Η Μαρία Τσάλλα και οι «illegals»: Πώς «φτιάχνεται» ένας κατάσκοπος – «φάντασμα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει ο 

Κατασκευή χαρακτήρα κόστους 5 εκατ. ευρώ – Τι καλύπτει το «πρόγραμμα» πρακτόρων και κατασκόπων
Εξαιρετικά δαπανηρή είναι η «κατασκευή χαρακτήρα» από τη ξένη μυστική υπηρεσία, η οποία «μεταμορφώνει» καθημερινούς ανθρώπους -που κρίνονται ως «κατάλληλοι προς διαμόρφωση» – σε «illegals».

Για την «κατασκευή» ενός τέτοιου πράκτορα-«φάντασμα» εκτιμάται ότι απαιτείται ένα ποσό της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης του πράκτορα πριν την εγκατάσταση στη χώρα ενδιαφέροντος, τα έξοδα διαμονής στη χώρα ενδιαφέροντος, τις δαπάνες επένδυσης για «χτίσιμο» επαγγελματικού προφίλ, τα ποσά που δίνονται σε «πηγές» για την έκδοση ταυτότητας και άλλων «διευκολύνσεων», το σύνολο των εξόδων μετακίνησης αλλά και το μισθό του κάθε «illegal».

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εξηγούν ότι ποτέ η συγκεκριμένη μυστική υπηρεσία που «φτιάχνει» αυτούς τους πράκτορες δεν το κάνει μεμονωμένα. Πάντα, εκπαιδεύει πολλούς πράκτορες μαζί και τους «φυτεύει» σε πολλές και διαφορετικές χώρες. Πρόκειται δηλαδή για ένα σχέδιο «επένδυσης» σε πράκτορες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως λένε αρμόδιες πηγές, είναι σε θέση να το «τρέξει» μόνο ένα μεγάλο κράτος με τεράστιους πόρους.

Η «Μαρία Τσάλλα» εγκαταστάθηκε στη γειτονιά του Παγκρατίου, που είναι πολυσύχναστη, πυκνοκατοικημένη και «θορυβώδης» για να χαθεί ένας «καινούργιος» κάτοικος, ενώ ταυτόχρονα παρέχει τη δυνατότητα εξέλιξης κοινωνικών επαφών.

Ο σύζυγός της είναι επίσης Ρώσος και ζούσε στη Βραζιλία με ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας. Όταν αποκαλύφθηκε η δράση της «Μαρίας», ταυτόχρονα εξαφανίστηκε και ο σύζυγός της, πιθανότατα στη Ρωσία. Τον περασμένο Δεκέμβριο ή στις αρχές του Ιανουαρίου φαίνεται ότι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν δίκτυο Ρώσων πρακτόρων σε Σλοβενία και άλλες χώρες. Οι πράκτορες πήραν εντολή να αποσυρθούν πριν τους περάσουν χειροπέδες.

Από εδώ και πέρα στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ μπαίνουν τα ταξίδια που πρόλαβε να κάνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η 35χρονη Ρωσίδα από το… Παγκράτι είτε ως τουρίστρια είτε ως φωτογράφος.

Στο μεταξύ, εκτιμάται ότι το σχέδιο κατασκοπείας με πρωταγωνίστρια τη «Μαρία» είχε εκπονηθεί μετά από πολυετή προετοιμασία.

Μπορεί η 35χρονη να βρισκόταν στην Αθήνα περίπου τέσσερα χρόνια, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥΠ, ο σχεδιασμός για εκείνη ήταν να παραμείνει για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα, έως ότου αρχίσει να «αποδίδει» σε επίπεδο πληροφοριών.

Οι πράκτορες της ΕΥΠ μετέβησαν υπό άκρα μυστικότητα στο ληξιαρχείο από όπου η Ρωσίδα βρήκε το καινούργιο της όνομα. Εκεί διαπιστώθηκε ανακολουθία μεταξύ του έγχαρτου και του ηλεκτρονικού αρχείου. Πληροφορίες του iΕidiseis αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι κάποιος υπάλληλος του ληξιαρχείου να συνεργάστηκε με τη Ρωσίδα κατάσκοπο για να της βρει το ελληνικό της όνομα, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει ότι έχει να κάνει με μία πράκτορα ξένων μυστικών υπηρεσιών. Το 2018 η 35χρονη έδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης, με το πιστοποιητικό να έχει ως ημερομηνία γέννησης το 1991. Η «Μαρία Τσάλλα» εμφανιζόταν ως 32χρονη, δηλαδή τρία χρόνια μικρότερη απ’ ότι πραγματικά είναι.

Η «Μαρία Τσάλλα» εξαφανίστηκε από την Αθήνα τον Ιανουάριο. Ενημέρωσε το σπιτονοικοκύρη της και μία υπάλληλο που είχε ότι θα γυρίσει στη Ρωσία γιατί της συνέβη κάτι «έκτακτο». Λίγο καιρό πριν την εξαφάνισή της οι Αρχές της Σλοβενίας είχαν αποκαλύψει τη δράση πράκτορα που εκτιμάται ότι «φυτεύτηκε» από το ίδιο «κέντρο». Ενδεχομένως η εξέλιξη αυτή να θορύβησε είτε την ίδια είτε τους εντολείς της. Η «Μαρία» φρόντισε όταν εγκατέλειψε την Αθήνα να μην αφήσει πίσω της ηλεκτρονικά ίχνη αλλά ούτε κάποιο άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να προδώσει τα σχέδιά της επί ελληνικού-ευρωπαϊκού εδάφους. «Καθάρισε και μετά έφυγε», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.

Πίσω της άφησε ένα μαγαζί με είδη χειροτεχνίας στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι και μία υπάλληλο άνεργη. Στην ερώτηση του ieidiseis σε αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή ενημέρωσης για το πώς μία Ρωσίδα με λίγα χρόνια στην Ελλάδα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε υπηρεσία πληροφοριών ξένης χώρας, πήραμε την παρακάτω απάντηση: «Ο σχεδιασμός ήταν τουλάχιστον 15ετιας. Οι μυστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Η πράκτορας θα έχτιζε σχέσεις και πηγές ως φωτογράφος, θα είχε ένα ευρωπαϊκό διαβατήριο με το οποίο θα μπορούσε να ταξιδεύει όπου θέλει στην Ευρώπη κ.ο.κ. Επένδυσαν σε αυτήν, κάτι που φαίνεται και από τα έξοδα που της κάλυπταν , που δεν είναι ευκαταφρόνητα».

Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον αφορά στον τρόπο στρατολόγησης. Πρόκειται για μία ειδική κατηγορία κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals», οι οποίοι στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει.

Πηγές του iΕidiseis σημειώνουν ότι οι «illegals» δεν έχουν επαφή με την πρεσβεία της χώρας τους στην πόλη όπου τοποθετούνται ως κατάσκοποι. Μάλιστα, η πρεσβεία της χώρας τους αγνοεί την ύπαρξή τους για να παρέχεται ακόμα μεγαλύτερη προστασία στους «illegals».

Από τη στιγμή τοποθέτησής τους οι πράκτορες ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Ο σύζυγος της «Μαρίας Τσάλλα» είναι, σύμφωνα με πηγές από την ΕΥΠ, επίσης κατάσκοπος και είχε τοποθετηθεί από το ίδιο «κέντρο» στη Βραζιλία.

https://www.ieidiseis.gr/ellada/189538/i-maria-tsalla-kai-oi-illegals-pos-ftiaxnetai-enas-kataskopos-fantasma

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα