Η Βουλγαρία γιορτάζει τα 143 χρόνια από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σήμερα η Βουλγαρία γιορτάζει την εθνική της γιορτή – την ημέρα απελευθέρωσης. Πριν από 143 χρόνια αυτήν την ημέρα (19 Φεβρουαρίου στο παλιό στυλ) το 1878 η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν τη Συνθήκη ειρήνης του  Αγίου Στεφάνου, η οποία προέβλεπε την αποκατάσταση του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας, όπως σημειώνει βουλγαρικό δημοσίευμα.

Η Βουλγαρία με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου στις 3 Μαρτίου του 1878 (νέα ημερομηνία), η οποία αναθεωρήθηκε με τη Συνθήκη του Βερολίνου τρεις μήνες μετά, ωστόσο, οι Βούλγαροι αποφάσισαν μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, να γιορτάζουν τη συνθήκη της “Μεγάλης Βουλγαρίας”. Για πρώτη φορά, η γιορτή γιορτάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1880 ως «Ημέρα της ανάβασης στο θρόνο του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Β ‘και η σύναψη της Συνθήκης Ειρήνης του Αγίου Στεφάνου», και από το 1888 εορτάζεται ως Ημέρα της Απελευθέρωσης της Βουλγαρίας.

Η ημέρα ορίστηκε ως εθνική εορτή με το διάταγμα 236 του Κρατικού Συμβουλίου, που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1990, και με απόφαση της 9ης Εθνικής Συνέλευσης της 5ης Μαρτίου 1990.

Όπως πέρυσι, ορισμένες από τις συνηθισμένες γιορτές έχουν ακυρωθεί. Πριν από μια εβδομάδα, ο δήμος του Γκάμπροβο, μετά από επιστολή του επικεφαλής κρατικού επιθεωρητή υγείας Ανγκέλ Κουντσόφ, ακύρωσε την καθιερωμένη οργάνωση εκκλησιαστικής-στρατιωτικής τελετής στην κορυφή Σίπκα.

Αντ’ αυτού, θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο στην εκκλησία «Κοίμηση της Θεοτόκου» στη μνήμη εκείνων που πέθαναν για την ελευθερία της Βουλγαρίας στις 9.30 π.μ. και στις 10 π.μ. η εθνική σημαία θα υψωθεί στην κεντρική πλατεία «Βαζράζντανε» στην πόλη.

Ωστόσο, ο αρχηγός του κράτους Ρούμεν Ράντεφ θα αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των Βουλγάρων εθελοντών και των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν για την ελευθερία της Βουλγαρίας στην κορυφή Σίπκα, και στις 18:40 θα δώσει ομιλία στην πλατεία της Εθνικής Συνέλευσης μετά την τελετή επιθεώρησης πυροτεχνημάτων και απόδοση τιμής.

Το κέντρο Τύπου του κοινοβουλίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η πρόεδρος του ιδρύματος Τσβέτα Καραγιάντσεβα θα συμμετάσχει επίσης στον εορτασμό της Εθνικής Εορτής της Βουλγαρίας στο Γκάμπροβο και στην κορυφή Σίπκα.

Dnevnik

https://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα