Η διττή γερμανική προσέγγιση έναντι της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο ανακοινώνει στήριξη για ανοίγματα προς την Άγκυρα στη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ. Συζήτηση στη γερμανική βουλη για την Τουρκία.

Η Γερμανία θα κινηθεί στην επικειμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο πλαίσιο της διττής προσέγγισης, στην οποία συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών τη Δευτέρα: δράσεις για την αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας διατηρώντας παράλληλα τις εναλλακτικές των κυρώσεων. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, η Γερμανία θα στηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής μια επί της αρχής απόφαση να διαθέσει η ΕΕ στην Τουρκία και άλλα χρήματα για τη φιλοξενία των προσφύγων στο έδαφός της. Όπως τόνισε, τα επιμέρους ζητήματα αυτής της χρηματοδότησης, όπως ύψος του ποσού και επιβαρύνσεις για τα κράτη μέλη, θα συζητηθούν αργότερα. Επίσης, θα συμφωνήσει να δοθεί πράσινο φως για μια επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα. Η ίδια κυβερνητική πηγή άφησε να εννοηθεί ότι κ. Μέρκελ θα υποστηρίξει εκτός αυτού την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ με την Τουρκία. Οι συνομιλίες έχουν παγώσει εδώ και καιρό λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία αλλά και την ένταση στις διμερείς σχέσεις. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι η ΕΕ έχει οικονομικά συμφέροντα από μια σχετική συμφωνία με την Τουρκία.

Εναπόκειται στην Τουρκία να αξιοποιήσει τα ανοίγματα της ΕΕΕναπόκειται στην Τουρκία να αξιοποιήσει τα ανοίγματα της ΕΕ

Αξιολογώντας αυτά τα βήματα επαναπροσέγγισης τόνισε ότι συνιστούν «τρυφερά βλαστάρια της αποκλιμάκωσης». Θα πρέπει όμως να αναμένονται οι εξελίξεις των επόμενων μηνών, προτού ενδεχομένως ληφθούν «τελικές αποφάσεις» στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο. Όπως διευκρίνισε, «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι με τις σημερινές συνθήκες δεν θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις». Σε περίπτωση, πάντως που δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, η ΕΕ έχει έτοιμα «τα εργαλεία για να δείξει ότι δεν συμφωνεί.» Απαντώντας σε ερώτηση για τις ανησυχίες που προκαλούν οι νεότερες εξελίξεις στη Λευκωσία, ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά για τους ενδοιασμούς της Κύπρου.» Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρίσκεται αυτό το διάστημα σε επαφή με την κυπριακή πλευρά, προκειμένου να πετύχει τη σύμφωνη γνώμη της για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Όπως τόνισε, προϋπόθεση για μια συμφωνία είναι «η ξεκάθαρη πρόοδος στο Κυπριακό». Σημαντικό κριτήριο επ’ αυτού θα είναι οι 5+1 συνομιλίες που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο.

Συζήτηση για την Τουρκία στη γερμανική βουλή

Η πολιτική του Βερολίνου αλλά και της ΕΕ έναντι της Τουρκίας απασχόλησε την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από αίτημα των Πρασίνων, και τη γερμανική βουλή. Αφορμή ήταν η ανακοίνωση  του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την έξοδο της Τουρκίας από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Την απόφαση επέκριναν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της γερμανικής βουλής. Διαφορές παρουσιάστηκαν στα άλλα θέματα: πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, σχέσεις ΕΕ-Άγκυρας, επιβολή κυρώσεων. Σκληρή κριτική άσκησαν προπαντός ομιλητές των Πρασίνων, του κόμματος Η Αριστερά αλλά και των Χριστιανοδημοκρατών. Χαμηλών τόνων και προσεκτικές ήταν οι παρεμβάσεις των Σοσιαλδημοκρατών. Μάλιστα ο βουλευτής των Πρασίνων, ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Έζντεμιρ τους καταλόγισε ότι είχαν προηγουμένως συνεννοηθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο υπουργός είναι ο σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας.

ΕΕ και Γερμανία θα πρέπει να αλλάξουν γραμμή πλεύσης έναντι της Τουρκίας, ζητά η Κλάουντια ΡοτΕΕ και Γερμανία θα πρέπει να αλλάξουν γραμμή πλεύσης έναντι της Τουρκίας, ζητά η Κλάουντια Ροτ

Μιλώντας εκ μέρους των Πρασίνων η αντιπρόεδρος της βουλής, Κλάουντια Ροτ, επισήμανε πως στην Τουρκία καταργούνται και τα τελευταία ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες, καταδιώκονται οι αντιφρονούντες. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, «ωραιοποιεί» την κατάσταση, όταν κάνει λόγο για «φως και σκιές» στην Τουρκία, δήλωσε. ΕΕ και Γερμανία θα πρέπει να αλλάξουν γραμμή πλεύσης: να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, να μην ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την Τελωνειακή Ένωση, να καταγγελθεί η συμφωνία στο προσφυγικό και να κηρυχτεί εμπάργκο όπλων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά, Σεβίμ Ντάγκντελεν.

Στην παρέμβασή του ο κύριος εισηγητής των Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μπραντ, παρομοίασε το πολιτικό καθεστώς στην Τουρκία με αυτό της Κίνας και της Ρωσίας: «Η βίαια καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανοιχτή περιφρόνηση της ελεύθερης σκέψης είναι ψηφίδες που ανήκουν στην ίδια εικόνα.» Εκτός αυτού, καταλόγισε στην Τουρκία ότι εκβιάζει την ΕΕ με τους πρόσφυγες. Στόχος του εκβιασμού δεν είναι μόνο να αποσπάσει και άλλα δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και να πετύχει τη φίμωση της ΕΕ σχετικά «με την καταδίωξη αθώων πολιτών στο εσωτερικό της χώρας.» «Όποιος εκβιάζει δεν μπορεί όμως να είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος», επισήμανε ο κ. Μπραντ, για να ζητήσει στη συνέχεια τον αναπροσανατολισμό της εξωτερικής και πολιτικής ασφαλείας έναντι της «αυταρχικής πρόκλησης». «Μόνο όταν η άλλη πλευρά αισθανθεί ότι εν ανάγκη είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε ένα ορισμένο τίμημα για τα πιστεύω μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μας πάρει στα σοβαρά», επισήμανε.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όσο η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρείται μεγάλη αγορά, τουλάχιστον η Γερμανία δεν πρόκειται ν’ αλλάξει πολιτική. Όμως, “μεγάλη αγορά” δεν είναι εκείνη που έχει μεγάλο πληθυσμό, αλλά εκείνη τής οποίας ο πληθυσμός έχει μεγάλη αγοραστική δύναμη, η οποία προσμετράται σε US$ ή €. Κι εδώ είναι που η Τουρκία έχει αρχίσει μάλλον να μικραίνει σαν “αγορά”, λόγω συνεχούς υποχωρήσεως τής τουρκικής λίρας. Κατά τ’ άλλα, το άρθρο δεν λέει τίποτε καινούριο.

    ΥΓ: Πάνε μερικά χρόνια τώρα, δέκα περίπου θα έλεγα, που συναντά κανείς σε κείμενα, ή ακούει, ολένα και συχνότερα εκφράσεις, όπως “ΕΕ και Γερμανία θα πρέπει”, ή “Όπως αποφάσισαν Βρυξέλλες και Βερολίνο” κλπ., που δείχνουν ότι διαφοροποιούν την Γερμανία από την υπόλοιπη ΕΕ. Και δεν συναντά κανείς τον διαχωρισμό αυτόν μόνο σε ελληνικά, αλλά και σε ξένα έντυπα. Κάπου έχει γίνει συνείδηση ότι η Γερμανία, η άρχουσα δύναμη τής ΕΕ, “παίζει” για τον εαυτό της και μόνο. Θα μού πείτε μήπως οι άλλοι κάνουν διαφορετικά. Όχι, αλλά ίσως το κάνουν πιο διακριτικά. Κρατούν τα προσχήματα, τα οποία η Γερμανία τα έχει χ.σμένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα