Η Εκκλησία και οι πλούσιοι Ελληνοαμερικανοί ΔΕΝ βοηθούν: Ναι, το περίφημο “Ελληνικό Λόμπι” στις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Μία κουβέντα μου στην εκπομπή του Δημήτρη Καμπουράκη και του Παναγιώτη Στάθη στο κανάλι OPEN, ήταν η αφορμή για συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και ιδιαίτερα σ΄ αυτά της ιστοσελίδας μας Hellas Journal.

Είχα πει στους αγαπητούς συναδέλφους που με φιλοξένησαν στην εξαιρετική εκπομπή τους, ότι αυτό που αποκαλούμε όλοι «Ελληνικό Λόμπι» είναι στην πραγματικότητα κυπριακό και σημείωσα πως θα κάναμε πολύ περισσότερα πράγματα αν συμμετείχαν ενεργά και Ελληνοαμερικανοί παράγοντες.

Στα μηνύματα που λάβαμε κυρίαρχο στοιχείο ήταν αυτό της έκπληξης. Και τούτο δείχνει πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουν οι Έλληνες στην Κύπρο και την Ελλάδα για τις οργανώσεις της Ομογένειας που μάχονται καθημερινά για τα ελληνικά εθνικά θέματα

Το «Ελληνικό Λόμπι» δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70, μετά την άνανδρη εισβολή της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, από τον εφοπλιστή Γιώργο Λιβανό, τον επιχειρηματία Έντι Άθενς, τον νεαρό τότε Φίλιπ Κρίστοφερ, που ανέλαβε την ηγεσία στη συνέχεια με συντονιστή τον Έντι Μάνατο.

Παράλληλα ήταν μεγάλη και η δραστηριοποίηση του Γιουτζίν Ρωσσίδη, ιδρυτή του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), ο οποίος είχε τη δική του ξεχωριστή πορεία από τους υπόλοιπους.

  • Έγραψαν σελίδες δόξας μαζί με τον βουλευτή Τζον Μπραδήμα και τους γερουσιαστές Πολ Σαρμπάνη και Πολ Τσόγκα, τον τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν και άλλους σημαντικούς Αμερικανούς νομοθέτες που πάλεψαν για να τερματίσουν την τουρκική κατοχή.
  • Αυτοί πέτυχαν το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, νικώντας τον Χένρι Κίσιγκερ, το οποίο ακύρωσε ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ ξεχνώντας τις υποσχέσεις τους προς τους Έλληνες της Αμερικής.

Στην πορεία μερικοί «χάθηκαν» για να φτάσουμε στη δεκαετία του ’90 όταν οι Κύπριοι της Αμερικής έμειναν σχεδόν μόνοι τους να συνεχίζουν ένα αγώνα που εγκαταλείφθηκε από τη Λευκωσία και την Αθήνα, οι οποίες οδηγήθηκαν σε πολύ πικρές υποχωρήσεις.

Οι ομογενείς μας, αν και μέχρι σήμερα διαφωνούν με την διευθέτηση της φιλοτουρκικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), δεν σταμάτησαν ποτέ να στηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο από το μετερίζι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και φτάσαμε το 2017 όταν ο μακαρίτης Νίκος Μούγιαρης, ο μεγάλος ευεργέτης του Ελληνισμού, γεννημένος στην Αθηένου της Κύπρου, αποφάσισε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να δημιουργήσει την οργάνωση HALC (Hellenic Leaders – Hellenic American Leadership Council).

Παράλληλα συνέχιζαν τις προσπάθειες τους, ο Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Παγκύπριος, ο μεγάλος σύλλογος των Κυπρίων στην Αστόρια, ο Πανίκος Παπανικολάου, ο Σάββας Τσίβικος, ο Τάσος Ζαμπάς, που εντάχθηκε και στο HALC, ο Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Ανδρέας Κωμοδρόμος και άλλοι συνοδοιπόροι τους, κυρίως από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης.

Το HALC με επικεφαλής τον Έντι Ζεμενιδη, επέλεξε μία διαφορετική πορεία. Πρώτα αποφάσισε να ισχυροποιήσει τις γραμμές του με Ελληνόπαιδα δεύτερης, τρίτης, ακόμα και τέταρτης γενιάς, και στη συνέχεια μετέφερε τον ακτιβισμό στην αμερικανική πρωτεύουσα.

  • Πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν η ακύρωση της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία και η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.
  • Βοήθησαν σε αυτή την εκστρατεία και οι ομάδες της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης υπό τον Φίλιπ Κρίστοφερ. Όμως, οι ακτιβιστές του HALC ήταν αυτοί που έκαναν τη διαφορά, επειδή μονίμως επισκέπτονται την Ουάσιγκτον και συνομιλούν με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

Δυστυχώς από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια απουσιάζουν οι Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι προτιμούν να βοηθούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και όχι να μάχονται για τα εθνικά θέματα. Προσφέρουν τεράστια ποσά στην Εκκλησία, αλλά όχι στις ομάδες των Κυπρίων, που αποτελούν το «Ελληνικό Λόμπι».

Προσέξτε: Πρέπει να γίνει κινητοποίηση για το Αιγαίο; Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου; Για την Κύπρο; Για οτιδήποτε αφορά τον Ελληνισμό; Θα τρέξουν οι Κύπριοι επιχειρηματίες και παράγοντες.

Αυτή η κατάσταση είναι λυπηρή. Οι Κύπριοι μπορεί να έχουν το δικό τους πόνο, για το νησί τους, και λόγω αυτού να συνεχίζουν τον αγώνα τα τελευταία 49 χρόνια… Αλλά αυτή δεν είναι δικαιολογία για τους Ελληνοαμερικανούς, που σίγουρα είναι και πιο πλούσιοι από τους Κύπριους.

Υπάρχει και ένας άλλος μύθος που πρέπει να καταρριφθεί: ότι η Αθήνα και η Λευκωσία βοηθούν οικονομικά αυτές τις προσπάθειες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Όλα τα χρήματα, που χρειάζονται, τα πληρώνουν οι ομογενείς μας. Και χρειάζονται πολλά.

Οι ομογενείς μας κάνουν και κάτι άλλο: Ενισχύουν νόμιμα τους υποστηρικτές της Ελλάδας και της Κύπρου στο Κογκρέσο. Και αυτό είναι ένα μεγάλο κόστος για να διατηρείται η δύναμη της Ομογένειας στη Βουλή και τη Γερουσία.

Δεν πρέπει να παραλείψω τη βοήθεια του πατέρα Αλέξανδρου Καρλούτσου και του Μάικ Μανάτου. Όσες φορές απαιτήθηκε έσπευσαν. Ο π. Καρλούτσος είναι αυτός που έχει την ειδική σχέση με τον Λευκό Οίκο, όποιος και αν είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτή η σχέση σημαίνει πολλά για τον Ελληνισμό της Αμερικής.

Η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούν τα νησιά του Αιγαίου. Οι Δωδεκανήσιοι και γενικά οι Έλληνες που έρχονται από τα νησιά αυτά, που απειλούν με κατάληψη οι Τούρκοι, είναι πολλοί. Είδατε οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Οι σύλλογοι τους είναι πανίσχυροι. Απουσιάζουν εντελώς από το «Ελληνικό Λόμπι». Και αυτή η αποχή τους προκαλεί μεγάλη θλίψη.

Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι στην προσπάθεια να ενισχυθεί οικονομικά η προεκλογική εκστρατεία του Ρόμπερτ Μενέντεζ, του μεγαλύτερου φιλέλληνα στην ιστορία της Ομογένειας, και στις εκκλήσεις των ανθρώπων του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ανταποκρίθηκαν -θα έλεγα έσπευσαν- οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες Γιάννης Καλαφάτης και Μάρκος Μαρινάκης.

Φυσικά, όπως πάντα, οι Κύπριοι βρέθηκαν στο πλευρό του γερουσιαστή πάλι πρώτοι. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ στη Νέα Υόρκη, ο Ανδρέας Κωμοδρόμος και ο Σάββας Τσίσβικος στη Νέα Ιερσέη, ο Έντι Ζεμενίδης στο Σικάγο -πάντα σε συνεργασία με τον Τάσο Ζαμπά- συνέλλεξαν μεγάλα ποσά. Όλοι οι παραπάνω δεν επιζητούν τη δημοσιότητα. Αλλά κάθε φορά απαντούν στα καλέσματα και αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί.

Το HALC είναι πλέον η δύναμη «πυρός» μαζί με την παλαιά φρουρά, της οποίας ηγείται ο Φίλιπ Κρίστοφερ. Απέχει μονίμως τα τελευταία τρία χρόνια η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι παραμένει και σήμερα ανύπαρκτη η σχέση του σημερινού Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου, με τον κ. Μενέντεζ και τους υπολοίπους Αμερικανούς νομοθέτες που φωνάζουν για την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Δημήτριος, ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος φρόντιζε πάντα να τους συναντά και να συνομιλεί μαζί τους… Ο σημερινός ξέρει μόνο να διχάζει την Ομογένεια μας. Νομίζει ότι με το να συναγελάζεται με τον Ταγίπ Ερντογάν σώζει το Φανάρι. Αντίθετα συμβαίνει, θα έλεγα…

photo :FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων, στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

https://hellasjournal.com/2023/02/i-ekklisia-ke-i-plousii-ellinoamerikani-den-voithoun-ne-to-perifimo-elliniko-lompi-stis-ipa-ine-stin-pragmatikotita-kipriako-video/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα