Η πληθυσμιακή μας συρρίκνωση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κύριε διευθυντά
Το άρθρο του συνεργάτη σας κ. Θάνου Τσίρου στην «Καθημερινή» της Κυριακής 28 Μαρτίου ήταν αποκαλυπτικό και ταυτόχρονα συγκλονιστικό. Μας έδωσε σε αριθμούς να καταλάβουμε όλοι μας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα της πατρίδας μας σήμερα είναι, εκτός από την πανδημία και τον τουρκικό μεγαλοοθωμανισμό, η τρομακτική συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας.

Γράφει λοιπόν ο κ. Τσίρος. Το 2020 ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 46.234 άτομα. Είχαμε δηλαδή 85.605 γεννήσεις και 131.839 θανάτους. Δεν ξέρουμε αν αυτές οι γεννήσεις αφορούσαν μόνο γηγενείς Ελληνες ή συμπεριλαμβάνουν και αλλοδαπούς που γέννησαν σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία. Αν συμπεριλαμβάνουν και αυτούς, τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο και με δυσκολότερη επίλυση. Επίσης, από πίνακα που παρουσιάζεται στο άρθρο φαίνεται ότι την τελευταία δεκαετία οι γεννήσεις είναι κάθε χρόνο λιγότερες από τους θανάτους. Συγκεκριμένα, από 117.000-118.000 γεννήσεις σε ετήσια βάση, πριν μπούμε στην περίοδο των μνημονίων, πέσαμε για πρώτη φορά κάτω από τις 100.000 το 2012, ενώ από το 2016 και μετά το όριο έπεσε κάτω από 90.000 γεννήσεις τον χρόνο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο Εργασίας που έδωσε και τα σχετικά επιδόματα γέννησης παιδιών.

Αρνητικό ισοζύγιο 40.000-45.000 ανθρώπων σε ετήσια βάση σημαίνει εξαφάνιση μιας μεσαίας ελληνικής πόλης κάθε χρόνο. Στα 10 χρόνια χάνονται 500.000 άνθρωποι – νέοι Ελληνες, ενεργοί πολίτες.

Αφήνουμε τη σκέψη όλων μας ελεύθερη για να δούμε πού θα βρίσκεται πληθυσμιακά η Ελλάδα το 2040, εφόσον αυτοί οι ρυθμοί εξακολουθήσουν να ισχύουν και πού θα βρίσκονται οι γείτονες. Επίσης, τροφή για τη φαντασία όλων μας αποτελεί και η πληθυσμιακή ανάπτυξη η οποία αναμένεται για τους μη γηγενείς Ελληνες, οι οποίοι ανεξαρτήτως αιτίας αποφάσισαν να εγκατασταθούν μονίμως στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για το 2020, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα δρομολόγησε για πρώτη φορά το επίδομα τέκνου για τη μείωση της υπογεννητικότητας. Οπωσδήποτε, δεν υπάρχει ακόμα ο απαραίτητος χρόνος για να αξιολογηθεί αυτό το μέτρο. Θεωρούμε όμως ότι εφόσον όλοι αποδεχόμαστε ότι αυτό είναι ένα από τα κύρια προβλήματα της χώρας μας, θα πρέπει τα μέτρα να πολλαπλασιαστούν για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στα προ της δεκαετίας επίπεδα, δηλαδή στο θετικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων.

Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί σε κάθε περιφέρεια «ρυθμιστική αρχή δημογραφικού προβλήματος» που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της κάθε περιφέρειας και των δήμων. Η ρυθμιστική αρχή θα έχει ως κύρια ευθύνη την ανάδειξη του προβλήματος, παρέχοντας ταυτόχρονα ιδέες και τεχνογνωσία για τη θεραπεία του. Επιπρόσθετα, θα είναι η ίδια υπεύθυνη για τον έλεγχο της εφαρμογής των αποφάσεων που θα ληφθούν. Η σύσταση της επιτροπής θα πρέπει να είναι άμεση και τα επιπρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν. Οι καιροί ου μενετοί.

17.04.2021 • 21:26

https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/561334648/i-plithysmiaki-mas-syrriknosi-2/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα