Η απομόνωση του Λιβάνου από τον πλούτο του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ιστορία του φυσικού αερίου στα ύδατα του Λιβάνου θα μετατραπεί σε όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, ώστε στο μέλλον να είναι αδύνατο να εξαχθεί ο πλούτος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου;

Αυτό το ερώτημα παρουσιάζεται έντονα σήμερα, λόγω της καθυστέρησης του Λιβάνου στη διαδικασία γεωλογικής έρευνας, και λόγω της απουσίας του από ό, τι συμβαίνει στην περιοχή, που θα οδηγήσει σε έναν νέο χάρτη, στον οποίο ο Λίβανος θα βρίσκεται έξω από αυτόν.

Το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (Forum EastMed) περιλαμβάνει την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ από τις γειτνιάζουσες χώρες που δεν είναι συνδεδεμένες με αυτό, είναι η Τουρκία, η Συρία και ο Λίβανος.

Το πιο σημαντικό από αυτά που ανακοινώθηκαν από το Φόρουμ ήταν η δημιουργία οικονομικών και εμπορικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών για την οικονομική επένδυση των ανακαλυφθέντων πόρων και υποδομών φυσικού αερίου, και την επένδυση ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Λάουρι Χαϊταγιάν – Laury Haytayan (لوري هايتايان), εμπειρογνώμονα στη διαχείριση και διακυβέρνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η σημασία αυτού του φόρουμ έγκειται στο γεγονός ότι θα γίνει θεσμός για τη ρύθμιση των τομέων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.

Κοιτάζοντας τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό, καθίσταται σαφές ότι αυτός ο άξονας είναι απαραίτητος για την οργάνωση ζητημάτων φυσικού αερίου στις αγορές και στην περιοχή, είτε  σε τοπικό επίπεδο είτε περιφερειακό, ή ακόμη και σε σχέση με το εξωτερικό, ιδίως στην Ευρώπη.

Η Χαϊταγιάν εξήγησε στη «Δημοκρατία» «Al Joumhuria»-  ότι ο Λίβανος είχε λάβει την απόφαση να μην ενταχθεί στο Φόρουμ,  λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ σε αυτό και της άρνησής του να μοιραστεί μαζί του το φυσικό αέριο με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι αυτός ο χάρτης είναι ένα πρώτο μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία παραβιάζει την οριοθέτηση των συνόρων στην περιοχή και επιτίθεται στα θαλάσσια σύνορα ορισμένων χωρών και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ).

Όσον αφορά τις συνέπειες στον Λίβανο,  να μην ενταχθεί σε αυτόν τον Οργανισμό, η  Χαϊταγιάν λέει: Η κατάστασή μας έχει γίνει πιο δύσκολη και είμαστε εκτός ανταγωνισμού, επειδή καθυστερούμε να διερευνήσουμε.

Πρέπει να γίνει σαφές  εάν αργότερα ανακαλύψουμε πετρέλαιο, θα χρησιμοποιούνταν για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας, αλλά θα είναι δύσκολο να το εμπορευτούμε, επειδή οι εταιρείες θεωρούν ότι υπάρχει, ήδη, ένα Φόρουμ που έχει οργανώσει και από κοινού την υποδομή στην περιοχή, και ως εκ τούτου δεν θα κατασκευάσουν έναν ειδικό αγωγό εις βάρος τους για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Λιβάνου στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι, δυστυχώς, είμαστε ένα απομονωμένο «νησί» στον αραβικό κόσμο.

Πρόσθεσε ότι μπορούμε, ακόμη, να ενταχθούμε στον άξονα του Φόρουμ, ειδικά καθώς σχεδιάζεται ένας νέος χάρτης στην περιοχή από τον Κόλπο προς τη Μεσόγειο και από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη και στην αντίθετη κατεύθυνση από την Ευρώπη προς την Ασία, περνώντας από τη Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ του Κόλπου και της Μεσογείου μέσω της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ενώ ο Λίβανος βρίσκεται εκτός αυτού του χάρτη.

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα