Η θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό και η χαρά των Πρεσπολάγνων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Σάκη Μουμτζή
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας όταν εξαγγέλθηκε η συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό ζήτημα, αρχικά τήρησε αρνητική στάση. Απαγόρευσε στους βουλευτές της να συμμετάσχουν. Προφανώς φοβήθηκε το ακροδεξιό καπέλωμα.
Στην συνέχεια, μπροστά στην πίεση των τοπικών βουλευτών, άλλαξε θέση δηλώνοντας πως όποιος επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει.
Μετά την μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Πιερία και Πέλλα, η Νέα Δημοκρατία πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της διαφαινόμενης λύσης. Εκτοτε παρέμεινε σταθερή σε αυτήν την γραμμή, καταδικάζοντας απερίφραστα την συμφωνία των Πρεσπών.
Ομως ακόμα και στις πιο έντονες και φορτισμένες στιγμές των κινητοποιήσεων δεν δήλωσε πως όταν γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει την συμφωνία. Κανένα στέλεχος της δεν το υποστήριξε αυτό.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ήμουν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς σε μια ομιλία του τότε αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη στο Βελλίδειο στην Θεσσαλονίκη.

Οταν ερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία με την συμφωνία όταν θα γίνει κυβέρνηση, ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε, μπροστά σε 700 άτομα, πως «εμείς δεν είμαστε πολιτικοί απατεώνες να υποσχόμαστε πράγματα που δεν θα τηρήσουμε. Μια διεθνής συμφωνία πολύ δύσκολα ακυρώνεται».

Και αυτό συμβαίνει. Ενα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και την διεθνή του υπόσταση αναγνωρίζει τις διεθνείς συμφωνίες που συνήψαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια διεθνής συνθήκη παράγει έννομα αποτελέσματα που δεν ανατρέπονται με μονομερείς ενέργειες.

Διαφορετικά η διεθνής κοινότητα θα ήταν μια ζούγκλα.

Επιπροσθέτως, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναδειχθεί σε αναθεωρητική δύναμη στην περιοχή. Καραδοκεί η Τουρκία. Αν εμείς ζητήσουμε να αναθεωρηθεί ή να ακυρωθεί μια συνθήκη μόνο λίγων μηνών, θα έρθει η Τουρκία και θα απαιτήσει να αναθεωρηθεί και η συμφωνία της Λωζάννης που συνήφθη πριν από 96 χρόνια.

Αλλωστε, αυτή είναι η στρατηγική της επιδίωξη.

Ετσι η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε και υποστηρίζει πως θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την τήρηση των συμφωνηθέντων και θα ασκήσει πίεση, μέσω των ενταξιακών διαδικασιών, να τροποποιηθούν συγκεκριμένα άρθρα της συμφωνίας.
Εξάλλου το κόστος που θα προκαλέσει μια μονομερής ενέργεια, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το οποιοδήποτε όφελος.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών παραμένει ως έχει. Είναι μια κακή και επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα συμφωνία.

Γιατί ξεσάλωσαν ξαφνικά οι Πρεσπολάγνοι; Γιατί κάποιοι επιχαίροντες μίλησαν ακόμα και για «κωλοτούμπα»;

Προφανώς εκμεταλλεύτηκαν τις ατυχέστατες δηλώσεις των υπουργών κ.κ Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη, που σχολιάζοντας την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών την βρήκαν θετική.

Ομολογουμένως ήταν ένα ατόπημα των δύο υπουργών. Δεν τολμώ να πιστέψω πως είναι προάγγελος αλλαγής θέσης, καθώς τότε θα ανακύψουν πλείστα όσα προβλήματα.

Αλλωστε, μια τέτοια ενέργεια θα ήταν πολιτικά βλακώδης. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες.

Απλώς, ας συμμαζέψει κάποιους υπουργούς του.
Πηγή: Λίμπεραλ

Σημείωση: Καλή η προσπάθεια του Σάκη Μουμτζή να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα, όμως εκτός από τα ανωτέρω ατοπήματα των δύο υπουργών έχουμε και την τοποθέτηση Μαυρωτά σε υψηλή κυβερνητική θέση, που έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η οποία τοποθέτηση άλλα προοιωνίζεται. Άλλα. 

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/07/blog-post_328.html#more
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η κατακλείδα του Ινφογνώμωνα (του Καλεντερίδη ίσως) είναι η άριστη απάντηση στον Μουμτζή, που εδώ ατυχώς εμφανίζεται ως απολογητής του Μητσοτάκη.
    Μα είναι γνωστό ότι τα περιθώρια έστω και για μερική αναθεώρηση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πολύ στενά. Για κάτι τέτοια χρειάζονται ηγέτες, που να μπορούν να μετασχηματίζουν την ήττα σε νίκη (όπως τηρουμένων των αναλογιών ο Κεμάλ). Αλλά δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι ο Μητσοτάκης ανήκει σε αυτήν την κατηγορία πολιτικών. Φρόνιμα και τακτικά θα παραμείνει πιστός στα προστάγματα του ΝΑΤΟ, το πολύ πολύ φέροντας κάποιες επουσιώδεις μικρορυθμίσεις επί της εμπορικής ονομασίας των μακεδονικών προϊόντων.

    Αλλά να επιβραβεύει από πάνω τον Μαυρωτά με υψηλόβαθμη θέση, περνώντας το μήνυμα ότι η ψήφος υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι δευτερευούσης σημασίας, ε όχι, αυτό παραπάει. Αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση προς τον ελληνικό λαό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα