«Η ρωσο-τουρκική λυκο-συμφωνία δοκιμάζεται στη Συρία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected]    www.kalkis.eu

Σε αντίποινα για την είσοδο του Συριακού καθεστώτος στην επαρχία του Idlib, όπου στρατοπεδεύουν

 

φιλοτουρκικές ομάδες ανταρτών, η Άγκυρα απέστειλε περίπου 50 στρατιωτικά οχήματα την Δευτέρα. Αυτό αναφέρουν ως είδηση ο ηλεκτρονικός Le Monde μαζί με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δημοσιεύοντας και την διπλανή σχετική φωτογραφία του OMAR HAJ KADOUR / AFP.

Πράγματι τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, η Τουρκία έστειλε στρατιωτική φάλαγγα περίπου 50 οχημάτων στο νότο της επαρχίας του Idlib της Συρίας, σε αντίποινα για την είσοδο του Συριακού καθεστώτος στην πόλη Khan Cheikhoun.

Αυτή η περιοχή, που φαίνεται στο διπλανό χάρτη και που διέφευγε τον έλεγχο της Δαμασκού, κυριαρχείται από την τζιχατζιστική ομάδα, Hayat Tahrir AlCham (HTS, πρώην σύριακο παράρτημα της Αλ Κάιντα)  και φιλοξενεί φιλοτουρκικές ανταρτικές ομάδες. Η εν λόγω επαρχία αποτελεί στόχο, από τα τέλη Απριλίου 2019, σχεδόν καθημερινού βομβαρδισμού του συριακού καθεστώτος και του ρωσικού συμμάχου του. Την Κυριακή 18-8-2019, οι καθεστωτικές δυνάμεις  εισέβαλαν για πρώτη φορά από το 2014 στα βορειοδυτικά της Khan Cheikhoun.

Αλλά η περιοχή του Idlib υποτίθεται ότι προστατεύεται από μια λυκο-συμφωνία για μια «αποστρατικοποιημένη ζώνη», η οποία συνάφθηκε το Σεπτέμβριο του 2018 από την Άγκυρα, προστάτη των ανταρτών, και τη Μόσχα. Αλλά αυτή η συμφωνία δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει, καθώς οι τζιχαντιστές αρνήθηκαν να αποσυρθούν.

Ρωσικές και συριακές αεροπορικές επιδρομές

Η αποστολή αυτής της φάλαγγας από την Τουρκία προκάλεσε την οργή της Δαμασκού. «Τα τουρκικά οχήματα με πυρομαχικά (…) ανέλαβαν την καθοδήγηση της Khan Cheikhoun  για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες», ανέφερε μια πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, κατά το  επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA. «Αυτή η εχθρική συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος δεν θα επηρεάσει καθόλου την αποφασιστικότητα του συριακού στρατού», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH), οι ρωσικές και οι συριακές επιδρομές διεξήχθησαν κοντά στη τουρκική φάλαγγα προκειμένου να αποφευχθεί η συνέχιση της πορείας της.

Η Τουρκία επίσης καταδίκασε «έντονα» τη Δευτέρα 19-8-2019 την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο τριών πολιτών. «Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την επίθεση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις υφιστάμενες συμφωνίες, τη συνεργασία και το διάλογο με τη Ρωσία», δήλωσε σε δελτίο τύπου το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το εν λόγω υπουργείο, η Ρωσία είχε ενημερωθεί πριν από την αποστολή αυτών των οχημάτων, τα οποία επρόκειτο να προμηθεύσουν έναν από τους σταθμούς-παρατηρητήρια που καθόρισε η Τουρκία στο Idlib, δυνάμει των συμφωνιών που συνάφθηκαν με τη Μόσχα. «Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του καθεστώτος συνεχίζουν στο Idlib, παραβιάζοντας τα υπάρχοντα μνημόνια και συμφωνίες με τη Ρωσία», ανέφερε το υπουργείο στη δήλωσή του.

Αυτά έχουν οι λυκο-συμφωνίες του ιμπεριαλιαμού.

Ο Πούτιν θέλει όλο το συριακό προτεκτοράτο, κι όχι ακρωτηριασμένο.

Ο Ερντογάν τρώγεται με τους Κούρδους της Συρίας που ελέγχουν εκεί εδάφη και τους προστατεύουν οι Αμερικάνοι, τουλάχιστον επί του παρόντος…

Καλά ρωσο-τουρκικά ξεμπερδέματα λοιπόν.

Κι ας κρατήσουμε ότι η Τουρκία ακολουθεί μια μη βιώσιμη οικονομικά επεκτατική πολιτική η οποία, αργά ή γρήγορα, θα χρεοκοπήσει την ετοιμόρροπη οικονομία της. Αυτό λένε οι κανόνες της οικονομίας.

 

 

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “η Τουρκία ακολουθεί μια μη βιώσιμη οικονομικά επεκτατική πολιτική η οποία, αργά ή γρήγορα, θα χρεοκοπήσει την ετοιμόρροπη οικονομία της. Αυτό λένε οι κανόνες της οικονομίας”:
    ΜΑΚΆΡΙ (ΓΙΑ ΕΜΆΣ) Η ΤΟΥΡΚΊΑ ΝΑ ΠΤΏΧΕΥΕ, ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΤΩΧΕΎΕΙ, ΌΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΘΑΊΝΕΙ, ΌΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΣ ΚΆΝΟΥΝΕ, ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ (ΟΠΩΣ Η ΒΕΝΕΖΟΥΛΑ) ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΥΣΚΟΛΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα