Η Λιβύη θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Τουρκία λέει ο νέος πρωθυπουργός. Επαίνεσε τη συνεργασία με την Άγκυρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης Al-Dabaiba
Al-Dabaiba: Θα λάβουμε τολμηρές αποφάσεις για να στηρίξουμε τον πολίτη … και θα εξαρτηθούμε από την ικανότητα στη διαμόρφωση της κυβέρνησης
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
Ο μηχανικός Abdel Hamid Al-Dabaiba, επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ότι έχει 3 βασικά καθήκοντα που θα εργαστεί για να αντιμετωπίσει κατά τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή την πανδημία του κορονοϊού, την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας και την εθνική συμφιλίωση. Ο Αλ-Νταμπάιμπα πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για να ανακοινώσει τα χαρακτηριστικά του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη, ότι είχε λάβει σχεδόν 3.000 βιογραφικά στοιχεία για το σχηματισμό της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας την τήρηση της δίκαιης κατανομής μεταξύ των τριών περιοχών σε κυρίαρχες θέσεις.
Επεσήμανε ότι έλαβε υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο λαός της Λιβύης, συνεχίζοντας: «Βασιζόμασταν στη διαβούλευση με μέλη της Επιτροπής Πολιτικού Διαλόγου, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και το Κρατικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο». Τόνισε τη συνέχιση της στήριξης της εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ Λιβύων και του σχηματισμού επιτροπών για την επίλυση των υφιστάμενων κρίσεων, κυρίως του κορονοϊού και της ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή ο λαός της Λιβύης υποφέρει χρόνια και υποφέρει αρκετές κρίσεις, και εργαζόμαστε για να σχηματίσουμε μια πραγματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας που να εκφράζει τον Λιβυκό λαό.
Τόνισε ότι οι άνθρωποι της ανατολικής περιοχής είναι πολύ ενθουσιώδεις για αυτήν την κυβέρνηση και είναι επίσης ενθουσιασμένοι που συναντούν τους ανθρώπους άλλων περιοχών. Η σκηνή είναι δύσκολη και οι συζητήσεις είναι δύσκολες και θέλουμε να είναι μια σύνθεση, συμφιλίωση και να ξεχάσουμε το παρελθόν.
Ο Αλ Νταμπάιμπα κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να υποστηρίξουν τα βήματα συμφιλίωσης και να σεβαστούν τις προσπάθειες επίτευξης πραγματικής συμφιλίωσης, τονίζοντας ότι η μετανάστευση είναι καταστροφή και η Λιβύη δεν είναι σε θέση να φέρει αυτό το πρόβλημα μόνη της και η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί.
Συνέχισε: «Αφού πάρουμε την εμπιστοσύνη, θα λάβουμε τολμηρές αποφάσεις υπέρ του πολίτη και της οικονομίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε το λαθρεμπόριο καυσίμων και να κατευθύνουμε αυτήν την υποστήριξη στον λαό και είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα δωθεί εμπιστοσύνη απο τους βουλευτές μας στην κυβέρνηση. Δεν θέλω να προσφύγω στην Επιτροπή Πολιτικού Διαλόγου για να αποκτήσω εμπιστοσύνη.
Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση απαρτίζεται από όλες τις πόλεις και τις λατρείες της Λιβύης και είναι έτοιμη να πάει σε οποιαδήποτε πόλη για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και θέλουμε λίγο ηρεμία για να συνεργαζόμαστε σταθερά με τα βασικά αρχεία, διασφαλίζοντας παράλληλα την κυριαρχία του κράτους και την ενίσχυση του Λίβυου πολίτη.
Τόνισε ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι να ενοποιήσουν τους εμπολέμους και να βασίζονται στην ικανότητα στις επιλογές και στην εκπροσώπηση του λαού και των συνιστωσών του, τονίζοντας την υποστήριξη των νέων σε διάφορους τομείς και σε όλες τις πόλεις, λέγοντας: «Είμαστε δεσμευμένοι για το σχηματισμό κυβέρνησης επειδή είναι ιδρυτική κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση συνασπισμού”.
Και συνέχισε: «Πήγαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέσω των 13 εκλογικών περιφερειών και τους ζητήσαμε να παρουσιάσουν τους εκπροσώπους τους στην κυβέρνηση. Επεσήμαναν ξεκάθαρα οικονομικά έργα και προγράμματα ημι-σχεδιασμένου χρόνου και είναι έτοιμοι για όλες τις προκλήσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, Εξηγώντας ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί, και δεν θα αποκλείσουμε κανέναν παρά μόνο μέσω δικαστικής απόφασης. Τόνισε ότι η θαλάσσια συμφωνία με την Άγκυρα είναι σημαντική για τον λαό της Λιβύης και τον τουρκικό λαό και ότι όλες οι άλλες συμφωνίες θα μελετηθούν και θα αντιμετωπιστούν καλά, σημειώνοντας ότι η σχέση με την Τουρκία διακρίνεται στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, της κυριαρχίας των χωρών, η οποία είναι οικονομικός εταίρος και υποστηρίζουμε αυτήν την εταιρική σχέση.
“ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ” ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο ορισθείς πρωθυπουργός της Λιβύης, Abdul Hamid Dabaiba, επαίνεσε τις «διακεκριμένες» σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει την οικονομική εταιρική σχέση με την Άγκυρα και θα τηρήσει τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Νταμπάιμπα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, στην Τρίπολη, σχετικά με τις εξελίξεις στον σχηματισμό της κυβέρνησής του: “Η σχέση μας με την Τουρκία διακρίνεται στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού για την κυριαρχία των χωρών. Η Τουρκία είναι ένας οικονομικός εταίρος για εμάς και εμείς υποστηρίξαμε αυτήν τη συνεργασία. “
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «σημαντική συμφωνία και για τους δύο λαούς». Σύμφωνα με το Anadolu Agency.
Στις 27 Νοεμβρίου 2019, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον Fayez Al-Sarraj υπέγραψε με την Τουρκία συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια και οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Στις 5 Φεβρουαρίου, το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (75 πολιτικοί που εκπροσωπούν τις τρεις περιοχές της Λιβύης) εξέλεξε μια ενοποιημένη εκτελεστική αρχή, με επικεφαλής τον Νταμπάιμπα να ηγηθεί της κυβέρνησης, και τον Μωάμεθ Αλ Μάνφι να ηγηθεί του Συμβουλίου Προεδρίας, του οποίου πρωταρχική αποστολή είναι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021.
Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας καλωσόρισαν τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά ζήτησαν να ακυρώσει τα μνημόνια συμφωνίας που υπογράφηκαν με την Τουρκία το 2019. Και ανανέωσε μια κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, η οποία χαρακτήρισε τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την Τουρκία ως «απαράδεκτες εξωτερικές παρεμβάσεις» και «αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, άκυρες».
Παρά τις αντιρρήσεις των τριών χωρών, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι η διεθνής συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είχε καταχωριστεί στη Γενική Γραμματεία, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη του Οργανισμού.
Γιώργος Κουτσούμης
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα