Η ανεξήγητη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και η πρωτοβουλία Τουρκίας- Ρωσίας για τη Συρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οκτώβριος 27, 2019. 16:50

Οι στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκία για τη Συρία θα μπορούσαν να διαταράξουν την ισορροπία των διεθνών δυνάμεων και να ωθήσουν την Ευρώπη να επανεξετάσει τη γεωπολιτική στρατηγική της, αναφέρει το πρακτορείο Tass επικαλούμενο το Bloomberg.

Το Bloomberg επικαλείται Γάλλο διπλωμάτη που προτιμά την ανωνυμία,  υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν,  και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν , ανακοίνωσαν την Τρίτη συμφωνία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας στη βόρεια Συρία, όπου Ρωσικές  και Τουρκικές δυνάμεις  θα διενεργούν από κοινού περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας.

Η συμφωνία είναι το τελευταίο βήμα στην προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας – μέλους του ΝΑΤΟ – και της Ρωσίας, μετά την αγορά από την τουρκική κυβέρνηση ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας, παρά τις απειλές για κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες Δυτικές Δυνάμεις.

Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για τη Συρία προβλέπει ότι οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας θα απομακρύνουν  τις ομάδες κουρδικής πολιτοφυλακής από μια περιοχή στη Συρία, 30 χιλιόμετρα νότια από τα τουρκικά σύνορα.

Η Γαλλία ανέφερε ότι η συμφωνία εγείρει ερωτήματα επειδή η Τουρκία δεν είχε κατά το παρελθόν εγκρίνει την υποστήριξη του Πούτιν για τον Άσαντ.

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ολοκληρώθηκε αρκετές ώρες πριν από το τέλος της πενθήμερης ανακωχής με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για να σταματήσει η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Η επίθεση της Τουρκίας έγινε δυνατή χάρη στη βούληση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε στις 6 Οκτωβρίου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα υποστηρίξουν πλέον τις συριακές κουρδικές δυνάμεις που πολεμούσαν την τρομοκρατική οργάνωση ISIS, και έφυγαν από τη συνοριακή περιοχή.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία είναι ανεξήγητη και θέτει ερωτήματα σχετικά με το πόσο δεσμευτικός ήταν ο Λευκός Οίκος στην καταπολέμηση του ISIS στην περιοχή, όπως ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει επί του παρόντος την αποχώρηση περίπου 500 Αμερικανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Συρία και την αποστολή δεκάδων αρμάτων μάχης και άλλου εξοπλισμού, κυρίως για τη φύλαξη των πετρελαιοπηγών, όπως δημοσίευσε η Wall Street Journal την Πέμπτη.

The Hellenic Information Team              

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

http://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα