς την Ανατολή παρά προς τη Δύση κατα τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Σερβία, μαζί με την Ουγγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ, προμηθεύτηκαν εμβόλια πολύ νωρίτερα από πολλές χώρες της Ευρώπης, λαμβάνοντας απευθείας από την Κίνα εμβόλια, καθώς το πρόγραμμα των Βρυξελλών καθυστερούσε. Ήταν η περίοδος κατά την οποία οι ηγέτες  των σου χωρών φλέρταραν με την ήρεμη δύναμη της Κίνας.

Στο Βελιγράδι, ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής, είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης του, στη θέση της κατεστραμένης από τους πυραύλους του ΝΑΤΟ κινεζικής πρεσβείας.

Η φιλία μέχρι τώρα είναι πολύ επωφελής για τον  Σέρβο Πρόεδρο Αλέξαντερ Βούτσις.

Το πολυπληθέστερο κράτος στον κόσμο έχει επενδύσει στη μοναδική Σερβική βιομηχανία σιδήρου  και στα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού και χρυσού, οι οποίες εξαγοράστηκαν από  μεγάλες κινεζικές εταιρίες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των υποδομών  της Σερβίας με 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση της Σερβίας ευχαρίστησε την Πρόεδο Σι πέρυσι, όταν η Κίνα προσέφερε ιατρική βοήθεια, που περιελάμβανε αναπνευστήρες. Η Σερβία προμηθεύτηκε 3,7 εκατομμύρια εμβόλια SINOPHRM, που αντιστοιχούν στο 70% των δόσεων που χορηγήθηκαν μέχρι σήμερα.

Το ερώτημα είναι τί σημαίνει για την Σερβία η αναθέρμανση των σχέσεων της με την Κίνα, για την ένταξη της στην ΕΕ., την οποία διακαώς επιδιώκει ο Πρόεδρος Βούσιτς. Η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν την συνεχιζόμενη διεκδίκηση του Κοσσόβου, την οποία το Βελιγράδι θα πρέπει να παύσει να διεκδικεί, εφόσον επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι επενδύσεις της ΕΕ στη Σερβία είναι πολύ λιγότερες από τις κινεζικές

‘Ο λαός της Σερβίας εκτιμά τους αληθινούς φίλους’, δήλωσε ο Αλεξαντερ Μπατζανάκ, γενικός γραμματέας του ΚΚ, που προωθεί το σχέδιο για τον ανδριάντα. ‘Θα αποτελέσει συμβολική αλλά σπουδαία χειρονομία για να δείξουμε την ευαρέσκειά‘ μας για όλη τη βοήθεια της’.

Το κομμάτι αυτό που υπογράφεται από το BLOOMBERG δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα της Σιγκαπούρης THE STRAITS TAIMS στις 28/5/21.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα