Η Ουγγαρία στηρίζει τον Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η κυβέρνηση του Όρμπαν στηρίζει τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο της Τουρκίας στην σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Την υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, λόγω των «προσπαθειών διαμεσολάβησης στην κατεύθυνση επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία» στηρίζει η Ουγγαρία, μέσα από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τρίτη στην Βουδαπέστη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, καθώς και ουγγρικά ΜΜΕ, ο Σιγιάρτο ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «η Τουρκία είναι το μόνο έθνος μέχρι αυτή τη στιγμή που έχει διαμεσολαβήσει επιτυχημένα στις διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό».

Και συνέχισε: «Εξαιτίας των προσπαθειών του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Τσαβούσογλου επιτεύχθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά» σημειώνοντας πως υπό αυτό το πρίσμα «η Ουγγαρία στηρίζει την πρωτοβουλία να τεθεί υποψήφιος ο Τούρκος ηγέτης για το Νόμπελ Ειρήνης».

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε, όπως αναφέρει το TASS, πως η πρωτοβουλία ανήκει στον Ατίλα Τίλκι, έναν ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος υπηρετεί στο Συμβούλιο των Γηραιών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Την ίδια στιγμή ο Σιγιάρτο κάλεσε την τουρκική πλευρά να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης ώστε να δοθεί λύση στο ουκρανικό ζήτημα.

Συνάντηση Όρμπαν-Τσαβούσογλου

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το ουγγρικό μέσο telex.hu, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υποδέχτηκε και αυτός τον Τσαβούσογλου στην Βουδαπέστη, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Τουρκίας.

Ο Όρμπαν, μάλιστα, τόνισε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να εξασφαλίσει την σταθερότητα και την ασφάλεια, χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Τουρκία. Είπε χαρακτηριστικά πως «για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στις προκλήσεις που επιφέρει το μεταναστευτικό ζήτημα».

Τέλος, Όρμπαν και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες να δώσει ένα «ειρηνευτικό τέλος» στη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας «το συντομότερο δυνατόν».

Με πληροφορίες από TASS και telex.hu

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα