ΗΠΑ: Αιχμές Πομπέο για τις σχέσεις υποψήφιου γερουσιαστή με τον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, εξέφρασε ανησυχία για τις σχέσεις που έχει με την Τουρκία ο Μεχμέτ Οζ, υποψήφιος για τη θέση του Γερουσιαστή στην πολιτεία της Πενσιλβάνια

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑΜάικ Πομπέο, εξέφρασε ανησυχία για τις σχέσεις που έχει με την Τουρκία ο Μεχμέτ Οζ, υποψήφιος για τη θέση του Γερουσιαστή στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, ο οποίος έχει τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πομπέο, ο οποίος υποστηρίζει τον βασικό αντίπαλο του Οζ, Ντέιβ ΜακΚόρμικ, δήλωσε τα παραπάνω κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του τελευταίου. Σημειώνεται ότι ο Πομπέο διοργάνωσε την εν λόγω συνέντευξη Τύπου την ίδια ημέρα που ο Τραμπ αναμένεται να πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ του Οζ στην Πενσιλβάνια.

Ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος ήταν στην κυβέρνηση Τραμπ, είπε ότι ο ΜακΚόρμικ είναι «πατριώτης», σε αντίθεση με τον Οζ, τον οποίο ο Πομπέο κατηγόρησε ότι έχει δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση.

Η εν λόγω συνέντευξη αποτελεί μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση εκ μέρους του Πομπέο, για τον οποίο γίνονται τους τελευταίους μήνες εικασίες ότι σκέφτεται να κατέβει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Σημειώνεται επίσης ότι πολλοί αναμένουν να κάνει το ίδιο και ο Τραμπ.

«Ο Ντέιβ θα γινόταν ένας εξαιρετικός γερουσιαστής των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

 

Η ψήφος του Οζ στις τουρκικές εκλογές

«Επικρίνουμε συνεχώς τους Αμερικανούς υποψήφιους γιατί δεν ψήφισαν», είπε ο Πομπέο.

«Αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Όχι μόνο δεν ενεπλάκη στην αμερικανική διαδικασία, αλλά ενεπλάκη στην τουρκική πολιτική διαδικασία. Αυτό εγείρει πολλές επικρίσεις στο μυαλό μου για τις προτεραιότητές του», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Οζ.

Το ABC News μετέδωσε για πρώτη φορά την Τετάρτη, ότι ο Οζ, ο οποίος έχει τουρκική υπηκοότητα, ψήφισε στις τουρκικές εκλογές του 2018 παρ’ όλο που είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα εμπλακεί ποτέ στην πολιτική της χώρας «με κανέναν τρόπο».

Η εκπρόσωπος της εκστρατείας του, Μπρίτανι Γιάνικ, επιβεβαίωσε στο ABC ότι ο Οζ είχε ψηφίσει στις τουρκικές εκλογές, αλλά αρνήθηκε ότι η ψήφος του συνεπαγόταν ότι «ενεπλάκη πολιτικά».

Ο Οζ έχει υποστηρίξει ότι κράτησε την τουρκική του υπηκοότητα για να φροντίσει την «άρρωστη μητέρα του», αλλά έχει αναφέρει επίσης ότι θα την απαρνηθεί εάν εκλεγεί.

Ο Πομπέο δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι επιθυμεί να απαντήσει στις ερωτήσεις του κόσμου σχετικά με ανησυχίες που αφορούν τις σχέσεις του Οζ με την Τουρκία, καθώς εάν εκλεγεί στο Κογκρέσο, θα μπορούσε να λάβει άδεια πρόσβασης σε πληροφορίες ή μέρη που σχετίζονται με τον τομέα της Ασφάλειας, με πολύ λιγότερο έλεγχο σε σχέση με Αμερικανούς πολίτες που αιτούνται τέτοιου είδους άδειες.

«Ίσως να μην υπάρχει κάτι μεμπτό, ίσως να υπάρχει ειλικρίνεια, αλλά εμείς, ο λαός της Πενσιλβάνια και [όλοι] οι Αμερικανοί, τους οποίους θα εκπροσωπεί ως ένα από τα εκατό μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ψηφίζοντας για σημαντικά ζητήματα Ασφαλείας, θα πρέπει να καταλάβουμε τον χαρακτήρα και το βάθος των σχέσεών του με την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο Πομπέο.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Οζ έχει περιουσία στην Τουρκία, ενώ υπέγραψε συμβόλαιο με τουρκικές αεροπορικές εταιρείες για την προώθησή τους, κάτι που ο Πομπέο ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Η τουρκική κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική τα τελευταία χρόνια, ενώ οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί, καθώς κρατά μια πιο φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία.

«Δεν έχει να κάνει με το αν αυτό είναι νόμιμο, έχει να κάνει με το ποιος είναι ο καταλληλότερος να γίνει ο επόμενος γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Πενσιλβάνια, η οποία έχε εκπροσωπηθεί από έναν πατριώτη Αμερικανό συντηρητικό για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα», είπε ο Πομπέο.

Η εκστρατεία του Οζ, απάντησε στα σχόλια του Πομπέο, αποκαλώντας τα «αξιολύπητα και ξενοφοβικά».

«Αυτές είναι αξιολύπητες και ξενοφοβικές επιθέσεις στον Δρ. Οζ από τον Ντέιβιντ ΜακΚόρμικ, ο οποίος θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό του», δήλωσε η επικεφαλής επικοινωνίας της εκστρατείας του Οζ, Μπρίτανι Γιάνικ.

«Τώρα που έχασε τη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, καταφεύγει σε θλιβερές και απελπισμένες επιθέσεις που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα τροπάριά του εναντίον των Καθολικών και των Εβραίων. Ο Δρ. Οζ έχει ήδη πει ότι όταν εκλεγεί στη Γερουσία, θα αφήσει την υπηκοότητά του. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ασφαλείας, και ο Ντέιβιντ ΜακΚόρμικ ξέρει ότι ο Δρ. Οζ έχει διατηρήσει τη διπλή υπηκοότητά του προκειμένου να μπορεί να φροντίζει πιο εύκολα τη μητέρα του, η οποία έχει Αλτσχάιμερ και ζει εκεί».

Με πληροφορίες από The Hill/Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα