Η εξοπλιστική αφύπνιση της Ελλάδας προκαλεί ταραχή στην Άγκυρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η απόκτηση 18 Rafale, ο εκσυγχρονισμός 84 μαχητικών F-16 στη διαμόρφωση Viper, ο διαφαινόμενος εκσυγχρονισμός ακόμα 38 και η μελλοντική απόκτηση F-35 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες αναφορικά με το ποιος θα κυριαρχεί στον ουρανό του Αιγαίου.

Σφόδρα ενοχλημένη από την εξοπλιστική αφύπνιση της Ελλάδας, που σε συνδυασμό με την δραστήρια και ενεργητική εξωτερική πολιτική, την στριμώχνει στα σχοινιά είναι η Άγκυρα.

Μετά από μια μακρά περίοδο η Αθήνα «σπρώχνει» χρήματα για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων που ούτως ή άλλως έχουν αποδείξει πως μπορούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα όποια μέσα έχουν στη διάθεσή τους.

Η απόκτηση 18 Rafale, ο εκσυγχρονισμός 84 μαχητικών F-16 στη διαμόρφωση Viper, ο διαφαινόμενος εκσυγχρονισμός ακόμα 38 και η μελλοντική απόκτηση F-35 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες αναφορικά με το ποιος θα κυριαρχεί στον ουρανό του Αιγαίου.

Κωδικός «Πολεμικό Ναυτικό»
Παράλληλα, η Αθήνα κινείται για την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών που θα αποτελούν για αρκετές δεκαετίες της ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου εξασφαλίζοντας κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ κόστους περίπου 4,5-5 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών, εκσυγχρονισμό τεσσάρων ΜΕΚΟ και απόκτηση δύο παλαιότερων πλοίων στο πλαίσιο της «ενδιάμεσης λύσης».

Σημειώνεται, πως η Αθήνα έχει διαμηνύσει στους μνηστήρες του τεράστιου εξοπλιστικού προγράμματος του ΠΝ πως ο χρόνος για την οριστική επιλογή πλοίου κυλά αντίστροφα πιέζοντας τους κατ’ αυτόν τον τρόπο να βγάλουν από τα μανίκια τους τους όποιους άσσους.

Σημειώνεται πως στην «κούρσα» συνεχίζουν:

Η Γαλλία με τις φρεγάτες Belharra
Η Γερμανία με τις φρεγάτες Α 200
Το Ηνωμένο Βασίλειο με τις φρεγάτες Arrowhead 140
Οι ΗΠΑ με τις φρεγάτες MMSC
Η Ιταλία με τις φρεγάτες FREMM
Η Ολλανδία με τις φρεγάτες Sigma
Σε πανικό οι Τούρκοι
Η πρώτη-επιτυχημένη σύμφωνα με τους γείτονες- βολή του πυραύλου επιφανείας Atmaca τον οποίο κατασκευάζει η εγχώρια Τουρκική αμυντική βιομηχανία αλλά και η αναμενόμενη δοκιμή του ναυτικού πυροβόλου Τουρκικής κατασκευής 76mm αποτελούν τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στην εξοπλιστική ‘’κούρσα’’ των τελευταίων ετών. Και μπορεί η βολή του αντιπλοϊκού Atmaca να μετατράπηκε σε ένα ακόμη επικοινωνιακό show προπαγάνδας από το Τουρκικό υπουργείο άμυνας η ουσία πάντως είναι ότι οι γείτονες έχουν προχωρήσει σε άλματα στην αμυντική τους βιομηχανία.

Η αρχή έγινε με τα μη επανδρωμένα UAV Bayraktar τα οποία ήδη έχουν δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε τρεις πολέμους-Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ- και κατασκευάζονται πλέον μαζικά από την Τουρκική αμυντική βιομηχανία. Μάλιστα ήδη οι γείτονες προχώρησαν και στις πρώτες τους συμφωνίες για εξαγωγή τους σε άλλες χώρες. Ανάλογα προγράμματα αφορούν τόσο τα ‘’ξαδέλφια’’ των Bayraktar, τα Αnka όσο και τα υπό δοκιμή Akinci τα οποία κινούνται με jet κινητήρες και διαθέτουν σύμφωνα με τους κατασκευαστές ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλα σχεδόν τα οπλικά συστήματα τα οποία κατασκευάζουν οι γείτονες έχουν κυρίως επιθετικό χαρακτήρα με ξεκάθαρη στόχευση να επιχειρούν στις περιοχές στις οποίες θέλουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους. Με πρώτο φυσικά το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στη λογική της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Και η αναμενόμενη μαζική κατασκευή αντιπλοϊκών πυραύλων επιφανείας Atmaca δείχνει ότι όχι απλά επιχειρούν να κάνουν πράξη το όραμά τους για κυριαρχία στη θάλασσα αλλά και να το υποστηρίξουν με εγχώρια όπλα ώστε να αναπτύξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια και να μην εξαρτώνται από άλλες χώρες και εταιρείες οπλικών συστημάτων. Στόχος το Τουρκικού ναυτικού είναι τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσει πάνω στα πλοία του στόλου του όλους τους Αμερικανικής κατασκευής πυραύλους Harpoon με τους Atmaca. Πυραύλους οι οποίοι έχουν προκύψει ξεκάθαρα από το reverse engineering την ‘’αντιγραφή’’ δηλαδή οπλικών συστημάτων και στη συνέχεια την εγχώρια μαζική παραγωγή τους. Για περισσότερο από δέκα χρόνια οι Τούρκοι μηχανικοί εργάστηκαν πάνω στον Atmaca ώστε να κατασκευάσουν όπως υποστηρίζουν πύραυλο αντίστοιχων δυνατοτήτων με τους Harpoon,τους οποίους διαθέτει μαζί με τους Exocet και το Πολεμικό μας Ναυτικό. Πυραύλους με βεληνεκές που σύμφωνα με τους γείτονες ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα και ταχύτητα που αγγίζει το ένα Mach οι οποίοι μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους επιφανείας, πλοία δηλαδή ή ακόμα και παράκτιες εγκαταστάσεις. Με δυνατότητα μάλιστα να εκτοξευτούν όχι μόνο από πλοία και υποβρύχια αλλά και από το έδαφος με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το Ανατολικό Αιγαίο.

Την ίδια ώρα οι γείτονες ανακοινώνουν ότι έπειτα από την δοκιμή του Atmaca,τον επόμενο μήνα αναμένεται να δοκιμάσουν και ναυτικό πυροβόλο 76 χιλιοστών εγχώριας κατασκευής με ταχυβολία που θα αγγίζει τις 80 βολές ανά λεπτό. Προφανώς και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για αντιγραφή των γνωστών ναυτικών πυροβόλων Oto Melara 76mm τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες.

«Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας» ο Ακάρ
Ενδεικτικό της ενόχλησης της Άγκυρας για τον εξοπλισμό της Αθήνας είναι και ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μπήκε στα… παπούτσια του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας λέγοντας πως είναι μάταιος ο εξοπλισμός της χώρας μας.

Για τον ελληνικό λαό, που θα… ζημιωθεί από τους νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, εμφανίστηκε να… κόπτεται ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που έστρεψε -για μία ακόμη φορά- τις βολές του κατά της χώρας μας, επαναλαμβάνοντας προκλητικά πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην «Γαλάζια Πατρίδα».
«(…) Επίσης πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό πως ο πιο ζημιωμένος από τον μάταιο αγώνα εξοπλισμών των Ελλήνων γειτόνων μας θα είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να ξοδεύονται μάταια», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ακάρ.

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα