ΗΠΑ-Κίνα: Το Πεκίνο απειλεί με «αυστηρά μέτρα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ως προς τη διπλωματία απείλησε χθες Πέμπτη ότι το Πεκίνο θα λάβει «αυστηρά μέτρα» εναντίον της «αμερικανικής ανάμιξης» στα εσωτερικά του και αξίωσε να «εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» κατά τη διάρκεια συνάντησης σε τεταμένη ατμόσφαιρα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αλάσκα.

«Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Έχουμε εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή μας σε κάθε τέτοια ανάμιξη και θα λάβουμε αυστηρά μέτρα σε αντίδραση», τόνισε ο Γιανγκ Τζιετσί.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», συμπλήρωσε.

Για κινεζικούς λεονταρισμούς μιλά αμερικανός διπλωμάτης

Οι κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά στην Αλάσκα με τους αμερικανούς ομολόγους τους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως πήγαν για να επιδοθούν σε λεονταρισμούς και μοιάζουν αποφασισμένοι να παραβιάσουν το πρωτόκολλο, υποστήριξε αμερικανός διπλωμάτης μετά τις ανταλλαγές αντεγκλήσεων από αμφότερες τις πλευρές.

Ο αξιωματούχος αυτός εξήγησε πως πριν από την έναρξη των συνομιλιών τα μέρη είχαν συμφωνήσει πως οι εισαγωγικές τοποθετήσεις κάθε πλευράς θα ήταν δίλεπτες, αλλά κατέληξαν να διαρκέσουν πάνω από μια ώρα.

«Η κινεζική αντιπροσωπεία (…) μοιάζει να ήρθε αποφασισμένη να επιδοθεί σε λεονταρισμούς, να είναι επικεντρωμένη στους δημόσιους θεατρινισμούς και στα δράματα αντί της ουσίας. Το έκαναν σαφές παραβιάζοντας αμέσως το πρωτόκολλο», υποστήριξε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Από την πλευρά του, ο Γιανγκ Τζιετσί, ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι παρέβη κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος κινέζων αξιωματούχων λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη συνάντηση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν κατηγορεί το Πεκίνο ότι «απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα»

Οι ενέργειες της Κίνας «απειλούν τη βασιζόμενη σε κανόνες τάξη που εγγυάται την παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησής του με Κινέζους ομολόγους του στην Αλάσκα.

«Θα συζητήσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας για τις ενέργειες της Κίνας στην Σιντζιάνγκ», που η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για «γενοκτονία» εναντίον των Μουσουλμάνων Ουιγούρων, για «το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον των ΗΠΑ και τον οικονομικό καταναγκασμό εναντίον των συμμάχων μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπροστά από τον υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο Γιανγκ Τζιετσί και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν μια «σύγκρουση» με την Κίνα, αλλά «είναι ανοιχτές στον σκληρό ανταγωνισμό».

«Θα αγωνιζόμαστε πάντα για τις αρχές μας, για τους ανθρώπους μας και για τους φίλους μας», προειδοποίησε ο Σάλιβαν σε αυτή την πρώτη σημαντική κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων μετά την άνοδο στην προεδρία των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν στην πόλη Άνκορατζ της Αλάσκας.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα