Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μόλις χθες επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση από την Πολωνία στη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις. Η συνέχεια διαδραματίστηκε στη Βαρσοβία με την Αν. Μπέρμποκ να επαναλαμβάνει «nein».

    Μπέρμποκ και Ράου στην Βαρσοβία

«Η Γερμανία αναγνωρίζει την ιστορική της ευθύνη χωρίς ‘εφόσον’ και ‘αλλά’. Δεν μπορεί να μπει τελεία σε αυτή την ιστορική ευθύνη» ανέφερε η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σήμερα από τη Βαρσοβία κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό της Ζβίγκνιεφ Ράου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν άλλωστε οι πολωνικές αξιώσεις για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, τις οποίες διεκδικεί εκ νέου με επίσημο τρόπο τις τελευταίες ημέρες η πολωνική κυβέρνηση του εθνικιστικού PiS.

«Παραμένει διαχρονικό καθήκον μας να θυμόμαστε τα μύρια δεινά που προκάλεσε η Γερμανία στην Πολωνία» τόνισε η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών δίνοντας έμφαση στις γερμανικές θηριωδίες, «την απάνθρωπη εκστρατεία καταπίεσης, εκγερμανισμού και απροκάλυπτου αφανισμού» της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. «Ο πόνος συνεχίζει να είναι παρών όχι μόνο στους 90χρονους αλλά και στους 9χρονους, διότι ο πόνος αυτός μεταφέρεται από γενιά σε γενιά».

Ωστόσο η Αναλένα Μπέρμποκ επανέλαβε, όπως αναμενόταν, το πάγιο γερμανικό «όχι» για την ικανοποίηση των νομικών αξιώσεων της Πολωνίας για πολεμικές αποζημιώσεις. «Το ζήτημα έχει κλείσει νομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ παραπέποντας στα «νομικά θεμέλια», επί των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ.

Ρηματική διακοίνωση και αξιώσεις ύψους 1,3 τρις ευρώ

Μπέρμποκ ΡάουΑπό την κοινή συνέντευξη Τύπου Μπέρμποκ-Ράου στη Βαρσοβία

Για την Πολωνία πάντως το κεφάλαιο αυτό όχι μόνο δεν έχει κλείσει, όπως τόνισε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζβίγνκιεφ Ράου, αλλά είναι εν τέλει ζήτημα «κοινής ευθύνης της Γερμανίας και της Πολωνίας απέναντι στις προηγούμενες, τις τωρινές και μελλοντικές γενιές». Συνεπώς «είμαι πεπεισμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά, «ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα θα συνεχίσει να διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα διαλόγου». Μάλιστα δεν δίστασε να επιρρίψει στη Γερμανία ότι διαχρονικά επιδίδεται σε ένα «ηθικό» και «νομικό» παράδοξο, σύμφωνα με το οποίο «ο δράστης ενός εγκλήματος θα είχε την αρμοδιότητα να καθορίζει ανεξάρτητος και μόνος, αποκλειστικά, για το εύρος της ενοχής του αλλά και για τη διάρκεια της ευθύνης του».

Η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών τήρησε μεν τα προσχήματα που επιβάλλονται μεταξύ δύο γειτονικών χωρών και εταίρων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο το κλίμα ήταν εκ των πραγμάτων ψυχρό. Άλλωστε μόλις χθες «πληροφορηθήκαμε από την τηλεόραση», όπως είπε η Γερμανίδα υπουργός, την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης από την πολωνική κυβέρνηση για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Ο δε Πολωνός ομόλογός της, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν και δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της διακοίνωσης, σημειώνοντας ότι αυτό το γνωρίζουν μόνο «ο αποστολέας και ο παραλήπτης», παρέπεμψε στη σχετική έκθεση του πολωνικού κοινοβουλίου στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το ύψος των νομικών διεκδικήσεων της Βαρσοβίας προς το Βερολίνο για πολεμικές αποζημιώσεις ανέρχεται περίπου σε 1,3 τρις ευρώ.

Και ο Νίκος Δένδιας αύριο στη Βαρσοβία

Μπέρμποκ ΔένδιαςΤις ελληνικές θέσεις υπενθύμισε στην Γερμανίδα ομόλογό του και ο Νίκος Δένδιας τον Ιούλιο

Στο μεταξύ, μετά την Αναλένα Μπέρμποκ, αύριο στη Βαρσοβία μεταβαίνει και ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για να συμμετάσχει στο Φόρουμ Ασφάλειας της Βαρσοβίας (Warsaw Security Forum), που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πολωνική πρωτεύουσα με υψηλούς προσκεκλημένους, μεταξύ αυτών και την Αναλένα Μπέρμποκ. Αύριο αναμένεται να έχει επίσης συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Ζβίγκνιεφ Ράου. Στην ατζένα αναμένεται να βρεθούν διμερή και ευρωπαϊκά θέματα, όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο κατά την επίσκεψη της Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα και ο Νίκος Δένδιας είχε θέσει το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων για πολεμικές επανορθώσεις -που διαφέρουν βέβαια από τις πολωνικές τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το ιστορικό των μεταπολεμικών διεκδικήσεων- ενώπιον της Γερμανίδας oμολόγου του. «Για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο για την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», είχε αναφέρει τότε ο Νίκος Δένδιας σε κοινή συνέντευξη τύπου, χαρακτηρίζοντάς το «θέμα αρχής» για τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα