Η αθόρυβη δράση της Αθήνας στα Σκόπια: Τα φτερά της 337 Μοίρας “κοιτάνε” στην γείτονα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια άσκησης σε κατοικημένο τόπο και πριν την είσοδο σε οικεία στην οποία βρίσκονται ύποπτοι. Πηγή: Hellasjournal


ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Την ώρα που σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον της επικαιρότητας, τα τεκταινόμενα με τη Λιβύη, τις ομολογουμένως τεταμένες σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία και βέβαια τον συνεχιζόμενο διπλωματικό μαραθώνιο ο οποίος αφορά την αναχαίτιση των τουρκικών σχεδίων, το Επιτελείο δείχνει ότι δεν κοιτάζει μόνο στα της εξ ανατολών απειλής, αλλά 360 μοίρες γύρω από την Ελληνική επικράτεια, όπου αναδύονται υποχρεώσεις και προκλήσεις.

  • Μια από αυτές τις προκλήσεις για την οποία σήκωσε η Αθήνα το γάντι είναι και το «air policing» στο FIR Σκοπίων. Μια αποστολή για τις Ένοπλες Δυνάμεις που προέκυψε μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών και που η Ελλάδα μέσω αυτής αποκλείει οποιαδήποτε άλλη δύναμη να αστυνομεύει από αέρος στα βόρεια σύνορά μας.

Η πρώτη αποστολή έγινε κατά την ημέρα που πέρασε. Όμως μπορεί τα φτερά της 337 Μοίρας, ν’ απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Λάρισας με αποστολή την εναέρια αστυνόμευση στο γειτονικό κράτος, έχουν προηγηθεί όμως μια σειρά και άλλων δράσεων, που μοναδικό σκοπό έχουν η Ελλάδα ν’ αποτελέσει τον κύριο «μέντορα» του γειτονικού στρατού.

Οι Έλληνες SOF στα Σκόπια από τον Οκτώβριο

Εκτός του air policing ένα από τα αιτήματα που είχε διατυπώσει η ομόλογος του Έλληνα υπουργού άμυνας ήταν ότι έπρεπε με ταχείς ρυθμούς να υπάρξει η απαραίτητη ώσμωση στον κρίσιμο τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων σε επίπεδο τυποποίησης ΝΑΤΟ.

Πριν από περίπου δυο μήνες στην Θεσσαλονίκη υπήρξε και η κοινή υπογραφή ανάμεσα στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών για το πλαίσιο που θα περιλαμβάνει η εναέρια επιτήρηση και όχι μόνο. Ο Πτέραρχος Χριστοδούλου πρότεινε μια σειρά δράσεων που θα είναι η αρχή των δυνάμεων της βόρειας γείτονος στον δρόμο προς το ΝΑΤΟ.

  • Το ΝΑΤΟ ως συμμαχία τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στις Ειδικές Επιχειρήσεις, όπου κι αν αυτές γίνονται και σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ακόμη και σε αστικό πεδίο στο οποίο οι ασκήσεις και τα σενάρια πολλαπλασιάζονται μέσα από διδάγματα ασύμμετρων απειλών.
  • Περί τα τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, τμήματα που πρόκειται ν’ αποτελέσουν τα μετέπειτα Ειδικών Επιχειρήσεων ξεκίνησαν από τα Σκόπια και βρέθηκαν στο Ελληνικό Στρατηγείο στο Κιλκίς NRDC-GR. Τα αντικείμενα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ήταν η χερσαία τυποποίηση ΝΑΤΟ.
  • Λίγες ημέρες αργότερα και αφού δόθηκε χρόνος στα συμμαχικά τμήματα να εξασκηθούν και μόνα τους στα όσα διδάχθηκαν στο Κιλκίς, Έλληνες επιτελείς από το ΓΕΕΘΑ, Αξιωματικοί Ειδικών Επιχειρήσεων συναντήθηκαν με τα στελέχη του γειτονικού επιτελείου στα Σκόπια αυτή τη φορά.
  • Στην ίδια συνάντηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη γειτονική πρωτεύουσα ταξίδεψαν και στελέχη από το «NSHQ» (NATO SPECIAL OPERATIONS HEADQUARTERS) που έχει έδρα τη Mons του Βελγίου, ανάμεσά τους και Έλληνας επιτελικός από τις Ειδικές Επιχειρήσεις.
  • Όμως το «χτίσιμο» των Commando στη γειτονική χώρα σε Νατοϊκά πρότυπα συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο με μια σειρά δράσεων και τη συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο να υπάρξει η ένταξη της χώρας στις διαδικασίες της Συμμαχίας. Ανώτατες πηγές εξηγούσαν ότι ακόμη και στην σύνταξη των εγχειριδίων που πρέπει να είναι σε Νατοϊκό πλαίσιο η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο για την σύμμαχη χώρα.
Τμήματα ειδικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της Βαλκανικής άσκησης “Salamis Storm” που διεξήχθη στο Μ. Πεύκο με τη συμμετοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας και Σερβίας. Πηγή: Hellas Journal
  • Υπάρχουν πολλά και σημαντικά βήματα ώστε να αγγίξει ο στρατός της γειτονικής χώρας το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ελεγχθεί για τα Νατοϊκά πρότυπα στα οποία εργάζεται, έλεγαν ανώτατα στελέχη Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αναλάβει κι εκείνα ένα κομμάτι του επιχειρησιακού σχεδιασμού της εκπαίδευσης κι έλαβαν μέρος στον κύκλο τριών σημείων τυποποίησης των ΕΔ της γείτονος, για τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της.

Μάλιστα εντός του 2020 δεν αποκλείουν και μια κοινή διμερή άσκηση, εφόσον έχει εξεταστεί η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι βόρειοι γείτονές μας. Μια άσκηση προάγγελος περισσότερων κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από τις οποίες η Ελλάδα μέσω της συμμαχίας στέφεται γι’ άλλη μια φορά και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η 337 Μοίρα «Φάντασμα» πάνω από τα Σκόπια

Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας από το «air policing» στο FIR Σκοπίων θα περάσουν όλες οι πολεμικές μοίρες ώστε να τυποποιηθεί η ιπτάμενη διαδικασία και οι συνομιλίες με τα ραντάρ, με τις εκεί υπηρεσίες.

  • Να θυμίσουμε επίσης δυο σημαντικά σημεία: το πρώτο ότι με την εναέρια αστυνόμευση από την Ελλάδα αποκλείστηκε το σενάριο της εναέριας επιτήρησης από την Άγκυρα, η οποία το είχε προτείνει στα Σκόπια και ήθελε να έχει μια δίοδο στα βόρεια νώτα της Ελλάδας.
  • Το δεύτερο σημείο είναι η επίσης η γειτονική Βουλγαρία- της οποίας την στάση σε σχέση με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με το Τουρκό-Λιβυκό σύμφωνο, την είδαμε όλοι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής -και που αυτή ζήτησε να συμμετάσχει στο air policing στο FIR Σκοπίων.
  • Η Βουλγαρία το ζήτησε σκεπτόμενη την απόκτηση των F-16 Viper όταν τα παραλάβει, δηλαδή σε κάποια χρόνια από σήμερα κι όταν αυτά ενταχθούν επιχειρησιακά στις τάξεις της Αεροπορίας της, συνεπώς ομιλεί για μια προοπτική το λιγότερο 5ετίας.

Ωστόσο ακόμη και τότε θα πρέπει όχι μόνο να ερωτηθούν τα Σκόπια αλλά και η Αθήνα για αυτό το μελλοντικό ενδεχόμενο.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Μηπως ευηθεια ,η, κατι χειροτερο ;;;.
      Ε… ας παρει και καποιες ανασες ο ΤσιπροΣυριζα οτι εκανε κατι καλο με την αντι-ιστορικη και αντεθνικη Συμφωνια των Πρεσπων.
      Δεν μας ανακονωνουν-δημοσιευουν ΟΜΩΣ τις επισημες προτασεις -αν εγιναν -της Τουρκιας και της Βουλγαριας για εναερια επιτηρηση του πολυεθνικου και πολυγλωσσου κρατους των Σκοπιων .
      Απλως τις μνημονευει ο ιστοτοπος HELLAS IURNAL και οσοι θελουν το πιστευουν και τετοιοι υπαρχουν πολλοι.
      Δεν το χανουν απο τα ματια τους αυτο το κατασκευασμενο κρατιδιο οι Αμερικανοι-τωρα μαλιστα που ως Βορεια Μακεδονια- καλυπτει και την υπολοιπη μοναδικα Ελληνικη Μακεδονια ,που την χωρισαν το 1913 ,γιατι αποτελει μοναδικο αναχωμα -οπως παντα -απο Βορρα και Ανατολας.
      Καλα Χριστουγεννα .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα