Η πλειονότητα των Τούρκων αποκηρύσσει την ένταση με την Ελλάδα ως προεκλογικό τρικ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για την πλειονότητα των Τούρκων ο λαός της Ελλάδας είναι «φίλος» και η ελληνοτουρκική ένταση «προεκλογικό τρικ», όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία δημοσκόπησης της τουρκικής εταιρείας Metropoll.

«Πιστεύετε ότι η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τον τελευταίο μήνα είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ατζέντας για τις εκλογές;»: Αυτό είναι το ερώτημα που έθεσε η τουρκική εταιρεία σφυγμομετρήσεων Metropoll στο πλαίσιο δημοσκόπησης, λαμβάνοντας απαντήσεις που μάλλον δεν θα αρέσουν στον Ερντογάν και στο επιτελείο του.

Το 51,5% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» και μόλις το 26,2% «όχι». Το «ναι» κυριαρχεί μάλιστα ως απάντηση στις τάξεις των ψηφοφόρων όλων των μεγάλων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης: σε ποσοστό 69% μεταξύ των ψηφοφόρων του CHP, 66,5% μεταξύ εκείνων του φιλοκουρδικού HDP, και 68,5% μεταξύ εκείνων του DEVA (πρόκειται για το κόμμα του πρώην υπουργού Αλί Μπαμπατζάν).

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και οι ψηφοφόροι του αντιπολιτευόμενου İYİ της Μεράλ Ακσενέρ, η οποία προέρχεται από το εθνικιστικό MHP, θεωρούν σε ποσοστό 54,8% πως η τρέχουσα ελληνοτουρκική ένταση αποτελεί προεκλογική τρικ.

 

«Θεωρείτε ότι υπάρχει έχθρα ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας;»: Αυτή είναι η δεύτερη ερώτηση που θέτει η Metropoll και εδώ οι απαντήσεις είναι ακόμη πιο ηχηρές υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας.

 

Το 64% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν υπάρχει εχθρότητα. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων όλων των μεγάλων κομμάτων, τόσο των κυβερνητικών (AKP, MHP) όσο και των αντιπολιτευόμενων (CHP, İYİ, HDP, DEVA), παρουσιάζεται να θεωρεί πως δεν υπάρχει εχθρότητα.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ως πότε θα συγχέουμε τις (υποθετικές ή μη) συναισθηματικές διαθέσεις ενός λαού με την πολιτική;

    Εμπόδισε, άραγε, η περιβόητη “ελληνοσερβική φιλία” την Σερβία από το να αναγνωρίσει (μόλις 2η, παγκοσμίως) τα Σκόπια ως “Μακεδονία”;

    Ή η εναντίωση της συντριπτικής πλειονότητος των Ελλήνων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας, το 1999, καθόρισε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος;

    Μήπως κάτι τέτοια δημοσιεύματα προαναγγέλουν, απλώς, μια επικείμενη περιστολή απαραιτήτων αμυντικών δαπανών, εν όψει της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας;

  2. @ Κων/Νος Α. Καραγιαννίδης

    Δεν γνωρίζω πώς σκέφτονται σήμερα οι Τούρκοι για τούς Έλληνες, μετά την τόση πλύση εγκεφάλου που δέχονται καθημερινά από το καθεστώς Ερντογάν. Ο κ. Σαββίδης, σε κάποιο παλαιότερο ποστ του, μού είχε πει ότι, κατά τίς δικές του πληροφορίες, έχει αναπτυχθεί μίσος εκεί.

    Ναι, η εναντίωση τής συντριπτικής πλειονότητος των Ελλήνων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας, το 1999, απέτρεψε την κυβέρνηση Σημίτη από τού να λάβει μέρος, καίτοι η Ελλάς είναι μέλος τού ΝΑΤΟ.

    Ως προς την τελευταία παράγραφο: Καθόλου απίθανο.

  3. Ως προς την ριζοσπαστκοποίηση (μέρους) των Τούρκων, δεν είναι μόνο η εχθρότητα προς την Ελλάδα, που την σηματοδοτεί, αλλά και η έντονη στροφή προς το Ισλάμ.

    Σε αυτό το πλαίσιο, θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε περισσότερα ποιοτικά στοιχεία για την εν λόγω δημοσκόπηση. Διότι οι αντιλήψεις των αστών Σμύρνης και Κων/πόλεως, επί παραδείγματι, απέχουν παρασάγγας από την νοοτροπία των χαμηλού μορφωτικού επιπέδου πληθυσμών της Ανατολίας.

    Για την ιστορία, η Ελλάδα είχε συναινέσει στην ΝΑΤΟ-ική επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1999. Το ότι δεν συμμετείχε με ίδια μέσα, παρά με διευκολύνσεις (π.χ. χρήση Ακτίου), δεν οφείλεται στην λαϊκή κατακραυγή, αλλά στην πάγια στάση μας να αποφεύγουμε ένοπλη συμμετοχή σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

    Και πάλι, τις όποιες επιφυλάξεις επέδειξε η Ελλάδα, τότε, θα τις απέδιδα περισσότερο σε πολιτική επιλογή (ώστε να μην μην προκύψει ευρύτερη αναταραχή στα Βαλκάνια) και όχι σε λαϊκή δυσφορία.

    Γενικότερα, δεν συμμερίζομαι την αντίληψη ότι ο λαός είναι σε θέση να επηρεάσει σημαντικές πολτικές αποφάσεις. Ούτε κατ’ ανάγκην θεωρώ αρνητική αυτήν την πραγματικότητα, αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα