Η πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ένα από τα θέματα που επί σειρά ετών απασχολεί την πολιτική σκηνή της χώρας είναι αυτό της «πολιτικής κουλτούρας» και το πώς αυτή εκφράζεται στην καθημερινή λειτουργία των θεσμών και των δυνάμεων που «υπηρετούν» το πολύπαθο δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Το ThinkTank΄΄ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ΄΄, λειτουργώντας ως μία δεξαμενή στελεχών πολιτικής σκέψης και προβληματισμού, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα και να το αναδείξει μέσα από την καταγραφή των αδυναμιών και των παθογενειών που τραυματίζουν την πολιτική ζωή του τόπου αλλά και την διατύπωση κρίσεων και, κυρίως, προτάσεων, για το πως αυτή θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο.

Κάθε περίοδος του ελληνικού κράτους, όπως και η σημερινή, είναι γεμάτη με αρνητικά παραδείγματα λειτουργίας και συμπεριφοράς που φέρνουν μαύρα σύννεφα στον πολιτικό ουρανό της χώρας. Αρκεί να ανατρέξουμε σε πρόσφατα ερεθίσματα και γεγονότα, όπως είναι: η δεκαετής οικονομική κρίση και τα μνημόνια, οι εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το μεταναστευτικό, ο τρόπος αντιμετώπισης της Πανδημίας, η αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά και τα πιο πρόσφατα, όπως αυτό περί κατάχρησης εξουσίας και σεξουαλικών κακοποιήσεων αλλά και η αντιμετώπιση του αρχιτρομοκράτη Κουφοντίνα,  για να αντιληφθούμε το προβληματικό και πολλές φορές, εκπληκτικά χαμηλό επίπεδο του πολιτικού λόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης που παρατηρούνται στον πολιτικό βίο της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας με την κοινωνία, πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με ομιλητές τέσσερις εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες, με πολυετή παρουσία στον πολιτικό στίβο και ως εκ τούτου με γνώση αλλά και συν-ευθύνη για αυτά που συμβαίνουν σε τούτη τη χώρα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Η  κ. Μαριέττα  Γιαννάκου     Βουλευτής. Επικρατείας,    Πρώην Υπουργός 

Ο κ. Ευάγγελος  Βενιζέλος  Πρώην  Αντιπρόεδρος  της  Κυβέρνησης &Υπουργός  Εξωτερικών

Πρώην   Πρόεδρος   ΠΑΣΟΚ        Καθηγητής   Συνταγματικού   Δικαίου   Α Π Θ

Ο κ. Γεώργιος    Σταθάκης         Πρώην  Υπουργός   Καθηγητής  Οικονομικών 

Ο κ.  Γιάννης  Μανιάτης        Πρώην Υπουργός   Καθ.  Παν  Πειρ. Ενέργειας &Κλιμ  Αλλαγής

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και μέλος της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», Μπάμπης Γιαννακίδης.

Στην εκδήλωση επρόκειτο να συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά μία πολιτική υποχρέωση που του προέκυψε κατά την ημέρα της εκδήλωσής μας, δεν του επιτρέπει τελικά να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις και τις προτάσεις του.

Αλήθεια πόσο γόνιμο και θετικό είναι για μια κοινωνία να βλέπει καθημερινά τα τηλεοπτικά παράθυρα να γεμίζουν με πολιτικούς που εξόφθαλμα και συστηματικά καταπατούν κάθε κανόνα δημοκρατικού διαλόγου; Πολιτικούς που επιλέγουν τη σκληρή αντιπαράθεση μέσα σ΄ ένα πλαίσιο  κραυγών και απαράδεκτων χαρακτηρισμών κάνοντας χρήση μιας άγονης και άκαιρης επιχειρηματολογίας; Αλήθεια, τι μήνυμα λαμβάνει η κοινωνία βλέποντας τους πολιτικούς της να μην ομονοούν και να μην συνεργάζονται, ακόμη και σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα, αλλά να πιστεύουν πως όσο πιο πολύ φωνάζουν, διακόπτουν, προσβάλλουν ή μιλούν “πάνω” στον συνομιλητή τους, προσφέρουν υπηρεσία στον τόπο και οι ίδιοι κερδίζουν «πολιτικούς» πόντους;

Η εκδήλωση- συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021.

Ώρα έναρξης:6 μ.μ. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε από το link:

https://www.livemedia.gr/paremvasipolitiki

Ευελπιστούμε πως από την εκδήλωσή μας θα προκύψουν καθαρές απαντήσεις και ρεαλιστικές προτάσεις που θα μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το LIVEMEDIA ( https://www.livemedia.gr/ )για την πολύτιμη στήριξή του στην κάλυψη και μετάδοση της εκδήλωσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κ. Γεροντής

Πρόεδρος “Παρέμβασης”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα