Η πρόσκληση της Τουρκίας για «συμφιλίωση» στη Συρία πυροδοτεί διαμαρτυρίες από τους αντιπάλους του Άσαντ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

12 Αυγούστου 2022 06:01 Gmt+3
Τελευταία ενημέρωση στις: 12 Αυγούστου 2022 09:13 Gmt+3
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Πέμπτη σε συμφιλίωση μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, πυροδοτώντας διαδηλώσεις την Παρασκευή στο βόρειο τμήμα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης, σε μια ομιλία του σε διπλωμάτες, είπε ότι χωρίς «η αντιπολίτευση και το καθεστώς να συμφιλιωθούν στη Συρία», δεν θα υπάρξει «διαρκής ειρήνη» στη χώρα, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Μετά τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής στις πόλεις Αλ Μπαμπ, Αφρίν και Αζάζ της βόρειας Συρίας, οι οποίες ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους υποστηρικτές τους, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Συρίας, έχει ξεκινήσει από το 2016 τέσσερις διασυνοριακές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία με στόχο κουρδικές δυνάμεις που συνδέονται με μια εξέγερση στο έδαφός της για να αποτρέψει το σχηματισμό αυτού που αποκαλεί τρομοκρατικό διάδρομο. Η χώρα ελέγχει τμήματα εδάφους στη βόρεια Συρία με συμμάχους Σύρους αντάρτες μετά την πραγματοποίηση των εισβολών.

Στην Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και άλλες ομάδες ανταρτών, έγιναν εκκλήσεις για διαμαρτυρία στα συνοριακά περάσματα με την Τουρκία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κάποιοι διαδηλωτές στο Αλ Μπαμπ έκαψαν μια τουρκική σημαία και τα χρώματα της Τουρκίας που αναρτήθηκαν γύρω από την πόλη αφαιρέθηκαν, είπε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο πέρασμα του Μπαμπ αλ-Σαλαμά προς την Τουρκία δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και φώναζαν «θάνατος και όχι αναξιοπρέπεια», ανέφερε το πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgic, σε δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή ανέφερε ότι «η Τουρκία έπαιξε ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της εκεχειρίας επί τόπου» και στις συνομιλίες για την κατάρτιση νέου συντάγματος, αν και δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο.

Η Άγκυρα “υποστήριξε πλήρως την αντιπολίτευση και την επιτροπή διαπραγμάτευσης σε όλη την πολιτική διαδικασία”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία αποτυγχάνει να προχωρήσει “επειδή το καθεστώς σέρνει τα πόδια του”, ανέφερε η εφημερίδα BirGün.

Ο Τσαβούσογλου είπε την Πέμπτη ότι είχε μια σύντομη συνάντηση στο Βελιγράδι τον Οκτώβριο με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊζάλ αλ-Μεγκντάντ και ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών είχαν επαναλάβει την επικοινωνία, ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet.

«Είχα μια σύντομη συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας. Του είπα ότι πρέπει να υπάρξει ειρήνη μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος και ότι η Τουρκία θα υποστήριζε μια τέτοια κατάσταση», είπε ο Τσαβούσογλου. «Πρέπει με κάποιο τρόπο να κάνουμε τη συριακή αντιπολίτευση και το καθεστώς να καταλήξουν σε συμφωνία στη Συρία».

Ο ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης διέψευσε τις αναφορές για απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της «τρομοκρατίας» στη Συρία, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Ερντογάν τον Μάιο σηματοδότησε μια νέα επιχείρηση στη Συρία κατά μήκος των νότιων συνόρων της για την καταπολέμηση των «τρομοκρατικών απειλών» και έκτοτε η Άγκυρα επανέλαβε το σχέδιο χωρίς να δώσει ημερομηνία.

ahval

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα