Τις τελευταίες εβδομάδες η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, είναι ότι “η Τουρκί είναι διεθνώς απομονωμένη”…

Ας δούμε την πραγματικότητα:

Χθες έγινε σαφές ότι η Ιταλία, ανταγωνιζόμενη τη Γαλλία, αποφάσισε να ενταχθεί στο “στρατόπεδο” Ρωσίας-Τουρκίας! Όσο περιμέναμε το ιταλικό ναυτικό για περιπολίες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Ρώμη για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα συζητούσε με την Άγκυρα. Κι όπως όλα δείχνουν “τα βρήκε”. Έχουμε όπως φαίνεται λοιπόν έναν “άξονα”, Ρωσίας-Τουρκίας-Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, με τα οποία γίνεται λόγος για την ανάγκη να βρει η Άγκυρα τρόπο για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να φαίνεται σήμερα δύσκολο. Αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο. Αν συμβεί τότε στην απομόνωση δεν θα ΄ναι η Τουρκία, αλλά εμείς.

Τι έχει η Ελλάδα εκτός από τον “χαρτοπόλεμο” ανακοινώσεων από την Ευρώπη και τα “εύγε” των Αμερικανών που έχουν πάρει ότι χρειάζονται; Αν όλοι γύρω μας “τα βρουν”, τότε μήπως θα στραφούν προς εμάς καλώντας μας να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία; Με την οποία όπως έχουμε ξαναγράψει “δεν έχουμε χάσει κάτι” για τα βρούμε. Η Τουρκία είναι που έχει χάσει την επαφή με τη λογική. Αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα γι΄ αυτό…επιβραβεύεται από τους “συμμάχους” μας.

Τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά έχουν φανεί εδώ και πολύ καιρό. Ακόμη και στις τριμερής, τετραμερής συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουμε και θεωρούμε ότι είναι η ασπίδα μας, το πρώτο θέμα που τίθεται για παράδειγμα από το Ισραήλ, είναι ότι “πρέπει να κάνουμε σαφές πως η συνεργασία μας δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας”. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε πρόσφατα τον Ιταλό ομόλογο του, που όμως όπως φαίνεται είχε ήδη αρχίσει να προσεγγίζει την Τουρκία. Προς το παρόν η μόνο χώρα που φαίνεται να μην έχει αλλάξει στάση έναντι της Τουρκίας είναι η Γαλλία, αλλά για πόσο θα τηρήσει αυτή τη στάση;

Η Ελλάδα πρέπει κάτι να κάνει για να πάψει να εμφανίζεται ως ο “αδύναμος κρίκος” της περιοχής. Προς το παρόν το θέμα που κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση είναι ποιος ή ποια θα ΄ναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας…