Η επόμενη ημέρα με την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζουν Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών τις λεπτομέρειες της επικείμενης συνάντησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Ιουνίου. Δεδομένης της ιδιαίτερα αρνητικής ατμόσφαιρας που επικράτησε κατά τις προηγούμενες δύο συναντήσεις των ηγετών στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο 2019 αντιστοίχως (η δεύτερη συνάντηση έγινε λίγες ημέρες μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο), γίνονται προσπάθειες ώστε η τρίτη να λειτουργήσει ως έναυσμα για μια περίοδο νηνεμίας.

Στην Αθήνα, βεβαίως, δεν υπάρχει ουδεμία ψευδαίσθηση για την ανάπαυλα. Σκοπός είναι να αποφευχθεί η ένταση, τη στιγμή που είναι απολύτως βέβαιο ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις βασικές θέσεις της. Ενώ δεδομένο θεωρείται ότι η Αγκυρα θα σφίξει περαιτέρω τον κλοιό στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό και από την πλευρά της Αθήνας συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (14 Ιουνίου) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (24-25 Ιουνίου), το οποίο περιλαμβάνει θέματα που αφορούν άμεσα την Τουρκία και τη διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης της με την Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ με σκοπό την προετοιμασία της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και την προώθηση της διαδικασίας «ΝΑΤΟ-2030» για την προσαρμογή της Συμμαχίας έναντι υφιστάμενων και αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας.

Στην τηλεδιάσκεψη, όπου προφανώς συμμετείχε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έγινε καμία νύξη στις πρόσφατες ελληνοτουρκικές επαφές. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη η Συμμαχία να προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Επ’ αυτού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη πράξη κρατικής αεροπειρατείας που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την κυβέρνηση Λουκασένκο της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφερόμενος στο ζήτημα του μελλοντικού προσανατολισμού επισήμανε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, αναφέροντας ενδεικτικά την κλιματική αλλαγή και τη χρήση νέων τεχνολογιών από ανατρεπτικά στοιχεία. Ενώ τάχθηκε και υπέρ της ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με χώρες εκτός Ευρώπης, με κύρια την Ινδία.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη διαδικασία αποχώρησης από το Αφγανιστάν και κατέληξε σημειώνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., δίχως αποκλεισμούς και με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία καθενός από τους δύο οργανισμούς.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα