«Η Ελλάδα ελπίζει σε μια νέα κυβέρνηση στη Λιβύη που θα ανατρέψει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κατά την επίσημη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Νάζλα αλ Μαγκούς, στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα βγει μια κυβέρνηση από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου, «που μπορεί να ρίξει τα βάρη του παρελθόντος, όπως η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», σημειώνει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ajans Haber.

Ο Δένδιας τόνισε ότι οι συχνές συναντήσεις της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Λίβυους ανώτερους αξιωματούχους δείχνουν τη σημασία που δίνεται στις διμερείς σχέσεις: «Σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, η Ελλάδα δεν προσπαθεί να γυρίσει το χρόνο πίσω και να μετατρέψει τη Λιβύη σε de facto αποικία των ξένων συμφερόντων», είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε, επίσης,  ότι δεν θέλουν κάτι που ο λιβυκός λαός δεν θα αποδεχτεί ή θα υποστηρίξει, ο Δένδιας είπε: «Δεν θέλουμε καμία παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη, δεν θέλουμε μια συμφωνία που το κοινοβούλιο της Λιβύης απορρίπτει. Ανησυχούμε για τη σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία της χώρας σας».

Υποστήριξε ότι η Λιβύη είναι γειτονική με την Ελλάδα και σημείωσε ότι η σταθερότητα της Λιβύης επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή.

Ο Δένδιας υποστήριξε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη όχι μόνο των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Λιβύης.

Οι εκλογές στη Λιβύη

Ο Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα δίνει σημασία στην προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και επεσήμανε τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου σε αυτό το πλαίσιο.

«Ελπίζουμε (αυτές οι εκλογές) να αναδείξουν μια κυβέρνηση στη Λιβύη που μπορεί να ρίξει τα βάρη του παρελθόντος, όπως η άκυρη, αβάσιμη και παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», είπε ο Δένδιας, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της Αθήνας ότι αυτή η συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η αλ Μαγκούς, από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας της Λιβύης στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και κάλεσε την Ελλάδα και την ΕΕ να βοηθήσουν τη Λιβύη προσφέροντας εργαλεία συνεργασίας απαραίτητα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα