Η Κύπρος θα προχωρήσει σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα: Τι αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το ζήτημα έχει συζητηθεί στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια, όλα είναι έτοιμα και θα εξαρτηθεί από το τάιμινγκ. Πολλοί αναλυτές τουλάχιστον στην Ελλάδα λένε ότι πρέπει να προχωρήσει πάραυτα χωρίς καμία προϋπόθεση.

Βέβαια για να συμβεί αυτό προφανώς ήδη παρασκηνιακά έχει συμφωνήσει και η Αίγυπτος.

Στην συμφωνία προβλέπεται (άρθρο 1 παρ. ε) για να γίνει οιαδήποτε οριοθέτηση με τρίτο κράτος προς τα ανατολικά και πέραν του σημείου Α (προς την Κύπρο δηλαδή) θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με την Αίγυπτο κάτι που πρέπει να κάνει και η Αίγυπτος σε περίπτωση που θέλει να υπογράψει με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη διεξάγει διαπραγματεύσεις με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας».

Η υπογραφή συμφωνίας θα γίνει άμεσα εάν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Με στόχο να εγκριθεί λίστα κλιμακωτών κυρώσεων που θα ενεργοποιούνται αυτόματα, αναλόγως της τουρκικής στάσης, μεταβαίνουν στο Βερολίνο για τη σύνοδο Gymnich, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας.

Mόνο που για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραδεχτεί η Ελλάδα ότι έχει παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία.

Οι πολύωρες διαβουλεύσεις που είχαν στη Λευκωσία κλείδωσε τη διπλωματική εκστρατεία των ημερών που έπονται από σήμερα μέχρι και την άτυπη σύνοδο της Γερμανίας.

Πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι η Ελλάδα αναμένει έναν κατάλογο αυστηρότερων κυρώσεων από αυτές που επιβλήθηκαν για τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επαναφέρει μετ’ επιτάσεως ζήτημα επέκτασης των κυρώσεων και στην νομική οντότητα της ΤΡΑΟ, αλλά και σε κρατικούς αξιωματούχους, καθότι τα περιοριστικά μέτρα εναντίον δύο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων της τουρκικής κρατικής εταιρείας μάλλον λειτούργησαν κατευναστικά, αντί αποτρεπτικά, έστω και αν σημειολογικά η Λευκωσία είχε να λέει για την πρώτη φορά που η Ε.Ε επέβαλλε κυρώσεις σε υποψήφιο κράτος μέλος.

Το Παρίσι, σε αντιδιαστολή με το Βερολίνο, δείχνει να τραβάει το σκοινί και να επιμένει στη λογική της σκληρής αντίδρασης, αντί του κατευνασμού.
Σήμερα, στον Πρωταρά επανεμφανίστηκε, η γαλλική φρεγάτα τελευταίας γενεάς Λα Φαγιέτ, συνοδευόμενη μάλιστα από ακταιωρό του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού.

Παρουσία που θεωρείται και ως επίδειξη σημαίας, τουλάχιστον από τη Γαλλία, μετά την επίμονη τακτική της Άγκυρας να ανανεώσει την παράνομη navtex για τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο θαλασσοτεμάχιο 6, το οποίο ανήκει στη Γαλλικών συμφερόντων ΤΟΤΑΛ.

Είναι προφανές ότι η Γαλλία αποτελεί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή – ίσως μαζί με την Αυστρία – την καλύτερη σύμμαχο των εθνικών συμφερόντων.
Η προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών κατέδειξε ότι η Γερμανία συνεχίζει στην ίδια γραμμή και σταμάτησε την έκδοση καταδικαστικού για την Τουρκία ψηφίσματος.

Διπλωματικοί κύκλοι που γνωρίζουν τι συμβαίνει στο παρασκήνιο έλεγαν ότι αυτό που φοβίζει πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο είναι να πάνε σε μια αμφιβόλου ποιότητας και βιωσιμότητας πάνω από όλα, εκτόνωση της κρίσης, απλά και μόνο γιατί η Γερμανία δεν θέλει να σκάσει η βόμβα στα χέρια της.

Η λογική της αποτροπής που είχε αναπτυχθεί τέλη Ιουλίου δυστυχώς ανατράπηκε από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το Oruc Reis παρά την ανάπτυξη του Ελληνικού στόλου να προχωρεί κανονικά σε έρευνες και να δημιουργεί τα πρώτα τετελεσμένα γκρίζων ζωνών.

Στις Βρυξέλλες όμως κάνουν πως δεν βλέπουν. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί για την Λευκορωσία για την οποία μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών δεν γνωρίζει ούτε που ακριβώς πέφτει.

https://www.pronews.gr/kypros/907074_i-kypros-tha-prohorisei-se-oriothetisi-thalassion-zonon-me-tin-ellada-ti-anaferoyn-ta

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα