«Ηχητικά κανόνια στον ατσάλινο φράχτη»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ρεπορτάζ στη SZ εστιάζει στα προηγμένης τεχνολογίας και υψηλού κόστους μέσα αποτροπής μεταναστών στον Έβρο. Δημοσίευμα επίσης στο Spiegel για τη νέα έκθεση σχετικά με την Frontex.

    
Έβρος, ΜητσοτάκηςH K. Mητσοτάκης σε παρουσίαση του νέου φράχτη στον Έβρο

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίδειξη φιλικών διαθέσεων και από τις δύο πλευρές την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της συνάντησης των υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια-Μεβλούτ Τσαβούσογλουαλλά και την νέα κατάσταση στον Έβρο αναφέρεται η ddeutsche Zeitung. Όπως σημειώνει: «Οι δύο υπουργοί επιδόθηκαν σε εγκάρδιους εναγκαλισμούς λες κι όλη η εχθρότητα ανήκε στο παρελθόν, λες και πέρυσι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο δεν είχε φτάσει παρά τρίχα σε κλιμάκωση. Οι συμβιβαστικές χειρονομίες και λέξεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις εξωτερικές προσδοκίες». Το δημοσίευμα υπενθυμίζει κάποιες από τις δηλώσεις φιλίας που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Πουθενά αλλού η αμοιβαία δυσπιστία δεν είναι τόσο εμφανής όσο στα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στη Θράκη κατά μήκος του Έβρου».

Το ρεπορτάζ στη υπενθυμίζει τα γεγονότα στον Έβρο την άνοιξη του 2020 και σημειώνει: «Η αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων έχει γίνει μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης στην ελληνοτουρκική διαμάχη (…) H Άγκυρα κατηγορεί επανειλημμένα την Αθήνα για παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα (…) Από την πλευρά της η Αθήνα κατηγορεί τις τουρκικές αρχές ότι συνοδεύουν μετανάστες στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα».

Αμφιλεγόμενα high-tech συστήματα στον Έβρο

Ελληνοτουρκικά σύνοραΕλληνοτουρκικά σύνορα, 6 Μαρτίου 2020

Η γερμανική εφημερίδα εστιάζει έπειτα στον νέο υπερσύγχρονο αποτρεπτικό εξοπλισμό της Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου:«Με την υποστήριξη της ΕΕ η Ελλάδα τώρα μετατρέπει τα χερσαία σύνορα στον Έβρο σε φρούριο υψηλής τεχνολογίας. Ένα ατσάλινος φράχτης 27 χιλιομέτρων υπάρχει ήδη και οι συνοριοφύλακες αναβαθμίζουν τα συστήματα επιτήρησης. Υπέρυθρες κάμερες με πολύ ευαίσθητους αισθητήρες και drone χρησιμοποιούνται για την φύλαξη».

Ιδιαίτερα μνεία κάνει το δημοσίευμα στα «ηχητικά κανόνια». Πρόκειται για «συσκευές που τοποθετούνται σε θωρακισμένα οχήματα και μπορούν να εκπέμπουν εξαιρετικά δυνατούς θορύβους με στοχευμένο τρόπο (…) Οι θόρυβοι μπορούν να προκαλέσουν σωματικό πόνο, πανικό και σοκ.» Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Επικριτές θεωρούν τα ηχητικά κανόνια εργαλείο βασανιστηρίων που θα χρησιμοποιείται για να απαγορεύει την πρόσβαση ανθρώπων σε μια συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία ασύλου εντός της ΕΕ. Η Κομισιόν έσπευσε πάντως να τονίσει ότι, αν και γενικά υποστηρίζει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν έχει καμία σχέση με τα ηχητικά κανόνια.»

EΕΣ: Σοβαρές επικρίσεις κατά της Frontex

Φαμπρίς ΛεζερίO επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί

Στην αποκαλυπτική έκθεση για τη δράση της Frontex του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel Online. «Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) διαπίστωσε σημαντικές αδυναμίες στο έργο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων. Η υπηρεσία δεν επιτελεί πλήρως τα καθήκοντά της και δεν είναι αποτελεσματική, αναφέρει η ειδική έκθεση που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Δευτέρας». Σύμφωνα με τον Λέο Μπρινκάτ, μέλος του ΕΕΣ «τα παραπτώματα είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσε κανείς να αμφιβάλει για τον λόγο ύπαρξης της Frontex».

Το Spiegel, που στο πλαίσιο ερευνητικών ρεπορτάζ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την ενδεχόμενη εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο αλλά και με τον ρόλο του επικεφαλής της, Φαμπρίς Λεζερί, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Frontex έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα έχει αποκτήσει περισσότερη δύναμη. Το 2005 ο προϋπολογισμός της έφτανε μετά βίας τα 6 εκατομ. ευρώ, ενώ σύντομα θα έχει στη διάθεσή της περίπου 900 εκατομ. ευρώ ετησίως (…)»

Από την πλευρά του ο Μπρινκάτ επίσης επιρρίπτε στην Frontex ότι «δεν λειτουργεί η ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες της ΕΕ. Τα δεδομένα του οργανισμού για τη μετανάστευση στην Ευρώπη δεν είναι πλήρη (…) Η υπηρεσία δεν συμβάλλει επαρκώς στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και δεν είναι αρκετά διαφανής. Μεταξύ άλλων, ο οργανισμός δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πραγματικό κόστος των εργασιών του».

Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα