Η ΕΕ «έσβησε» τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με πρόσχημα τη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών από ηγετική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία, οι 27 ηγέτες υιοθέτησαν ένα κείμενο συμπερασμάτων από το οποίο «έσβησαν» τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Το κείμενο συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οικοδομήθηκε λαμβάνοντας υπόψη το στόχο ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες, να μην τιναχθεί στον αέρα ο επικείμενος διάλογος που θα ξεκινήσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, και να υποβοηθηθεί η προσπάθεια που αναλαμβάνουν Μέρκελ και Μισέλ. 

Η ΕΕ διαμήνυσε προς την Τουρκία ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου». Αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τη Λευκωσία, σύμφωνα και με τη δήλωση Αναστασιάδη, καθώς η Τουρκία θα βρίσκεται υπό επιτήρηση προκειμένου να αλλάξει την προσέγγισή της στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για Τουρκία

Η Λευκωσία θεωρεί επίσης το λεκτικό της παραγράφου 20 αρκετά σημαντικό ως προς το τι αναμένει η ΕΕ να πράξει η Τουρκία μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ωστόσο, στην παράγραφο 17 καταγράφεται ένα γκρίζο σημείο αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Αναφορά η οποία μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια μορφή ανοχής της παρούσας κατάστασης πραγμάτων.

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το κείμενο των συμπερασμάτων κάνοντας αναφορά στα όσα αναμένει η ΕΕ από την Τουρκία και λαμβάνοντας υπόψη τη διπλωματική προσπάθεια που θα αναληφθεί το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Δώσαμε περιθώριο στη διπλωματία

Η θετική προσέγγιση Αθήνας και Λευκωσίας οδήγησε την Άγκυρα στο συμπέρασμα ότι Ελλάδα και Κύπρος έλαβαν ότι ζητούσαν και αυτό είναι μια αρνητική εξέλιξη.

Τα συμπεράσματα ήγειραν νέες επικρίσεις από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να μιλούν για αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

philenews.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα