Η Κίνα ανοίγει επίσημα την πρώτη υπερπόντια στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΠΕΚΙΝΟ: Η Κίνα άνοιξε επίσημα την πρώτη της υπερπόντια στρατιωτική βάση την Τρίτη με τελετή ανάρτησης σημαίας στο Τζιμπουτί στο Κέρας της Αφρικής, την ίδια μέρα που ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είχε τα 90α γενέθλιά του, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.
Η θέση του Τζιμπουτί στο βορειοδυτικό άκρο του Ινδικού Ωκεανού έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ινδία ότι θα γίνει μια ακόμη “σειρά μαργαριταριών” στρατιωτικών συμμαχιών και περιουσιακών στοιχείων της Κίνας, που περιλαμβάνουν το Μπανγκλαντές, τη Μυανμάρ και τη Σρι Λάνκα.
Η Κίνα ξεκίνησε την κατασκευή μιας βάσης εφοδιασμού στο Τζιμπουτί πέρυσι. Θα χρησιμοποιηθεί για τον εφοδιασμό των πλοίων που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές στις ακτές της Υεμένης και της Σομαλίας, ειδικότερα.
Είναι η πρώτη ναυτική βάση της Κίνας στο εξωτερικό, αν και το Πεκίνο την περιγράφει επισήμως ως εγκατάσταση εφοδιασμού.
Το κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι περισσότερα από 300 άτομα παρακολούθησαν την τελετή, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή κινέζου ναυτικού διοικητή Tian Zhong και του υπουργού Άμυνας του Τζιμπουτί.
Η βάση θα επιτρέψει στην Κίνα να υποστηρίξει καλύτερα τις περιπολίες της στα ύδατα της Σομαλίας και της Υεμένης και θα φέρει σε πέρας τις διεθνείς ανθρωπιστικές υποχρεώσεις της, υποστήριξε το ρεπορτάζ.
Ο κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping επιβλέπει ένα φιλόδοξο στρατιωτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης δυνατοτήτων για τις δυνάμεις της Κίνας να λειτουργούν μακριά από το σπίτι τους.
Το Τζιμπουτί, που είναι περίπου του μεγέθους της Ουαλίας, βρίσκεται στη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας στη διαδρομή προς το κανάλι του Σουέζ.
Το μικροσκοπικό, άγονο έθνος που περιβάλλεται από την Αιθιοπία, την Ερυθραία και τη Σομαλία φιλοξενεί επίσης αμερικανικές, ιαπωνικές και γαλλικές βάσεις.Τα πλοία που μεταφέρουν προσωπικό για τη βάση του Τζιμπουτί έφυγαν από την Κίνα τον περασμένο μήνα.Υπήρξαν επίμονες εικασίες σε διπλωματικούς κύκλους, ότι η Κίνα θα οικοδομήσει άλλες βάσεις, όπως για παράδειγμα στο Πακιστάν, αλλά η κυβέρνηση το έχει απορρίψει.

arabnews.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα