Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Από τους Humeyra Pamuk και Andrea Shalal

Ένα μαχητικό F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που συμμετέχει στην άσκηση Sabre Strike υπό τις ΗΠΑ πετά πάνω από την Εσθονία στις 6 Ιουνίου 2018. REUTERS/Ints Kalnins

ΜΑΔΡΙΤΗ, 29 Ιουνίου (Reuters) – Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε την Τετάρτη την πιθανή πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα ήρε το βέτο της ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Η Σελέστ Βαλάντερ, Βοηθός Υπουργός Άμυνας για Υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας στο Πεντάγωνο, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ισχυρές αμυντικές ικανότητες της Τουρκίας θα ενισχύσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας γιατί αυτό συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια», είπε.
“Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά. Και, πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων”, πρόσθεσε.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Η Ουάσιγκτον δεν είχε προηγουμένως εκφράσει ανοιχτά οποιαδήποτε γνώμη για την πώληση, εκτός από το ότι όλες οι πωλήσεις όπλων θα πρέπει να περάσουν από την απαραίτητη νομική διαδικασία.
Τον Μάρτιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μια επιστολή σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που είχαν αντιταχθεί στην πώληση, λέγοντας ότι οι «κατάλληλοι» αμυντικοί εμπορικοί δεσμοί των ΗΠΑ με την Τουρκία θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Τα σχόλια της Wallander έρχονται μετά από μια συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών, αποτρέποντας ένα ενοχλητικό αδιέξοδο στη συγκέντρωση 30 ηγετών του ΝΑΤΟ που στοχεύει να δείξει αποφασιστικότητα ενόψει της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία .
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εξήρε τις προσπάθειες του Ερντογάν να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας με τις σκανδιναβικές χώρες. «Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό που κάνατε», είπε ο Μπάιντεν.

Τα τρία έθνη υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Άγκυρα άρει το βέτο της για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ οι υποψήφιες χώρες δεσμεύτηκαν να μην υποστηρίξουν τις κουρδικές μαχητικές ομάδες PKK και YPG ή το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ, το οποίο η Τουρκία κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν κάθε υπόνοια ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε το αίτημα για πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία για την άρση των τουρκικών αντιρρήσεων για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ δεν πρόσφεραν τίποτα στην Τουρκία και δεν τους ζήτησε τίποτα η Τουρκία» στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε συνεχείς τεχνικές συνομιλίες σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Το Κογκρέσο θα έχει τον τελευταίο λόγο για οποιεσδήποτε τέτοιες πωλήσεις.

Ο Ερντογάν, πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη την Τρίτη, αλλά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πώληση των F-16, λέγοντας ότι εμποδίζουν την Άγκυρα.

Στις σύντομες δηλώσεις του πριν από τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν δεν έθιξε το θέμα των F-16, αλλά εξέφρασε την ευχαρίστησή του να συναντήσει τον Μπάιντεν «μετά από πολύ καιρό». Η συνάντησή τους κράτησε περίπου μία ώρα.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί προσωπικά για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2021 και μίλησαν στο τηλέφωνο νωρίτερα φέτος.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία αμφισβητήθηκε όταν η Άγκυρα απέκτησε ρωσικής κατασκευής αμυντικά συστήματα πυραύλων, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα