Η Κύπρος προχωρά στις έρευνες παρά το Casus Belli της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Barbaros κάνει κύκλους στα ανοιχτά της Αμμοχώστου εν αναμονή εντολών

Η Κύπρος προχωρά στις έρευνες παρά το Casus Belli της Τουρκίας
  Δουλειά έπιασε από χθες, το υπερσύγχρονο και νεότευκτο σεισμογραφικό Ramform Hyperion εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι Λεμεσού όπου έφτασε την Κυριακή και κατευθύνθηκε προς τα βόρεια όρια του τεμαχίου 10 και νότια του τεμαχίου 6. Συνοδεύεται από το ειδικό βοηθητικό σκάφος EDT Niovi.

Σύμφωνα με το plilenews.com, η ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμογραφικών του Ramform Hyperion, θα δώσει σημαντικά στοιχεία για τα γεωλογικά δεδομένα στην περιοχή γύρω από το υποθαλάσσιο όρος του Ερατοσθένη, που θεωρείται ως ο «χρυσός δακτύλιος» της ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros, συνεχίζει για έκτη μέρα να επαναλαμβάνει την ίδια ακριβώς πλεύση, δηλαδή ένα περίπου παραλληλόγραμμο, με πλάτος 10 χιλιομέτρων παράλληλα με την νότια ακτή του Αποστόλου Αντρέα και με μήκος 40 χιλιομέτρων. Έχει επαναλάβει τουλάχιστον 20 φορές σχεδόν ακριβώς την ίδια πορεία, προφανώς σε αναμονή νεότερων εντολών.

Να σημειωθεί ότι εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ερατοσθένη, στο νοτιοδυτικό άκρο του τεμαχίου 8, πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες και εξειδικευμένες γεωλογικές έρευνες με τη βοήθεια δύο σκαφών. Πρόκειται για τα ειδικά σκάφη DP Cirrus με σημαία Ιταλίας και Topaz Resolve με σημαία Ρωσίας.

Στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου και σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το τεμάχιο 11, συνεχίζει με την 9η γεώτρηση στο κοίτασμα «Zor» το γεωτρύπανο Ensco 1000, ενώ η προηγούμενη γεώτρηση που ολοκληρώθηκε προ δεκαημέρου, απείχε μόλις τρία χιλιόμετρα από τα νότια όρια του τεμαχίου 11. Επίσης, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικότερα και σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από το κοίτασμα «Αφροδίτη» και τα όρια του τεμαχίου 12, πραγματοποιεί νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» το γεωτρύπανο Atwood Advantage.

Το γεωτρύπανο West Capella, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» του τεμαχίου 11 των ΤΟΤΑL-ΕΝΙ, βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τενερίφης, όπου έχει εξοπλιστεί με πρόσθετο εξοπλισμό κατάλληλο για τη μορφή πετρωμάτων που αναμένεται να συναντήσει στη γεώτρηση OW1 (Ονησίφορος Δυτικό 1). Έχει προγραμματιστεί να ακουμπήσει στον βυθό και να ξεκινήσει τη γεώτρηση ανήμερα της εορτής του Αγίου Ονησίφορου Αναρίτας, στις 18 Ιουλίου.

newsbeast.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα