Η Λιβύη είναι μία ευρωπαϊκή αποτυχία: Απειλούνται οι θαλάσσιες ισορροπίες στη Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν στις Βρυξέλλες. EPA, ALASTAIR GRANT


«To σπιράλ της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή σύγκρουση απειλεί τις θαλάσσιες ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και τη σταθερότητα της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ. Η Ευρώπη, με την εξάπλωση των διχασμών της, στερείται κάθε αποτελεσματικής δράσης», υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde στο κύριο άρθρο της, υποστηρίζοντας την ανάγκη συναγερμού για την «εκρηκτική κατάσταση στη Λιβύη».

  • Κάνει λόγο για «γεωπολιτική καταστροφή που κινδυνεύει να κλονίσει τις νότιες αγορές της Ευρώπης,  κάτω από το αδύναμο βλέμμα μια διεθνούς κοινότητας – και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η οποία έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό», εκφράζοντας φόβους για «μια περιφερειακή πυρκαγιά με απρόβλεπτες συνέπειες για την περιοχή της Μεσογείου», χωρίς να παραλείπει να υπογραμμίζει την κλιμάκωση της ξένης παρέμβασης στις δύο αντίπαλες  περιφερειακές δυνάμεις της χώρας.

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της Τουρκίας, ως προς την οποία σημειώνεται: «Ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της διεθνοποίησης της λιβυκής σύγκρουσης είναι η Τουρκία του Recep Tayyip Erdogan, η οποία συνδυάζει την αυταρχική τάση της με έναν ολοένα και πιο επίμονο επεκτατικό πειρασμό στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έχει πολλαπλασιάσει, τις τελευταίες ημέρες, τις πολεμικές διακηρύξεις για τη Λιβύη, απειλώντας να αποστείλει στρατεύματα προς βοήθεια της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GAN) της Τρίπολης του Faïez Sarraj. Ήδη, εύλογες αναφορές κάνουν λόγο για άφιξη φιλότουρκων συριακών παραστρατιωτικών στην Τρίπολη, προοίμιο μιας πιθανής αποστολής στρατευμάτων από την Άγκυρα τον Ιανουάριο».

  • Ως προς την Ευρώπη, εκτιμά, ότι οι διαφορές  Γαλλίας-Ιταλίας, της στερούν κάθε αποτελεσματική δράση, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι αν ο εθελοντισμός του d’Emmanuel Macron ήταν κάποτε  ευπρόσδεκτος,  συνοδεύτηκε από ένα αδιαφανές , ακόμα και σκοτεινό παιχνίδι της Γαλλίας, υπέρ του Haftar.

Για τον τελευταίο σημειώνει, ότι πράγματι έχει αρκετούς υποστηρικτές,  που στοιχηματίζουν στην τεκμαιρόμενη ικανότητα του να σταθεροποιήσει τα νότια σύνορα της Λιβύης, στην άκρη του Σαχέλ, ωστόσο, κατά την άποψή της, ο ίδιος  ερμήνευσε αυτή τη γαλλική καλοσύνη ως πράσινο φως για ικανοποίηση της φιλοδοξίας του να κατακτήσει την Τρίπολη.

Τέλος, θεωρεί, ότι αν επιτευχθεί η επιβολή στη Λιβύη μιας τούρκο-ρωσικής συγκυριαρχίας, όπως συμβαίνει στη βόρεια Συρία, η Ευρώπη θα πληρώσει το τίμημα της δικής της αποτυχίας.

Τίτλος: En Libye, un échec européen/Hellas Journal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα