ΗΠΑ: «Να σταματήσει η προέλαση των δυνάμεων του Χάφταρ» – Η Μόσχα επιστρέφει στην Λιβύη αν κερδίσει ο στρατάρχης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αιφνιδιασμένες δείχνουν οι ΗΠΑ από την προέλαση του υποστηριζόμενου από Μόσχα και Κάϊρο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα θα είναι ο μόνος κυρίαρχος στην Λιβύη και θα πετύχει την ενοποίησή της αλλά όχι όπως θα την ήθελαν οι Αμερικανοί.

Τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ προκαλούν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη και η Ουάσιγκτον ζητεί την «άμεση διακοπή» της εφόδου που διέταξε να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τόνισε την Κυριακή (τα ξημερώματα της Δευτέρας για την Ελλάδα) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Εχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ενδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 23 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες, ανέφερε αργά το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, χωρίς να διευκρινίσει εάν τα θύματα ήταν άμαχοι ή αντιμαχόμενοι.

Προβολή εικόνας στο Twitter

The Libya Times@thelibyatimes

📝UPDATE
▪️The overall situation remains fluid, with continued intermittent clashes in Wershafana & around the old airport.
▪️The LNA remains in control of Wadi Rabie, Qasr bin Ghashir, Souq Ahad, & Souq Khamis.
▪️Reports of tensions & skirmishes near Sirte & Sabratha.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη The Libya Times

Ενσωματωμένο βίντεο

Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ@CalibreObscura

A pretty great example of the 107mm rocket in the improvised ground launched role 😅

Video is possibly from the recent fighting in near Tripoli.

📽️@TAbugharsa

87 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ενσωματωμένο βίντεο

CNW@ConflictsW

Video of clashes near Tripoli international airport between the LNA and GNA

70 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του Φάγεζ ας Σάρατζ.

Δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη», αναφέρει ο Πομπέο στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν «επειγόντως σε αποκλιμάκωση» της κατάστασης και να διεξαγάγουν συνομιλίες.

Η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του 75χρονου Χάφταρ «θέτει σε κίνδυνο αμάχους και υπονομεύει την προοπτική καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Λίβυους», συνεχίζει ο Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ, μαζί με τους διεθνούς εταίρους τους, συνεχίζουν να πιέζουν τους λίβυους ηγέτες να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες), του Γασάν Σαλάμε», προσθέτει.

Η «πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος να ενωθεί η χώρα και να καταρτιστεί σχέδιο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία για όλους τους Λίβυους», καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Βασικά αυτό που οι ΗΠΑ βλέπουν είναι πως μια χώρα την οποία την είχαν κερδίσει από την ρωσική επιρροή το 2011 με την ανατροπή και την εξόντωση του Συνταγματάρχη Μοαμάρ Καντάφι, επιστρέφει και πάλι στα χέρια της Μόσχας.

Η Ρωσία έτσι με αθόρυβα και σιωπηλά δείχνει μέσα σε δέκα χρόνια να κερδίζει τρεις χώρες της Μεσογείου κρίσιμες για τα γεωπολιτικά της συμφέροντα όπως Συρία, Αίγυπτος και Λιβύη.

Θα θυμίσουμε πως η Αίγυπτος είναι μια χώρα η οποία εξοπλίζεται με σύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα και ο πρόεδρος Σίσι έχει άριστες σχέσεις με την Μόσχα ως αντίδραση άλλωστε στην υποστήριξη που παρείχαν οι ΗΠΑ στον πρώην ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντο Μόρσι ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το πολιτικό σκέλος ουσιαστικά του ISIS.

Bέβαια αυτή ήταν η πολιτική της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης Μ.Ομπάμα και που σίγουρα δεν την εγκίνει η κυβέρνηση Τραμπ.

Τώρα στην Λιβύη δρουν ομάδες της ρωσικής Wagner, το αντίστοιχο της αμερικανικής Blackwater (Academi) οι οποίες κατευθύνουν και εκπαιδεύουν τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο Χάφταρ είναι διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ’ εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.

Ο ΛΕΣ εξαπέλυσε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές στη νότια Τρίπολη ενώ δυνάμεις του προέλασαν προς το κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με κατοίκους.

Η έφοδος των δυνάμεων του Χάφταρ φάνηκε να κατέλαβε την ΚΕΕ αλλά και τον ΟΗΕ εξαπίνης.

pronews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα