Η Κάμαλα Χάρις είναι το μέλλον: Η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σιδηρά κυρία αλλά κι αγαπημένη της αριστεράς…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας, η Κάμαλα Χάρις προκαλεί ενθουσιασμό ανάμεσα στους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους ολόκληρου του κομματικού φάσματος καθώς βλέπουν στο πρόσωπό της το μέλλον, περισσότερο απ’ ό,τι στον Τζο Μπάιντεν.

Ηδη την θέλουν πρόεδρο το 2024!

Από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές από τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο, ο ενθουσιασμός μεταφέρθηκε πολύ γρήγορα στην αντιπρόεδρό του.

Η αλήθεια είναι ότι η Αμερική βλέπει στο πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις πάρα πολλές πρωτιές στην ιστορία της:

* πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος

* πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος

* πρώτη γυναίκα με καταγωγή από την Νότια Ασία,

* πρώτη κόρη μεταναστών

Πράγματι, λοιπόν, η Κάμαλα Χάρις είναι η προσωποποίηση τόσων πολλών υποσχέσεων που τελικά εκπληρώθηκαν, τόσων πολλών ελπίδων και ονείρων.

“Είναι απίστευτο, δεν έχω δει ποτέ μία γυναίκα σε τόσο υψηλά κλιμάκια της εξουσίας”, δήλωσε η Ντέβι Κόουλεσαρ, μια Νεοϋρκέζα μεσίτρια, η οποία είναι όπως και η Χάρις ινδικής καταγωγής. “Εκπροσωπεί πολλά πράγματα. Θα μπορούσε να γίνει η επόμενη πρόεδρός μας!”.

  • Στα βρετανικά γραφεία στοιχηματισμού  η πρώην εισαγγελέας της Καλιφόρνιας είναι ήδη φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2024, μπροστά από τον Μπάιντεν.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες εμφανίζονται ήδη πανό με το σύνθημα “Χάρις 2024” ή “Χάρις- Μπάιντεν 2024”.

“Η κυρία αντιπρόεδρος δεν είναι πλέον ένα φανταστικό πρόσωπο”, έγραψε στο Twitter η ηθοποιός Τζούλια Λουίς- Ντρέιφους, η οποία ενσαρκώνει τον ρόλο μιας γυναίκας αντιπροέδρου στη σειρά “Veep” του τηλεοπτικού δικτύου HBO.

                                                   Ντυμένη επίτηδες στα λευκά

Το Σάββατο, στην ομιλία της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, η Κάμαλα Χάρις ντύθηκε στα λευκά, αποτίοντας φόρο τιμής στις σουφραζέτες, τις γυναίκες που πριν από 100 χρόνια έδωσαν μάχη ώστε οι γυναίκες στις ΗΠΑ να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.

Η Χάρις εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για μια νέα γενιά γυναικών που ψήφισαν στις εκλογές του 2020 και θυμήθηκε την μητέρα της, Σιαμάλ Γκοπαλάν Χάρις, η οποία μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 19 ετών.

“Οταν ήρθε εδώ στα 19 της, δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτή τη στιγμή” είπε η Χάρις για την μητέρα της η οποία πέθανε από καρκίνο το 2009. “Ομως πίστευε σε μια Αμερική στην οποία στιγμές σαν και τούτη εδώ είναι δυνατόν να συμβούν”, πρόσθεσε.

“Την σκέφτομαι και σκέφτομαι τις γενιές  γυναικών, μαύρων, Ασιατών, λευκών, ισπανόφωνων, ιθαγενών (…) που άνοιξαν τον δρόμο για τούτη δω τη στιγμή σήμερα”.

                                           “Παράδειγμα για τα κορίτσια”

Η 56χρονη Καλιφορνέζα είναι “έξυπνη, λαμπερή, αστεία, όμορφη. Είναι μια αληθινή γυναίκα της ηλικίας μου. Ένα καταπληκτικό πρότυπο για τα κορίτσια”, σχολίασε η Θιοντόρα Έγκμπουχλαμ, μια 55χρονη Αφροαμερικανίδα δικηγόρος, η οποία είχε βγει στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να γιορτάσει τη νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ την έχει χαρακτηρίσει “τέρας”, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος που επέκριναν τον Μπάιντεν για την επιλογή του στις αρχές Αυγούστου.

Κάποιοι, όπως η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Μπέρνι Σάντερς, η Μπριάνα Τζόι Γκρέι, θεωρούσαν τη Χάρις πάνω απ’ όλα “μπάτσο” που άσκησε καταπιεστική πολιτική όταν ήταν εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο (2004-2011).

Όμως το Σάββατο η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική.

“Η Κάμαλα είναι το μέλλον”, εκτίμησε η Έγκμπουχλαμ, και η εκλογή της “δείχνει στα παιδιά ότι η Αμερική μοιάζει περισσότερο με εμάς”.

Για την Κέλι Ντίτμαρ, διευθύντρια ερευνών στο Κέντρο για τις Γυναίκες και την Πολιτική του πανεπιστημίου Rutgers, η γερουσιάστρια θα φέρει στον Λευκό Οίκο “το βλέμμα και την ιστορία μιας μαύρης γυναίκας από τη νότιοανατολική Ασία η οποία πέρασε τη ζωή της στις ΗΠΑ”.

Γεννημένη στην Καλιφόρνια με πατέρα Τζαμαϊκανό και μητέρα Ινδή, η Κάμαλα Ντέβι Χάρις είναι ακόμη περισσότερο από τον Μπαράκ Ομπάμα σύμβολο της αμερικανικής πολυπολιτισμικότητας.

Η απόφαση του Μπάιντεν να την επιλέξει για αντιπρόεδρό του “έφερε μια δόση ενθουσιασμού που βοήθησε” τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να κινητοποιήσει τη βάση του, κυρίως τις γυναίκες, εκτίμησε η Ντίτμαρ.

  • Η επιλογή της Χάρις καθησύχασε τις γυναίκες, σημειώνει η πανεπιστημιακός, διότι “φοβόντουσαν μια οπισθοδρόμηση, μια επιστροφή στην κυριαρχία των λευκών ανδρών”.

“Είμαι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό τον θώκο, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία”, τόνισε στην ομιλία της η Χάρις.

Για τη Βέρα Γκριν, μια 29χρονη σύμβουλο που γιόρταζε τα αποτελέσματα στους δρόμους της Νέας Υόρκης, “η γυάλινη οροφή έσπασε”.

                                       Ποιά είναι πραγματικά η  Κάμαλα

Η Καμάλα Ντέβι Χάρις γεννήθηκε στο Οκλαντ της Καλιφόρνια στις 20 Οκτωβρίου του 1964. Είναι η μεγαλύτερη από τα δυο παιδιά που γεννήθηκαν από την Σιαμάλα Γκοπαλάν, ερευνήτρια καρκίνου από την Ινδία και τον Ντόναλντ Χάρις, οικονομολόγο από την Τζαμάικα.

Οι γονείς της γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ όταν έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές και μοιράζονταν το πάθος τους για τα πολιτικά δικαιώματα συμμετέχοντας ενεργά στην πανεπιστημιακή ζωή και πολιτικοπίηση. Μετά την γέννηση της Κάμαλα την έπαιρναν μαζί τους με το καροτσάκι στις διαδηλώσεις.

Η μητέρα της επέλεξε το όνομα Κάμαλα ως έμβλημα της καταγωγής της από την Ινδία – Κάμαλα σημαίνει “λωτός” και είναι το όνομα της ινδουιστικής θεάς  Lakshmi  – και της δύναμης των γυναικών.

Οι γονείς της Κάμαλα χώρισαν όταν αυτή ήταν στα επτά της χρόνια. Την μεγάλωσε η μητέρα της μαζί με την αδελφή της Μάγια, σε ένα κίτρινο δίπατο σπίτι του Μπέρκλει.

Ως παιδί, η Κάμαλα πήγαινε τόσο στην εκκλησία των Μαύρων Βαπτιστών όσο και στον Ινδουϊστικό Ναό. “Η μητέρα του καταλάβαινε πολύ καλά ότι μεγάλωνε δυο μαύρες κόρες”, έγραψε αργότερα στην αυτοβιογραφία της, “κι ήταν αποφασισμένη να εξασφαλίσει ότι θα γίνουμε περήφανες μαύρες γυναίκες με αυτοπεποίθηση”.

Επισκέφτηκε την Ινδία ως παιδί και επηρεάστηκε πολύ από τον παππού της, υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ινδίας, αλλά και από την γιαγιά της, μια ακτιβίστρια η οποία ταξίδεψε στις επαρχίες της Ινδίας ενημερώνοντας τις φτωχές γυναίκες για την αντισύλληψη και τον γεννητικό έλεγχο.

Η Κάμαλα πήγε γυμνάσιο στο Μόντρεαν καθώς η μητέρα της βρήκε θέση διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο McGill University καθώς και μια θέση ερευνητή του καρκίνου στο Εβραϊκό Γενικό Νοσοκομείο.

Μετά τη μέση εκπαίδευση η Κάμαλα πήγε στο Πανεπιστήμιο Howard, το φημισμένο και ιστορικά “μαύρο” κολλέγιο της Ουάσιγκτον. Διέπρεψε στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες.

Συνέχισε με νομικές σπουδές στο Σαν Φρανσίσκο και έμενε με την αδελφή της και την ανιψιά της.

Το 1990, μπήκε στο Γραφείο Εισαγγελίας στο Οκλαντ ως βοηθός τοπικός εισαγγελέας.

Η οικογένειά της ήταν πολύ συγκρατημένη για την επιλογή στην καριέρα της. Παρότι κι η ίδια αναγνώριζε πως ιστορικά οι εισαγγελείς αποκτούν κακή φήμη, υποστήριζε ότι ήθελε ν’ αλλάξει το σύστημα απ’ τα μέσα.

Το 1994, η Κάμαλα άρχισε να έχει σχέσεις με τον Ουίλι Μπράουν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της πολιτειακής βουλής και 30 χρόνια μεγαλύτερός της. Ο Μπράουν της άνοιξε το δρόμο για δυο επιτροπές που πρόσθεσαν 80.000  δολάρια  επιπλέον στις ετήσιες αποδοχές της ως εισαγγελέα.

Το 1995, ο Μπράουν εξελέγη δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο. Τον Δεκέμβριο χώρισαν με την Κάμαλα επειδή εκείνη θεωρούσε πως “δεν υπήρχε προοπτική στη σχέση τους” όπως ο Μπράουν δήλωσε αργότερα. “Κι είχε απόλυτο δίκιο”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια εργάστηκε στην Εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο και την περίοδο εκείνη απέκτησε ισχυρούς φίλους ανάμεσα στην πλούσια ελίτ. Το 2003 θα της προσφέρουν την απαιτούμενη οικονομική στήριξη για την πρώτη προεκλογική της εκστρατεία για την θέση του πολιτειακού εισαγγελέα.

Εξελέγη με το  56.5% των ψήφων. Με την νίκη της αυτή έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα στην Καλιφόρνια εκλεγμένη πολιτειακή εισαγγελέας.

Στα τρία πρώτα χρόνια της καριέρας της οι καταδίκες εγκλημάτων αυξήθηκαν απ’ το 52% στο 67%. Αργότερα, η Κάμαλα αντιτάχθηκε στην απαγόρευση της θανατικής ποινής – γεγονός που προκάλεσε μεγάλες επικρίσεις προς το πρόσωπό της και καταγγελίες περί πολιτικού οπορτουνισμού.

Η φιλία της με τον Μπάρακ Ομπάμα ξεκινά το 2004. Το 2008 ήταν απ’ τους πρώτους που υποστήριξαν την προεδρική του υποψηφιότητα.

Την ίδια χρονιά εξελέγη Γενική Εισαγγελέας στην Καλιφόρνια με οριακή ωστόσο πλειοψηφία.

Το 2013 ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα την αποκάλεσε την “πιο εμφανίσιμη γενική εισαγγελέα της χώρας”. Απολογήθηκε αργότερα για το σχόλιο καθώς τον κατηγόρησαν για “σεξιστική” αναφορά.

Το 2014 παντρεύτηκε τον δικηγόρο του Λος Αντζελες Doug Emhoff σε κλειστή τελετή. ο σύζυγός της έχει δυο παιδιά από προηγούμενο γάμο. Την αποκαλούν “Μάμαλα”.

Το 2016 κέρδισε την κούρσα για την Γερουσία νικώντας την Δημοκρατική Λορέτα Σάντσες, μια μετριοπαθή κομματική φίλη με 20ετή εμπειρία στο Κογκρέσο.

Το 2019 εγκαταλείπει την προσπάθειά της για την διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Έφτασε ο Μάρτιος του 2019 για να ταχθεί υπερ. της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν.

Οσο για τις συνήθειές της: Ξυπνάει γύρω στις 6 το πρωί, της αρέσει να μαγειρεύει, κάνει συλλογή από πάνινα αθλητικά παπούτσια, αγαπάει τα Timberland, διαβάζει πολύ, λέει πως είναι “σκληρό αφεντικό”, δεν της αρέσει να την λένε “θηλυκό Ομπάμα’ και το motto της είναι : “Μπορεί να γίνεις η πρώτη, αλλά σιγουρέψου ότι δεν θα είσαι η τελευταία”…

Αυτός είναι ο λόγος που στην πανηγυρική της ομιλία για την αναγνώριση της νίκης δίπλα στον Τζο Μπάιντεν, είπε: “Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, αλλά σίγουρα δεν θα είμαι η τελευταία”.

File photo: Η Κάμαλα Χάρις λίγες ημέρες πριν εκλεγεί αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. EPA/ETIENNE LAURENT *** Local Caption *** 55208029

Πηγή: CNN, New York Times, Politico, AFP

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η Κάμαλα Χάρις είναι το μέλλον: Η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σιδηρά κυρία αλλά κι αγαπημένη της αριστεράς…

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα