Η Άγκυρα εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Άγκυρα χθες αργά το βράδυ ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ που της επιτρέπει να απαγορεύει τη διέλευση πλοίων εν καιρώ πολέμου προς και από τη Μαύρη Θάλασσα.

    Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία τον έλεγχο του Βοσπόρου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι έχουν προειδοποιηθεί οι παράκτιες και μη χώρες να μη ζητούν διέλευση. Αποκάλυψε δε πως η Ρωσία μέχρι τώρα βολιδοσκοπούσε αν η Τουρκία θα εφαρμόσει την συνθήκη. Η απάντηση που έπαιρνε η Μόσχα, όπως δήλωσε ο ίδιος, ήταν ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα.

Αυτή η αποκάλυψη σημαίνει πρώτον ότι η Άγκυρα για κάποιο διάστημα συνομιλούσε γι αυτό το θέμα με τη Μόσχα, η οποία όπως έχουμε δει πέρασε αποβατικά πλοία που έφερε από την Βαλτική πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Δεύτερον οι παράκτιες χώρες μπορούν να περνάνε τα πολεμικά τους πλοία εφόσον έχουν δηλώσει τη βάση τους εντός της Μαύρης Θάλασσας. Ουσιαστικά δηλαδή όσο και αν το αίτημα προήλθε από την Ουκρανία, αυτός που ευνοείται από το κλείσιμο των στενών είναι ο Πούτιν. Η Ουκρανία δεν έχει να φέρει κάποιο πολεμικό πλοίο και μια πιθανή διέλευση νατοϊκών πλοίων που θα άλλαζαν τις ισορροπίες στην Μαύρη Θάλασσα έχει αποκλειστεί μέχρι νεωτέρας.

Στο θέμα της εφαρμογής της συνθήκης του Μοντρέ αναφέρθηκε και ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό δράττοντας την ευκαιρία να βάλει κατά του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας χωρίς να τον κατονομάσει. Έλληνες αξιωματούχοι που έχει μαυρίσει το μάτι τους συνεχίζουν, είπε, την επιθετική στάση προς την Τουρκία ακόμη και με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει τον διάλογο ενώ η Τουρκία την καλεί σε αυτό, όπως σημείωσε. Μάλιστα ήταν απειλητικός λέγοντας ότι αυτή δεν είναι καλή πορεία και το βλέπουν όλοι εντός του ΝΑΤΟ.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα