Η Άγκυρα «ποντάρει» στον Ντ. Τραμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταφέρει να έχει προσωπικές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του έχει μια προτίμηση για την επανεκλογή του προέδρου των ΗΠΑ. Ωστόσο, η τουρκική διπλωματία προετοιμάζεται και για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, την οποία τώρα πια δεν τη θεωρεί ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη.

Τους τελευταίους μήνες, οι Τούρκοι διπλωμάτες έχουν παρατηρήσει πως, παρά τις προσωπικές σχέσεις Τραμπ –  Ερντογάν, η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της Ουάσιγκτον άρχισε να αλλάζει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με τις ΗΠΑ να αγνοούν την Τουρκία.

Δείγμα προθέσεων

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, δίχως να επισκεφθεί την Τουρκία, θεωρήθηκε ένα δείγμα των προθέσεων της Ουάσιγκτον. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θεωρούνται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά δείγματα για το μέλλον των σχέσεων Ουάσιγκτον – Αγκυρας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Τουρκία πραγματοποίησε τις δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων αεράμυνας S-400, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν πως η επανεκλογή Τραμπ θα μπορούσε να αναβάλει τις κυρώσεις CAATSA κατά της Τουρκίας, όμως πιστεύουν πως τα F-35 δεν θα παραδοθούν στη χώρα. Το συμπέρασμά τους είναι πως βραχυπρόθεσμα η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει την Αγκυρα.

Ομως για τον Τζο Μπάιντεν υπάρχει η άποψη πως, σε περίπτωση εκλογής του, θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και θα βρει μπροστά του μια διαφορετική Τουρκία σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία ήταν αντιπρόεδρος. Τονίζουν πως αυτή την περίοδο η Αγκυρα έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, στη Συρία, έχει διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παρεμβαίνει σε πολλές άλλες περιοχές.

Στη γειτονική χώρα πιστεύουν πως το επιτελείο Μπάιντεν δεν θα ασκήσει σκληρή πολιτική που θα σπρώξει περισσότερο την Τουρκία «στην αγκαλιά» της Ρωσίας ή της Κίνας. Βραχυπρόθεσμα, πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να ασκηθούν έντονες πιέσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία και για την κατάσταση της Δικαιοσύνης. Επικρατεί πάντως η άποψη πως, μακροπρόθεσμα, η Αγκυρα θα μπορέσει να χτίσει θεσμικές σχέσεις με τον Τζο Μπάιντεν σε σχέση με τις προσωπικές που είχαν επικρατήσει μέχρι τώρα με τον Τραμπ.

Λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ, στις αγορές επικρατεί αναστάτωση και η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 1% έναντι του ευρώ, ενώ το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/λίρας είχε αγγίξει το ψυχολογικό όριο των 10 λιρών. Παρόμοια εικόνα υποτίμησης παρατηρήθηκε και έναντι του δολαρίου. Oικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το επιτελείο του Μπάιντεν ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στον Τούρκο πρόεδρο μέσω των δραστηριοτήτων της τουρκικής τράπεζας Halkbank, με την κατηγορία διοχέτευσης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρυσό και μετρητά στο Ιράν, παραβιάζοντας τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Ομως, υπενθυμίζουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δείξει πως μπορεί να προκαλέσει κι αυτός χάος στην τουρκική οικονομία, με ένα απλό μήνυμά του στο Τwitter για την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα