Η Άγκυρα συγκεντρώνει ναυτικές δυνάμεις στο Ακσάζ: Σε ετοιμότητα το ΠΝ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μεγάλες μονάδες επιφανείας του τουρκικού στόλου συγκεντρώνονται στο ναύσταθμο του Ακσάζ και το Πολεμικό Ναυτικό έχει τεθεί σε συναγερμό καθώς τις τελευταίες ώρες πολλά τουρκικά πλοία βγήκαν από τα Στενά και κατέπλευσαν στην ναυτική βάση της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Μονάδες του ελληνικού Στόλου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα στο νότιο Αιγαίο και παρακολουθούν κάθε τουρκική κίνηση.

Η Τουρκία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στην Λιβύη μετά τον βομβαρδισμό και την καταστροφή αντιαεροπορικών της στην αεροπορική βάση Al-Wattiya .

To ποιο πιθανό είναι πως θα μεταφερθούν κι άλλες ναυτικές δυνάμεις στην Λιβύη με σκοπό το ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής, αλλά η ουσία παραμένει πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι ήδη δύο τουρκικές φρεγάτες σπεύδουν προς την Τρίπολη όπως σας έχει ενημερώσει το pronews.gr.

Ο ναύσταθμος Ακσάζ (τουρκικά: Aksaz Deniz Üssü) είναι βάση του τουρκικού Nαυτικού στη νοτιοανατολική ακτή του Αιγαίου Πελάγους στη Μαρμαρίδα, στα Μούγλα.

Εκτός από τα στρατιωτικά κτίρια, η βάση στεγάζει στρατόπεδα και κοινόχρηστους χώρους που εκτείνονται σε έκταση 32 στρεμμάτων [1]. Έξι ελικόπτερα βρίσκονται επίσης στο Ακσάζ.

Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ισχυρής παρουσίας του tουρκικού Ναυτικού στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, άρχισε εκτενής σχεδιασμός στα τέλη της δεκαετίας του 1960 για την αναζήτηση της θέσης μιας ναυτικής βάσης.

Η επιλεγμένη περιοχή ήταν ο κόλπος Καράαγατς στο Ακσάζ, 13χλμ. ανατολικά της Μαρμαρίδας στην επαρχία Μούγλων. Ο τόπος αναφέρθηκε από τον Πίρι Ρέις στα οθωμανικά ιστορικά έγγραφα ως το καταλληλότερο φυσικό λιμάνι ικανό να φιλοξενήσει μεγάλο ναυτικό στόλο.

Η κατασκευή της ναυτικής βάσης ξεκίνησε το 1983. Με την ολοκλήρωση της υποδομής το 1992, άρχισαν να κινούνται μονάδες και πλοία του Nαυτικού. Η βάση έφθασε στο τελικό της στάδιο το 2000.

Η ναυτική βάση Ακσάζ είναι σήμερα μια σύγχρονη εγκατάσταση, η οποία προτιμάται και από ναυτικά άλλων χωρών για εφοδιαστική υποστήριξη.

Στον ναύσταθμο Ακσάζ υπάρχει επίσης έδρα των υποθαλάσσιων ειδικών δυνάμεων άμυνας και επίθεσης (SAS – SAT).

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/894107_i-agkyra-sygkentronei-naytikes-dynameis-sto-aksaz-se-etoimotita
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα