Η εγκαταλελειμμένη Κυπριακή ΑΟΖ: Η Κύπρος τελικά κείται μακριά για πολλούς Ελλαδίτες…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης. Φωτογραφία από το αρχείο του

Όλοι ασχολούνται με την Χάγη, αλλά αδιαφορούν για την Κύπρο. Για όσους πραγματικά δεν θέλουν την προσφυγή στην Χάγη, υπάρχει ένας εύκολος δρόμος. Να ζητήσουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με αυτή της Κύπρου.

Τα προς εξέταση σενάρια τότε θα είναι τα ακόλουθα:

  1. Η Τουρκία δεν έχει λόγο να προσφύγει στην Χάγη, διότι έχασε την θάλασσα που θα διεκδικούσε στην Ανατολική Μεσόγειο και επομένως δεν θα διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. (Πανευτυχείς οι Έλληνες που δεν επιθυμούν την Χάγη).
  2. Η Τουρκία θα επιτεθεί, άμεσα, στην Ελλάδα και την Κύπρο, διότι θεωρεί αυτή την οριοθέτηση ένα άλλο casus belli. Οι ελληνικές κυβερνήσεις αναφέρονται συνεχώς στο γνωστό casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος.

(Επιμένω να  αποκαλώ το Αιγαίο Αρχιπέλαγος, διότι αυτή η ονομασία του δόθηκε από την αρχαιότητα.)

  1. Η φιλελληνική κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν θα επέμβει και θα αποτρέψει την σύγκρουση ανάμεσα σε δυο σημαντικούς συμμάχους της!

Οι Έλληνες πρωθυπουργοί από τον Κώστα Σημίτη μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη αρνούνται να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Κύπρο, διότι γνωρίζουν την ύπαρξη του άλλου άγραφου casus belli του Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Ντόρα Μπακογιάννη πολέμησαν τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο στην ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ. Τότε, ο Ταγίπ Ερντογάν πιάστηκε στον ύπνο και δεν αντέδρασε.

Υπάρχουν δεκάδες αναλυτές που εξηγούν τους λόγους που δεν πρέπει να προσφύγουμε στην Χάγη και αποκαλούν προδότες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά που προκρίνουν αυτή τη λύση,  όπως ζητούσαν ενωρίτερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Πηγή: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2014

Η Κύπρος τελικά κείται μακριά για πολλούς Ελλαδίτες. Η άρνηση όμως να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο θα καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες ντροπές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Σε δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε  στο νησί  9 στους 10 Κυπρίους επιθυμούν την οριοθέτηση της ΑΟΖ τους με αυτή της Ελλάδας, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ασυγκίνητη.

Σίγουρα ό αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος θα μελαγχολούσε ακούγοντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει στην ελληνική Βουλή ότι ο επόμενος προορισμός του θα είναι τα Τίρανα και όχι η Λευκωσία.

Ας μη μας διαφεύγει  επίσης, ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι συγχρόνως και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ζητήσει από την Ελλάδα και την Κύπρο να οριοθετήσουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους.

Προς την κατευθυνση αυτή θα μπορούσε να παρέμβει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη του αυτόνομου στρατηγικού ρόλου της Ε.Ε.

Hellas Journal

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα