Η ενδιάμεση φόρμουλα για να μπει η Τουρκία νόμιμα στα κοιτάσματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Διάλεξε και τη μέρα να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του ο Άντρος Κυπριανού. Στην επέτειο της τραγωδίας μας. Για να μετρούμε με περισσότερη ακρίβεια τις πληγές μας. Και την πορεία μας. Και την κατάληξή μας. Και τους ηγέτες μας. Που μας λένε «είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι αν πειστεί ο Γενικός Γραμματέας, τότε η Τουρκία είτε θα βρει τρόπο τουλάχιστον να αναστείλει τις προκλήσεις και να δώσει χώρο και χρόνο στις συνομιλίες είτε θα μείνει η ίδια εκτεθειμένη». Αυτό είπε στον Πρόεδρο το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Να πείσει ο Πρόεδρος τον Γενικό Γραμματέα για τη βούλησή του «για επανέναρξη των συνομιλιών». Και να μην αγχώνεται για τις τουρκικές γεωτρήσεις και τις απειλές. Να μη βλέπει τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα πάνω από την Κύπρο και να ανησυχεί. Να μη βλέπει τα τελεσίγραφα που του στέλνουν οι Τούρκοι και να αποθαρρύνεται. Διότι για όλα αυτά είναι το κακό μας το κεφάλι που φταίει, δεν είναι η ιμπεριαλιστική Τουρκία των δικτατόρων, που επιβουλεύεται την πατρίδα μας. «Είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι αν πειστεί ο  Γενικός Γραμματέας (διότι είναι ο Αναστασιάδης που προκαλεί τις τουρκικές απειλές), τότε η Τουρκία θα βρει τρόπο να αναστείλει τις προκλήσεις». Δεν έχει σημασία που αυτές τις προκλήσεις δεν τις ανέστειλε όταν είχαμε συνομιλίες, για τις οποίες οι φωστήρες μας ήταν σίγουροι ότι θα καταλήξουν σε λύση. Από μέρα σε μέρα την περίμεναν. Και από μέρα σε μέρα η Τουρκία τις χρησιμοποιούσε για να εφαρμόζει τα σχέδιά της στο έδαφος και στη θάλασσα. Ήταν σε περίοδο συνομιλιών που έστελνε το Μπαρμπαρός κι ετοίμαζε τα σχέδια για τη γεώτρηση. Ήταν σε περίοδο συνομιλιών που αγόραζε τα γεωτρύπανα κι όταν ήταν έτοιμα, ανατίναξε τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά για να μπορεί να λέει ότι προχωρεί στις γεωτρήσεις αφού δεν υπάρχει λύση. Και τι πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος για να πείσει; Να βάλει, του λέει, στόχο την «κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη το συντομότερο». Μα, δεν είναι αυτό που ζητούσαν οι Τούρκοι από χρόνια; Τώρα θα το ζητούμε εμείς; Ιδού τι έγραφε στον Φιλελεύθερο ο Κώστας Βενιζέλος, στις 30/6/2013: «Παρασκηνιακές κινήσεις γίνονται από τουρκικής πλευράς για το θέμα του φυσικού αερίου, επαναφέροντας την πρόταση Έρογλου αλλά και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης μιας φόρμουλας που θα προβλέπει μια συναλλαγή στο πεδίο αυτό χωρίς λύση του Κυπριακού. Φαίνεται από κάποιες ενέργειες και συζητήσεις να συνδέουν και το θέμα της Αμμοχώστου με το φυσικό αέριο, με ένα σενάριο που παραπέμπει σε μιαν ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα είναι επί της ουσίας και η τελική». Από το 2013! Σήμερα βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σενάριο.

Μήπως, να θυμίσουμε ότι και ο αστρολόγος Έσπεν Μπαρθ Άιντε προετοίμαζε μια ενδιάμεση συμφωνία στην πενταμερή της Γενεύης, 28 Ιουνίου 2017, με τη βοήθεια του Φόρεϊν Όφις. Ο ίδιος την ονόμαζε «στρατηγική συμφωνία», το ΑΚΕΛ την ονομάζει σήμερα «στρατηγική συναντίληψη». Για «το ενδεχόμενο ενός πλαισίου στρατηγικής συμφωνίας» μιλούσε ο Ακιντζί (14 Νοεμβρίου 2017). Για μια «ενδιάμεση φόρμουλα» μιλούσε ο Κουντρέτ Οζερσάι και «εάν δεν κάνουν βήμα προς αυτή την κατεύθυνση (…), πλέον ήρθε η ώρα για γεώτρηση» (21 Μαρτίου 2018).

Αυτή είναι η φόρμουλα για να μπει η Τουρκία νόμιμα στα κοιτάσματα. Αλλά ο Πρόεδρος πρέπει, του λέει ο κ. Κυπριανού, να κάνει και κινήσεις «προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης κάποιων ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας για τα θέματα του φυσικού αερίου» και να διακηρύξει ότι «αν επιτευχθεί η στρατηγική συναντίληψη (…), τότε μπορεί να συζητηθεί το ζήτημα της εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στα θέματα του φυσικού αερίου». Και καλά οι Τ/κ, αλλά ποιες ανησυχίες της Τουρκίας να αντιμετωπίσουμε; Ανησυχεί η καημένη η Τουρκία ότι δεν έχει δικό της αέριο και πρέπει να τη λυπηθούμε να της δώσουμε από το δικό μας;

Ήρθαμε στο διά ταύτα, λοιπόν. Αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε είναι αυτό που επιθυμεί η τουρκική πλευρά. Η εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων (της Τουρκίας, δηλαδή) στα θέματα του φυσικού αερίου. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά, ακόμα δυο βήματα, καταλυτικά: Πρώτο, στην απάντησή του ο Πρόεδρος να αποδεχθεί «τη δημιουργία Κοινού Ταμείου Υδρογονανθράκων» και, δεύτερο, να δεσμευθεί ότι «η ομοσπονδιακή Κύπρος και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για μεταφορά φυσικού αερίου προς την Τουρκία με αγωγό». Στο μεταξύ, η Τουρκία θα πάρει το φυσικό αέριο που θεωρεί ότι είναι δικό της, θα πάρει αυτό που θεωρεί ότι είναι της «τδβκ» κι εμείς θα φαντασιωνόμαστε ότι μπορεί να δεχθεί να αφήσει και λίγο για τους Ελληνοκύπριους αν βεβαίως περάσει από τους τουρκικούς αγωγούς. Συνταγή ολοκληρωτικής καταστροφής. Είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι.

[email protected]

Φιλελεύθερος
infognomon
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα