Η  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΤΗΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ. Eκδηλώσεις μνήμης στο Κιλκίς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Μπροστά σ’ αυτόν τον εφιάλτη των 300.000 ψυχών, που ποδοπατιούνταν
στην προκυμαία χωρίς ελπίδα διαφυγής απ’ τον κλοιό της φωτιάς
και της θάλασσας, οι περιγραφές του εμπρησμού της Τροίας ωχριούσαν».

Chater Melville,  «The National Geographic»

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιεί ο Όμιλος Ιστορίας και Πολιτισμού του Κιλκίς από το Σάββατο 19 έως την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, στο χώρο των Καπναποθηκών της Αυστροελληνικής, Ν. Παναγιώτου 50, στην πόλη του Κιλκίς.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Να  σημειωθεί ότι ο νομός Κιλκίς αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη αναλογικά εγκατάσταση προσφύγων του ’22, από κάθε άλλο μέρος του ελλαδικού χώρου.

Με το αφιέρωμα αυτό επιχειρείται μια συνολική προσέγγιση του μεγάλου δράματος του 1922.  Σημαντικό γεγονός αποτελεί η συμμετοχή των προσφυγικών συλλόγων της πόλης:

-της Εταιρίας Μικρασιατικών σπουδών και ερευνών Ευρωπού.

-της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς ‘’οι Αργοναύτες’’ και

-της Θρακικής Εστίας Κιλκίς.

 


Η  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΤΗΣ  ΣΜΥΡΝΗΣ

H Σμύρνη (που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Χίου) κατελήφθη από τον τουρκικό εθνικιστικό στρατό του Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922. Στην πόλη βρισκόταν περισσότεροι από 300.000 Έλληνες Μικρασιάτες, εγκλωβισμένοι εξ αιτίας των αποφάσεων της τότε ελληνικής μοναρχικής κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, που απαγόρευσε την έξοδό τους. Οι κακοποίηση και οι σφαγές κατά του άμαχου πληθυσμού ξεκίνησαν από τις 9 του μηνός. Η φωτιά μπήκε στις 13 Σεπτεμβρίου και κορυφώθηκε στις 14.

Ο Falih Rifki Atay, διακεκριμένος δημοσιογράφος και στέλεχος του κεμαλικού εθνικιστικού κινήματος ρωτά σε βιβλίο του: «Γιατί κάψαμε τη Σμύρνη;». Και απαντά: «Γιατί φοβηθήκαμε ότι αν έμεναν τα κτήρια στη θέση τους, δεν θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τις μειονότητες…»

Η καταστροφή της Σμύρνης υπήρξε η τελική κατάληξη της θριαμβευτικής πορείας ενός ακραίου εθνικιστή στρατιωτικού, του Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος αποβιβάστηκε στις 19 Μαϊου του 1919 στη Σαμψούντα του Πόντου για να ολοκληρώσει το σχέδιο εθνικής εκκαθάρισης κατά των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και να μετατρέψει την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία σε έθνος-κράτος των Τούρκων.

Με την καταστροφή της Σμύρνης ολοκληρώθηκε το γενοκτονικό σχέδιο που είχαν εμπνευστεί oι Νεότουρκοι στρατιωτικοί στην οθωμανική Θεσσαλονίκη, πριν αυτή απελευθερωθεί με τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Δυστυχώς στην ευόδωση των Νεοτουρκικών και Κεμαλικών σχεδίων να εξοντώσουν τους Αρμένιους, τους Έλληνες της Ανατολής, τους Ασσύριους, βρήκαν πολύτιμο σύμμαχο την νεοελληνική ανικανότητα και την απουσία ενιαίας στρατηγικής αντίληψης την εποχή του μεγάλου μετασχηματισμού της Εγγύς Ανατολής.

Όλα τα προβλήματα που σήμερα έχουμε με τη γειτονική Τουρκία, οφείλονται σε εκείνη την εποχή και στην αδικαιολόγητη ελληνική Ήττα του 1922. Γι αυτό και η καλή γνώση εκείνης της Ιστορίας αποτελεί ένα μέσο κατανόησης και της σημερινής συγκυρίας.

Αναλυτικά το Αφιέρωμα:

Εκθέσεις:

Άγγελος θανάτου επάνω από τη Σμύρνη», Έκθεση ζωγραφικής του Βλάση Αγτζίδη πλαισιωμένη με φωτογραφίες εκείνης της εποχής.

-1922 Ο Μεγάλος Ξεριζωμός. Έκθεση φωτογραφιών του National Geographic δημοσιευμένες το 1925. Μια συμμετοχή της Εταιρίας Μικρασιατικών σπουδών και ερευνών Ευρωπού.

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων:

Κυριακή πρωί 11.00 π.μ.-13.00 μ.μ. και απόγευμα 18.30 μ.μ. – 20.00 μ.μ.

Καθημερινές: πρωί 9.00 π.μ. – 11.00 μ.μ. και απόγευμα 18.30 μ.μ. – 20.00 μ.μ.

Ομιλίες

Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Ώρα 19:00. Ομιλία: Οι άγνωστες πλευρές της Μικρασιατικής καταστροφής. Βλάσης Αγτζίδης, Ιστορικός.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Ώρα 19:00. Ομιλία: Φούλατζικ, το Δίστομο της Βιθυνίας. Απόστολος Καραγιαννόπουλος, Πρόεδρος Εταιρίας Μικρασιατικών Σπουδών Ευρωπού.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Ώρα 20:00. Σύντομη εισαγωγή στο Σμυρναίικο τραγούδι. Βασίλης Αντωνιάδης, Μουσικός, καθηγητής ΕΠΑΛ. Χρήστος Αλεβιζάκης κιθάρα. Αποστολία Πάνου τραγούδι.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου. Ώρα 18:30. Μαύρη Βίβλος. Έκδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου 1919. Παναγιώτης ΔαμιανόπουλοςΛένα Σαββίδου. Έφορος και γραμματέας “Αργοναυτών” αντιστοίχως. Πλαισιώνουν: πατήρ Πολύκαρπος Κοντοζίδης τραγούδι, Δημήτρης Δαμιανίδης λύρα, Μπάμπης Κιτσονίδης νταούλι. Με τη συμμετοχή της Ενώσεως Ποντίων Νομού Κιλκίς ‘’οι Αργοναύτες’’.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Ώρα 19:00. Ομιλία: Ανατολική Θράκη 1908-1922. Γιώργος Μάνος, Συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής. Με τη συμμετοχή της Θρακικής Εστίας Κιλκίς.

https://kars1918.wordpress.com/2019/10/18/smyrni-kilkis/

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα