Η Λιβύη διαλύει τη συμμαχία Πούτιν – Ερντογάν: Προειδοποιήσεις και απειλές εκατέρωθεν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Hellas Journal

File photo: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, Ρωσία, Φωτογραφία Ρωσική Προεδρία


Τα συμφέροντα και οι βλέψεις Ρωσίας και Τουρκίας στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή αποδεικνύονται ίσως τόσο ισχυρά ώστε να κινδυνεύει η έως σήμερα αγαστή συνεργασία Μόσχας – Αγκυρας. Από την πλευρά της η Ρωσία επιχειρεί πολύ λεπτές ισορροπίες  διατηρώντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην όποια πολιτική διευθέτηση της κρίσης, με τον πρόεδρο Πούτιν να δηλώνει χθες ότι  επιθυμεί μια συναινετική ειρηνευτική λύση και να τονίζει ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή και με τις δυο πλευρές της σύγκρουσης. Παράλληλα, η Ρωσία συνομιλεί με τη σύμμαχο Τουρκία.

Όμως, με σημερινές πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, όπως τις μεταδίδει το Interfax, η Μόσχα δείχνει να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της συμμάχου της Τουρκίας για πρωταγωνιστικό ρόλο ως  τοποτηρητή στη Λιβύη

  • Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στην Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η  κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η επίθεση εδώ και μήνες από αντίπαλες δυνάμεις.

  • Από πλευράς Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν σήμερα δήλωσε πως η Αγκυρα δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV.

  • «Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Χθες η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης αντιμάχεται εδώ και μήνες μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/Hellas Journal
Μόσχα, Ρωσία

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα