Η Άγκυρα σήκωσε το Γιαβούζ – Παρακολουθεί η Λευκωσία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

  05 Οκτωβρίου 2020, 5:35 πμ

Σήκωσε άγκυρα το Γιαβούζ και από χθες το μεσημέρι πλέει προς τα τουρκικά παράλια. Εξέλιξη που ενισχύει τα σενάρια που θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να έχει πετύχει αυτή την εξέλιξη μέσα από τις διαδοχικές της συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν αποκλείεται η απομάκρυνση του Γιαβούζ από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη να αποτελεί μιας μορφής αντίτιμο τόσο για την Τουρκία όσο και για την Κύπρο. 

Για μεν την Τουρκία, η απομάκρυνση του Γιαβούζ είναι το αντίτιμο που καλείται να πληρώσει για να μην της επιβληθούν κυρώσεις για τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Για δε την Κύπρο, η μη επιμονή σε κυρώσεις ήταν το αντίτιμο που της ζητήθηκε προκειμένου να πετύχει η προσπάθεια απομάκρυνσης του τουρκικού γεωτρύπανου.

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή εξέλιξη θα πρέπει να αφήνει ικανοποιημένη τη Γερμανία, η οποία είχε κινηθεί πάρα πολύ στο παρασκήνιο προκειμένου να το πετύχει. Η πορεία του Γιαβούζ και οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, όπως η μη έκδοση νέας Navtex, θα δείξουν εάν τελικά η Άνγκελα Μέρκελ πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει, όπως ανέφερε και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε ζητήσει από τον ΠτΔ να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων, γιατί προσπαθούσε να πετύχει απομάκρυνση των τουρκικών γεωτρύπανων, ενώ ήταν σχεδόν βέβαιη ότι η Άγκυρα δεν θα εκδώσει νέα Navtex.

Το δεύτερο που ήγειρε η Καγκελάριος της Γερμανίας και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κύπρου να ρίξει τους τόνους στο θέμα των κυρώσεων, είχε να κάνει με την αναμενόμενη έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά την πορεία του Γιαβούζ περιμένοντας να δει ποιος θα είναι ο τελικός του προορισμός. Καθώς και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

 

Η πορεία του Γιαβούζ μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής

Στο εσωτερικό, η μεν κυβερνητική πλευρά συνεχίζει να προβάλλει ως θετικό για την Κύπρο το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από την άλλη, η αντιπολίτευση επιμένει ότι η Κυβέρνηση ψήλωσε πολύ τον πήχη και πέρασε από κάτω.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα