«Η νέα στρατηγική Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή»- τούρκικο δημοσίευμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η «RAND Corporation» ομάδα προβληματισμού (δεξαμενή πολιτικής σκέψης) στις ΗΠΑ, δημοσίευσε έκθεση που προτείνει μια νέα στρατηγική για τις ΗΠΑ κατά την εποχή του Μπάιντεν, στην οποία υπογραμμίζονται οι οικονομικές επενδύσεις και η διπλωματία στη Μέση Ανατολή, παρά τη στρατιωτική δύναμη, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Η RAND Corporation, η οποία συνέταξε επίσης εκθέσεις που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Άμυνας  καθώς και στις υπηρεσίες πληροφοριών στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι πολιτικές της Μέσης Ανατολής που ακολούθησαν οι διοικήσεις που ανέλαβαν πρόσφατα τις ΗΠΑ δεν είχαν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά  τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στην έκθεση, προτάθηκε πολιτική για τη διπλωματία και τις οικονομικές επενδύσεις αντί για μια πολιτική που βασίζεται στην απειλή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίχθηκε επίσης ότι η δραστηριότητα και η αποτελεσματικότητα των ΗΠΑ στην περιοχή πρέπει να συνεχιστεί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να συνεργάζονται πολυμερώς με τους περιφερειακούς και παγκόσμιους εταίρους τους, μερικές φορές ακόμη και με παγκόσμιους ανταγωνιστές», ανέφερε η έκθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται να συνεχισθούν οι συνομιλίες για τη μείωση της έντασης μεταξύ των μοναρχιών του Κόλπου και του Ιράν.

Να γίνουν διπλωματικές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Φόρουμ Ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή.

Προτείνεται η συνέχιση  της δράσης του Διεθνούς Συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS, εστιάζοντας στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού  που μπορεί να αποτελέσει ως παράδειγμα.

Υποστήριξη  στο κουρδικό YPG, έμφαση στην οικονομία

Στην έκθεση, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσει η πιθανή εισροή προσφύγων, οι ΗΠΑ προτείνουν την πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία «για να διατηρηθεί η σταθερότητα στη βορειοανατολική Συρία».

Προτάθηκε επίσης να αυξηθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις- SDF, που είναι είναι ο κύριος κορμός του κλάδου του τρομοκρατικού PKK στη Συρία, του YPG.

Ο  (Τούρκος) απόστρατος στρατηγός Νεζάτ Έσλεν [Nejat Eslen], ο οποίος αξιολόγησε την έκθεση της «RAND Corporation» στην  Cumhuriyet, δήλωσε: «Η νέα στρατηγική που προτείνει η RAND δίνει προτεραιότητα στις οικονομικές επενδύσεις και τη διπλωματία παρά στη στρατιωτική δύναμη. Μπορούμε να πούμε ότι η RAND προτείνει μια προσέγγιση στις ΗΠΑ με τρόπο που η Κίνα έχει εφαρμόσει στην πρωτοβουλία Belt-Road.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν στηριχθεί στη στρατιωτική τους δύναμη μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της δίνοντας προτεραιότητα στις οικονομικές επενδύσεις.

«Η νέα στρατηγική που προτείνει η RAND στοχεύει επίσης στον περιορισμό της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή».

Συνέχισε λέγοντας ότι η στρατηγική που πρότεινε η RAND προβλέπει μια πολύ ριζική αλλαγή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα.

Ο Έσλεν είπε:

«Η κύρια πρόκληση στον κόσμο σήμερα είναι στον Ειρηνικό, μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Αυτός είναι ένας οικονομικός αγώνας παρά ένας ένοπλος αγώνας. Φαίνεται δύσκολο για αυτές τις στρατηγικές να διορθώσουν αυτά τα ζητήματα», είπε.

Η έκθεση RAND όπως επισημαίνει ο Έσλεν είναι ότι η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία, θα συνεχισθεί με την υποστήριξη της ομάδας του YPG από τις ΗΠΑ

«Όπως χρειάζεται μια νέα στρατηγική στη Μέση Ανατολή από τις ΗΠΑ και η Τουρκία χρειάζεται επίσης μια νέα στρατηγική ασφάλειας», είπε.

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα