Η “μικρή Σένγκεν” των Δυτικών Βαλκανίων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας ‘Ανα Μπέρναμπιτς, της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και της Αλβανίας Έντι Ράμα θα συναντηθούν στις 9 και 10 Οκτωβρίου στην πόλη Νόβισαντ της Βοΐβοντίνας για να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας, μεταξύ των τριών χωρών, μίας ζώνης ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, πολιτών και υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία για την συνάντηση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης ενεργά στις εργασίες της τριμερούς.

Το μοντέλο αυτό διασύνδεσης των τριών αυτών χωρών, που ο ίδιος ο Βούτσιτς αποκαλεί «μικρή Σένγκεν», προβλέπει αρχικά την απελευθέρωση του εμπορίου με την κατάργηση σταδιακά όλων των διαδικασιών στην διακίνηση των προϊόντων. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ράσιμ Λιάγιτς, σε πρώτη φάση θα καταργηθούν όλοι οι μη δασμολογικοί φραγμοί. Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ζώνη των χωρών αυτών θα υπόκεινται σε φυτοϋγειονομικό, κτηνιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο μία φορά, στα εξωτερικά σύνορα και όχι σε κάθε συνοριακή διάβαση. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο χρόνος μεταφοράς των εμπορευμάτων και η ταλαιπωρία των οδηγών. Στην συνέχεια θα καταργηθούν και άλλες διαδικασίες που εμποδίζουν την ταχεία διακίνηση προϊόντων με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί η πλήρης απελευθέρωση τους.

Η ιδέα της αποκαλούμενης μικρής Σένγκεν, ‘όπως την εξέθεσε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προβλέπει να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον και η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών. Ο Βούτσιτς άφησε επίσης ανοιχτό και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η συμφωνία διασύνδεσης πέραν των τριών χωρών (Σερβίας-Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας), συμπεριλαμβάνοντας το Μαυροβούνιο, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά και το Κόσοβο.

Ν Πέλπας
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λετε να παροτρυνουμε εμεις τους ”Βορειους Μακεδονες” να συχρωτιζονται με τους Αλβανοσλαβους, -οπως ειναι οι Αλβανοι και οι Σερβοι- ,η, το δηθεν Ελληνικο φυλο- οι ” Μακεδονες” των Σκοπιων με εθνοτητα και γλωσσα ” Μακεδονικη”- καθως υπεγραψαν οι κ.κ. Τσιπρας , Καμμενος και Κοτζιας- ”δουλευουν” πισω απο την πλατη μας , ενω απολαμβανουν και τα ”καλουδια ” της Συμφωνιας των Πρεσπων;;;.
    Να μη τους στειλουμε το 18λεπτο σκετς του εξαιρετου ηθοποιου και υπεροχου πατριωτη -δεν το κανεις , ουτε το προβαλεις ,αν δεν χτυπαει πατριωτικα η καρδουλα σου- κ. Μαρκου Σεφερλη , σκετς που πρεπει να το δουν με τριων διαστασεων γυαλια οι πρωτεργατες της ντροπιαστικης Συμφωνιας και οι υποστηρικτες τους -της;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα