ΗΠΑ: Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Λίγες ώρες μετά την άρση του τουρκικού βέτο για Σουηδία και Φινλανδία, κορυφαία αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δηλώνει πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16.

Μόλις λίγες ώρες έπειτα από τη συμφωνία Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας στη Μαδρίτη, μια συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο για την άρση του τουρκικού βέτο προς την ένταξη Φινλανδών και Σουηδών στο ΝΑΤΟ, και ενώ προηγουμένως ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν τίποτα» στην Άγκυρα προκειμένου εκείνη να αλλάξει στάση, οι ειδήσεις που έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προμηνύουν εξελίξεις στα αμερικανο-τουρκικά.

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως (on the record) πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

 

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

ΗΠΑ: Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16-1
Susan Walsh/Pool via REUTERS

Σημειώνεται πως Τζο Μπαίντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να έχουν συνάντηση σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη, στον απόηχο και των χθεσινών εξελίξεων με την άρση του βέτο από την πλευρά της Άγκυρας, για την ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, να συζητήσουν το θέμα της «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημειώνεται πως τόσο ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων όσο και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, θα πρέπει – για να υλοποιηθεί – να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο και από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας επικεφαλής της οποίας είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Καθημερινή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η αθηναϊκή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ό,τι πήρε η Τουρκία, δεν επηρεάζει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Τι να υποθέσει κανείς; Ότι δεν γνώριζαν για τα F-16, ή ότι αυτά δεν είναι κίνδυνος για την Ελλάδα; Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.

    Έχω την αίσθηση ότι δεν τα μάθαμε ακόμη όλα, αναφορικά με το τι ακριβώς πέτυχε η Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα