Η Ομάδα του Τραμπ Αφηνίασε. Η Πρεσβευτής στον ΟΗΕ Απειλεί τη Ρωσία.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

[Το κατωτέρω άρθρο, έγκυρης Αμερικανικής πηγής, παρέχει χρήσιμη πληροφόρηση που εδώ παρακάμπτεται από τον καθημερινό καταιγιστικό ειδησεογραφικό βομβαρδισμό περί τις ανεξάντλητες σαδιστικές επινοήσεις των κυρίων Σόϊμπλε και Ερντογάν σε βάρος του πειθήνιου και καρτερικού υποζυγίου -καρυκευμένες με μερικά αναμασήματα του CNN, παραγωγού –κατά Τραμπ- ψευδών ειδήσεων. Αφορά διεθνείς εξελίξεις των οποίων η κρισιμότητα και οι προεκτάσεις δεν αποκλείεται να παραμερίσουν μεσοπρόθεσμα τους σημερινούς τοπικούς εφιάλτες.]

Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού
Τι εβδομάδα κι’ αυτή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική!

Πρώτον, ο Πρόεδρος Τραμπ εγκρίνει μιαν επιδρομή κομάντο στην Υεμένη που οδηγεί σε πλήρες φιάσκο με τον σκοτωμό ενός Αμερικανού στρατιώτη και εικοσάδων αθώων παιδιών και γυναικών. ΄

Επειτα ο μονομανής με το Ιράν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου, στρατηγός Μάϊκλ Φλιν, υφαρπάζει μια πρες-κόνφερενς του Λευκού Οίκου για να θέσει το Ιράν υπό «προειδοποίηση» για την νόμιμη δοκιμή ενός πυραύλου και τον ψευδή ισχυρισμό ότι είναι αναμεμιγμένο στον πόλεμο της Υεμένης.

Αλλά η Πέμπτη κατέγραψε ένα θεαματικό αυτο-γκόλ:

Η πρέσβης του Προέδρου Τραμπ στα Ηνωμένα ΄Εθνη, τέως κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκη Χάλι χρησιμοποίησε την πρώτη της εμφάνιση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για να καταδικάσει τη Ρωσία για την ανάφλεξη της βίας στην Ανατολικήν Ουκρανία.

Η Χάλι είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας:

«Θεωρώ ατυχές ότι με την πρώτη εμφάνισή μου θα πρέπει να καταδικάσω τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Είναι ατυχές επειδή πρόκειται για την επανάληψη περιπτώσεων για πάρα πολλά χρόνια στις οποίες οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ βρέθηκαν στην ανάγκη να κάνουν το ίδιο.»

Ποιες ήταν οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας; Δεν είπε. Κατηγορεί άραγε τη Ρωσία για μια άλλη «εισβολή» στην Ουκρανία. όπως το φερέφωνο του Ομπάμα επαναλάμβανε ατέλειωτα, χωρίς απόδειξη; Τι εννοούσε ακριβώς;

Aλλά έγινε κάτι ακόμη πιο περίεργο.

Η Χάλι συνέχισε λέγοντας στο Συμβούλιο ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα αρθούν μέχρις ότου η Κριμαία επιστραφεί στην Ουκρανία:

«ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να καταδικάζουν και να ζητούν τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας. Η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας. Οι σχετιζόμενες με την Κριμαία κυρώσεις μας θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου επιστρέψει τον έλεγχο της χερσονήσου στην Κριμαία.»

Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ότι έλεγε ο πρόεδρος Τραμπ. Ερωτηθείς τον Ιούλιο εάν οι ΗΠΑ θα θέσουν τέρμα στις κυρώσεις στη Ρωσία και θα αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσική, ο πρόεδρος Τραμπ –εργοδότης της Χάλι- είπε: «Ναι. Θα ασχοληθούμε με αυτό»

΄Εχουμε εδώ μια νέα πολιτική; Δεν θα έπρεπε να μάθουμε για μια τόσο δραματική αλλαγή από τον Τραμπ; ΄Η, τουλάχιστον, από τον υπουργό του των Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον, τώρα θρονιασμένο στο Στέητ Ντηπάρτμεντ;

Ενώ η πρεσβευτίνα Χάλι κατηγορεί τους Ρώσους για την επανέναρξη των μαχών στην Ανατολικήν Ουκρανία, η πραγματική αιτία μπορεί να είναι κάπως πλησιέστερα στην Ουάσιγκτων. Η βία στην Ανατολικήν Ουκρανία ξανάρχισε να φουντώνει όχι πολύ μετά την πρωτοχρονιάτικη επίσκεψη των γερουσιαστών Τζων Μακέην και Λίντσεϋ Γκράχαμ, που προέτρεψαν τις δυνάμεις του Κιέβου να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις τους κατά των αυτονομιστών της Ανατολής.

Ο Γκράχαμ δήλωσε προς τη 36η ταξιαρχία πεζοναυτών: « Θαυμάζω τη θέλησή σας να πολεμήσετε για την πατρίδα σας. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Το 2017 θα είναι ο χρόνος της επίθεσης. ΄Ολοι εμείς θα γυρίσουμε στην Ουάσιγκτων και θα ωθήσουμε την υπόθεση εναντίον της Ρωσίας. Τέρμα στη ρωσική επιθετικότητα. Είναι καιρός να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα. Η διαμάχη μας δεν είναι με τον ρωσικό λαό αλλά με τον Πούτιν. Η υπόσχεσή μας σε σας είναι να φέρουμε την υπόθεσή σας στην Ουάσιγκτων, να ενημερώσουμε τον αμερικανικό λαό για την γενναιότητά σας και να καταγγείλουμε τον Πούτιν σε όλον τον κόσμο.»

Για να μην υστερήσει, ο Μακέην παρότρυνε τον στρατό και τον Ουκρανό πρόεδρο να ξαναρχίσουν τον πόλεμο:

«Πιστεύω πως θα νικήσετε. Είμαι πεπεισμένος πως θα νικήσετε και θα κάνουμε ότι μπορούμε να σας εξασφαλίσουμε ότι χρειάζεστε για να νικήσετε. Επιτύχαμεόχι λόγω του εξοπλισμού αλλά εξ αιτίας του θάρρους σας. ΄Ετσι σας ευχαριστώ και ο κόσμος παρακολουθεί και παρακολουθεί επειδή δεν μπορεί να επιτρέψουμε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να πετύχει εδώ, επειδή εάν επιτύχει εδώ θα πετύχει και σε άλλες χώρες.»

Οι Μακέην και Γκράχαμ εμφανίσθηκαν μάλιστα και σε βίντεο, το οποίο διένειμε ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο στις μονάδες, με τις παροτρύνσεις τους να επιτεθούν. Παρακολουθήστε αυτό το προκλητικό τεκμήριο εδώ:

Οι περιοχές πέριξ της Αβντίβκα στην Ανατολικήν Ουκρανία βομβαρδίζονταν από το στρατό του Κιέβου επί αρκετές ημέρες και πύραυλοι Γκραντ έπεφταν βροχή σε άλλα σημεία του Ντονιέτσκ. Ακόμη και το RFE-RL, φερέφωνο της αμερικανικής προπαγάνδας παραδέχθηκε ότι η βία στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της «συγκαλυμμένης επίθεσης» («creeping offensive”) που έχουν αναπτύξει οι δυνάμεις του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία –σε κατάφωρη παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ.

Ωστόσο η πρεσβευτίνα του Τραμπ τον ΟΗΕ χρησιμοποίησε την πρώτη εμφάνισή της στον Οργανισμό για να επιρρίψει όλη της ευθύνη στη Μόσχα. Εναντίον όλων των στοιχείων περί του αντιθέτου. Ακριβώς όπως η προκάτοχός της, η πολεμοχαρής Σαμάνθα Πάουερ.

΄Αν ο Πρόεδρος Τραμπ σοβαρολογεί πως επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αυτός είναι ένας περίεργος τρόπος να το επιδιώξει. Αν οι συνεργάτες που διόρισε δεν υπηρετούν σωστά τον πολιτικό σχεδιασμό του, δεν είναι και πολύ νωρίς να προβεί σε κάποιες αναπροσαρμογές. ΄Εχει γίνει διάσημος με τη χρήση της λέξης «Απολύεσαι!» ΄Ισως είναι καιρός ν’ αρχίσει να την ξεσκονίζει. Μπορούμε να του παρουσιάσουμε έναν κατάλογο.

Αρχίζοντας μια Προεδρία με απειλή πολέμου κατά του Ιράν και με καταδίκη της Ρωσίας για μιαν επίθεση στην οποία δεν ενέχεται δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να καθησυχάσεις τους απαυδισμένους από πολέμους Αμερικανούς που προτίμησαν τον Τραμπ από την πολεμοκάπηλη Χίλλαρυ.

Τι εβδομάδα κι’ αυτή; Και ποιος ξέρει τι έπεται…

Το Ινστιτούτο Ρον Πωλ για Ειρήνη και Ευημερία είναι ένα παράρτημα του Ιδρύματος Δρ. Πωλ για Ορθολογική Οικονομία και Εκπαίδευση, που συγκροτήθηκε ως εκπαιδευτική οργάνωση στη δεκαετία του ΄70. Το Ινστιτούτο συνεχίζει και επεκτείνει τον ισόβιο πολιτικό και κοινωνικό αγώνα του Δρα Ρον για μια φιλειρηνική εξωτερική πολιτική και για την προστασία των πολιτικών ελευθεριών στο εσωτερικό της χώρας. Ο Δρ. Ρον Πωλ υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για την υποψηφιότητα στην Προεδρία των ΗΠΑ, την πρώτη με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τη δεύτερη ως ανεξάρτητος ελευθερόφρων. Οι θέσεις του προσέκρουσαν στην αντίθεση πανίσχυρου κατεστημένου, αλλά του εξασφάλισαν ακλόνητο κύρος και σεβασμό μεταξύ των καλλιεργημένων και προβληματιζόμενων Αμερικανών.

Daniel Mcadams, Ron Paul Institute org, 3-2-2017
infognomon
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα